Za področje

    Novi kulturno poslovni center Ljubno

    Članek je koristil že 6872+ uporabnikom
    29. septembra so v Občini Ljubno slavnostno odprli novi Kulturno poslovni center Ljubno. Gre za objekt, ki ima posebno mesto v srcih občank in občanov, kar so dokazali z vrsto obnov v zadnjem stoletju. Prvi objekt t. i. »Našega doma« iz tridesetih let 20. stoletja, so udarniško obnovili takoj po 2. Svetovni vojni. 1953 je bil dograjen Zadružni dom, nakar je po osamosvojitvi Slovenije spet bila izvedena obsežna obnova. In že smo v današnjem času, kjer so pod eno streho združeni Zadružni dom, Kulturni dom in Kongresni center KLS. Najnovejši gradbeni podvig z manjšimi prostorskimi posegi, rekonstrukcijo in dozidavama, je zgradbo nadgradil v moderni večnamenski kulturni center.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Čas je za prenovo

    nas_dom_1946.jpg
    (Foto: Občina Ljubno)

    Kulturni Dom Ljubno ob Savinji je, vizualno in namensko, že dolgo središče kraja in širše okolice. V dvorani kar vrvi od različnih dogodkov in prireditev, od gledaliških, glasbenih in pevskih predstav, do konferenc, svečanih sprejemov in plesnih tečajev. Vendar je pred najnovejšo prenovo objekt že kar kričal po razširitvah in posodobitvah, ki bi bolj ustrezale sodobnim potrebam in standardom. Tehnično akustična oprema dvorane je bila neustrezna, vladala pa je tudi vsesplošna prostorska stiska.

    idejna_zasnova_KPC_Ljubno.jpg
    Idejna zasnova prenove (Foto: Studio LIST)

    Zato je Občina Ljubno pri Studiu LIST naročila idejno zasnovo, projektiranje in izvedbo prenove celotnega kompleksa. Sredstva so zagotovili s pomočjo donacije podjetja KLS d.o.o. v višini 350.000 € in Javnega poziva Ministrstva za kulturo, ki je prispevalo 200.000 €. S pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom »Povezujmo se«, pa so pridobili sredstva za nakup stolov v prenovljeni dvorani Kulturnega doma in Kongresnega centra KLS.

    2. Zahtevna prenova

    Prenova ni bila majhen zalogaj, saj je bilo potrebno raznolike vsebine prilagoditi precej majhnim in neprilagodljivim prostorom, zato ni šlo tudi brez rušitev in dozidav. Še posebej velik izziv je predstavljala akustična prenova velike dvorane, kjer je bilo zaradi majhnega volumna težavno umestiti tribune ter stenske in stropne obloge. Meritve in koncerti so pokazali, da se nad akustiko nove dvorane ne bi zmrdovala niti kakšna operna diva. V dvorani je mogoče gostiti kulturne, poslovne in druge dogodke, za manjše družbe pa se poleg nahaja tudi dvorana za 30 gostov. Vstopnice lahko kupite v Turistično informativnem centru, kjer pa se lahko usedete še na električno kolo in si ogledate tudi druge zanimivosti, ki jih premore občina.

    dvorana.JPG
    Dvorana z vrhunsko akustiko lahko sprejme kar 171 gledalcev (Foto: Občina Ljubno)

    3. Zadružni dom Ljubno

    V drugem delu objekta, v prenovljenem Zadružnem domu, se zdaj nahaja Knjižnica Ljubno s posebnim domoznanskim kotičkom. Ta varuje bogato zbirko zgodovinskih knjig, ki jo je občini podaril pokojni g. Peter Breznik, poleg tega pa se pripravlja tudi zbirka več kot 1000 etnoloških predmetov, ki pričajo o kulturnem bogastvu Zgornje Savinjske doline v zadnjih dveh stoletjih. Zbirka bo na ogled v mansardnih prostorih v obliki začasnih tematskih razstav. Pod strešnimi tramovi sta tudi zanimivi zbirki Ljubenskih cvetnonedeljskih potic (butaric) ter Interaktivna flosarska zbirka, kjer se lahko preko videa vživite v splavarjenje po reki Savinji. Pod streho zadružnega doma je tudi pošta, trgovina in poslovni prostori. Nove pridobitve že na daleč sporoča tudi nova fasada, z lesenimi oblogami.

    flosarska_razstava.JPG
    Interaktivna razstava vas prestavi v čas, ko so po Savinji še plavali splavi polni flosarjev (Foto: Občina Ljubno)

    S celovito prenovo vseh prostorov so krajani pridobili dvorano za 171 oseb, Turistično informativni center, novo knjižnico Ljubno, poslovne prostore in preko 400 m2 muzejskih površin. Objekt je tako dobro pripravljen na prihodnja desetletja, dokler čas ne bo zrel, da ga Ljubenčani z ljubečo roko ponovno pomladijo.

     

    *Naslovnica: Novi kulturno poslovni center Ljubno (Foto: Studio List)

    6872
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane