Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Novi pasivni in modularni vrtci

    Članek je koristil že 5949+ uporabnikom
    Pri raziskovanju slovenskih krajev boste točno na 15. poldnevniku naleteli na kraj Vrhtrebnje v občini Trebnje. Ta zanimiva geografsko-geodetska lega je označena tudi z obeležjem: sončno uro in bronastim reliefom Slovenije. Poldnevnik je navidezna krožnica, ki povezuje vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja in zahaja. Ravno ti kraji so videli že mnogo sončnih vzhodov in zahodov, saj je tu obstajala že pomembna rimska naselbina Praetorium Latobicorum. Da lahko govorimo o večtisočletni zgodovini, ni šlo brez skrbi za naslednike ... za otroke. Namige o skrbi za otroke najdemo po celi občini: od srednjeveških čudežev, skrbi za stik s tradicijo življenja prednikov na podeželju, do sodobnih vrtcev.

    Besedilo: Primož Černelč

     

    obeležje-nov-2018-4.jpg
    Obeležje 15. poldnevnika v občini Trebnje (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    1. Čudeži na Zaplazu

    Zgodba o otrocih se pričenja že s starodavnim čudežem, ko je neki pobožni mož na vrhu Zaplaza našel kip Matere božje z Detetom Jezusom. Čeprav ga je večkrat odnesel domov, se je kipec vsak dan vrnil nazaj na vrh. Ta dogodek označuje začetek romanj na Zaplaz, saj so se čudeži kar vrstili. Priporočilo kipcu je nenadoma ozdravilo žensko med porodom, še bolj nenavadno pa je »od mrtvih vstal« otrok, za katerega so že vsi izgubili upanje. Z vsakim novim čudežem se je svetišče povečevalo, dokler ni nazadnje tam zrasla mogočna neorenesančna romarska cerkev.

    2. Romarska cerkev

    Jedro romarske cerkve na Zaplazu predstavlja pravokotna ladja s stranskima kapelama. Prezbiterij je raven, v višave pročelja pa poganjata kar dva zvonika. Arhitektura je bogato členjena in okrašena. Celotno zgradbo obkrožajo pilastri z jonskimi kapiteli in profiliranimi venčnimi zidci. Visoka polkrožna okna pa narekujejo ritem poudarjeni rustiki. Starodavnemu svetišču primerno, je pročelje glavne ladje in kapel zaključeno s trikotnimi čeli po vzoru antičnih templjev. Tudi notranjščina ne razočara, saj okrasje poudarja višino prostora, ki ga zaključuje poseben kasetiran strop.

    Zaplaz-NOV-2018-3.jpg
    Cerkev na Zaplazu ima novo zakristijo in zunanjo ureditev (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    Zaradi vsega dobrega, ki ga je ta posvečeni kraj dal skupnosti, tudi skupnost vrača s primerno skrbjo. Tako je bila leta 2008 celotna cerkev temeljito prenovljena. Zidovi in oboki so bili statično ojačani, dotrajani kasetirani strop pa v celoti zamenjan. Mlado lice je dobila tudi zunanjost. Svetišče je živ del skupnosti in služi tudi praktičnim potrebam, zato je leta 2011 dobilo tudi novo zakristijo, romarski urad, spovednico za gluhe in sanitarije. Nadstropje nižje pa je nastala dvorana za 50 romarjev, skladišče in kurilnica. Sodobnim potrebam so prilagodili tudi okolico cerkve. Skrbnost občank in občanov pa ni omejena le na vrh gore, saj se kaže tudi v dolini.

    zaplaz-okt-2018-25.jpg
    Pogled v notranjosti pritegne poseben kasetiran strop (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    3. Jurjeva domačija

    Za stik s kmečko tradicijo prednikov skrbi prenovljena Jurjeva domačija, ki jo vsako leto obišče veliko skupin osnovnošolskih otrok v skolpu naravoslovnih, tehniških in kulturnih dni. Gručico zgradb domačije tvorijo: pritlična stanovanjska hiša, skedenj, kašča, svinjak, vodnjak z »vago« in sadovnjak. Hiša je delno lesena, delno zidana z lesenimi polkni na tem delu. Pred padavinami slamnata streha ščiti veliko sobo, manjšo sobico oziroma »štiblc«, črno kuhinjo v veži ter shrambo, ki varuje skrivnost. Med drugo svetovno vojno so v njej namreč postavili lažno steno, za katero so lahko skrili ljudi, zaloge hrane in opremo. V ta prostor vodi le vrv z zanko. Celotna hiša je podkletena, kar je tudi najstarejši ohranjeni del zgradbe.

    Jurjeva domačija - foto. arhiv Občina Trebnje.JPG
    Korenine Jurjeve domačije segajo v sredino 18. Stoletja (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    Poleg lesenega svinjaka, kašče in skednja stoji zidan vodnjak z »vago« iz hrastovega lesa. Služil je tako stanovalcem kot napajanju živine. Še danes pa se je mogoče posladkati z jabolki in hruškami starih sort, ki rastejo v bližnjem sadovnjaku. Z doživetji na domačiji mladi in stari ohranjajo živ stik z vsakdanom svojih prednikov, ki se že precej razlikuje od današnjega.

    4. Mavrični vrtec Mavrica

    Ritem sodobnega življenja je spremenil vse vidike naših življenj. Tako je tudi z odraščanjem otrok, ki med delovnim časom staršev spoznavajo svet v varnem okolju vrtcev.  Pridobitev občine Trebnje iz leta 2012 je vrtec Mavrica, ki dosega in presega sodobne vzgojne in okoljevarstvene standarde.

    Pomensko in lokacijsko je 14-oddelčni vrtec pomemben del skupnosti, kar se odraža tudi v bogato členjeni in barviti arhitekturni zasnovi, ki poživlja celotno naselje. Poleg tega pa bogastvo informacij iz okolja pozitivno vpliva tudi na razvoj otrok. Igralnice so zaporedno nanizane in kot zobci glavnika podaljšane v prostor. Stiki med igralnicami tvorijo večnamenski prostor, svetlobo pa v prostor dovajata tudi dva velika ozelenjena atrija. Niz zaključuje telovadnica, ki se odpira na zunanje terasasto igrišče. Sprednje in zadnje dvorišče premore tudi dva vrtova, ki sta, poleg estetskega pomena, v pomoč tudi pri spoznavanju otrok z rastlinami. Celoten objekt sledi strogim nizkoenergijskim standardom, kar pozitivno vpliva tako na stroške vzdrževanja kot skrb za okolje.

    vrtec_mavrica_iz_zraka.jpg
    Modro krite igralnice se pripenjajo na hrbtenico vrtca (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    5. Prvi pasivni modularni vrtec v Sloveniji

    Zgled sodobnim vrtcem pa je tudi bližnji vrtec Šentlovrenc, saj gre za prvi pasivni modularni vrtec v Sloveniji. Štiri igralnice za šestdeset otrok se odpirajo na osrednji večnamenski prostor, poleg pa so še garderobe, sanitarije, sobe za individualno delo, shrambe in prostori za strokovne delavce. Preko 150 dnevnih obrokov pripravljajo v lastni kuhinji. Celotna površina pa znaša 620 m2.

    Investicije-SEP-2020-14.jpg
    Pod skromno fasado vrtca se skrivajo izvirne gradbene tehnologije (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    Posebnost vrtca je njegova konstrukcijska zasnova iz 29 predizdelanih modulov, položenih na točkovne temelje. Strešna konstrukcija je jeklena in nosi izredno lahko pločevinasto kritino. Vse je bilo postavljeno v pičlih osmih dneh. To je sistem modularne gradnje podjetja REM modul plus, s katerim je mogoče tudi prilagajanje razporeditve prostorov. Dobro izolirani pregradni elementi so visokoenergetsko učinkoviti, še dodatno pa to omogočajo zrakotesni spoji med moduli. Več kot polovico uporabljenih materialov predstavlja les, zato je objekt tudi okolju prijaznejši kot klasična gradnja. Pred odprtjem vrtca so na Občini Trebnje poskrbeli tudi za protipoplavne ukrepe na širšem območju Šentlovrenca.

    S prenovljeno cerkvijo na Zaplazi, Jurjevo domačijo in sodobnima vrtcema bo skrb do soljudi in okolja cvetela tudi med prihodnjimi generacijami Trebanjcev.

     

    *Naslovnica: Fasada vrtca Mavrica je resnično mavrična (Foto: arhiv Občine Trebnje)

    5949
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane