Za področje

    Skrbna prenova Možinetove hiše

    Članek je koristil že 5415+ uporabnikom
    Med pobočji Polhograjskih dolomitov odmeva zgodovina. Arheološke najdbe pričajo o poseljenosti že najmanj od časov železne dobe. Železen je tudi zvon, ki bije v zvoniku cerkvice sv. Jošta, ki nosi letnico 1354. Naokoli so raztresene domačije. Večje, manjše, mlade in stare, saj je cerkveni prag prestopilo že na desetine generacij. Ena izmed njih so bili tudi Možineti, ki so prvič pisno omenjeni že leta 1625. Bili so veleposestniki in še danes nanje spominja znamenita Možinetova hiša – ena redkih ohranjenih historičnih hiš bogatega kmeta.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Bogata Možinetova domačija

    Točnega nastanka te hiše ne poznamo, vendar ohranjeno gotsko okno na vzhodni fasadi priča o njenem srednjeveškem izvoru, preostanek hiše pa je grajen v slogu kmečkega klasicizma. Kamnita portala te prav tako kamnite zgradbe nosita častljivi letnici 1842 in 1894, a to sta le letnici prenov. Na vrhuncu je posestvo pokrivalo kar 106 hektarov površine in bilo s tem najbogatejša domačija na šentjoškem območju. Poleg hiše je stalo tudi gospodarsko poslopje, dvojni kozolec, sušilnica za sadje in manjša bajta. Ker stavba izstopa v drobnem vaškem tkivu, je skozi leta nosila tudi javne funkcije, kot so: mesarija, trgovina, gostilna, občinski urad in šola. Tako je bilo vse do 90. let prejšnjega stoletja, ko je hiša bila dokončno opuščena in je začela žalostno propadati.

    mozinetova_domacija_rusevine_2.png
    Konec prejšnjega stoletja je domačija žalostno propadala. (Vir: www.visitsentjost.si)

    2. Skrbna prenova

    K sreči je hiša leta 2003 našla novega lastnika, ki je videl več kot le ruševine. Dolgotrajna petnajstletna obnova je stekla pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana okolica in s pomočjo finančnih sredstev z razpisa Ministrstva za kulturo. Enkrat izgubljeno je izgubljeno za zmeraj, zato so pri obnovi pazili, da so uporabljali le tradicionalne materiale in ohranjali detajle in proporce hiše.

    mozinetova_domacija_rusevine_1.png
    Že med prenovo je bilo mogoče čutiti moč prostorov, ki ga ne premore nobena novogradnja. (Vir: www.visitsentjost.si)

    Potrebno je bilo izvesti statično sanacijo, delno rekonstrukcijo in mnoga restavratorska dela. Pri tem so se še posebej izkazali domači mojstri. Tako si je nekdanji sijaj povrnilo javno pritličje, štiri bivalne enote in celo mansarda, ki prvotno ni bila izkoriščena. Obnova je izvedena tako skrbno in strokovno, da danes služi za zgled številnim drugim, ki širše po Sloveniji prav tako želijo ohraniti duh časa. Lastnika Peter in Marta Keršič ocenjujeta, da ju je prenova stala med 700 do 1500 evri na kvadratni meter.

    3. Novo življenje pod novo streho

    Že med obnovo je hiša pod svojo streho gostila številne razstave, kulturne dogodke in srečanja. Danes pa je Možinetova hiša ponovno zgled gostoljubja. Za svojimi zidovi skriva štiri apartmaje, velike od 52 do 95 m2. Ti nudijo vso sodobno udobje, hkrati pa so opremljeni s stilnim pohištvom. Ker je bil objekt pred prenovo popolnoma izropan, je pohištvo dokupljeno – delno staro in restavrirano, delno novo. Vsak apartma ima lastno kuhinjo, spalnico, dnevni prostor in kopalnico. Za piko na i pa poleg nudijo še odprti žar, teraso, parkirni prostor in izposojo koles, s katerimi lahko raziščete idilično okolico. Tako domači kot tuji gosti kar ne morejo prehvaliti vseh možnosti za sprehode po naravi, kolesarjenje, smučanje, obiske kmetij in še in še. Poleg kakovostnih domačih jedi pa bližnja gostilna Grič nudi tudi vrhunsko kulinariko za zahtevnejše sladokusce, saj se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico.

    mozinetova_hisa_apartma_2.png
    Danes se pod streho nahajajo štirje vrhunsko opremljeni apartmaji. (Vir: www.visitsentjost.si)

    Čeprav je izbruh svetovne Covid pandemije začasno ustavil prihod tujih gostov, ne manjka bolj domačih obiskovalcev. Kakovost je tista, ki premaga pretrese. Pa naj gre za trdne kamnite stene ali pristno gostoljubje. V štiristoletni zgodovini je Možinetova hiša doživela in preživela že kaj hujšega in zagotovo bo v prihodnjih desetletjih pod njeno streho marsikdo ustvaril nov nepozaben spomin.

    *Vir naslovnice: www.visitsentjost.si.

    5415
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane