Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Masiven les ali lesne plošče?

    Članek je koristil že 14162+ uporabnikom
    Ali je masiven les res šel v pozabo? Ga je mogoče nadomestiti s cenovno bolj dostopno obliko lesa? Danes je industrija lesnih plošč precej razvita, pa vendar ima masiven les veliko edinstvenih prednosti.
    Strokovni članek 14162
    masivni les
    Imamo kar 740 izvajalcev za področje Masivno pohištvo:

    1. Masivni les in lesene plošče

    1.1 Masivni les

    Les je masiven ali pa predelan v različne izdelke kot so lesene plošče. Masivni les je les polnega profila, ki ga oblikujemo in obdelujemo iz vseh strani. Zaradi tega je masivni les zelo trden in se pogosto uporablja za izdelavo pohištva in drugih izdelkov, ki zahtevajo trdnost in odpornost. Masivni les je lahko iz različnih vrst lesa, kot so hrast, javor, macesen in drugi. Ker je masivni les izdelan iz enega kosa lesa ima višjo ceno kot sestavljen les Predstavlja tudi cenovno manj dostopno možnost.

    1.2 Lesene plošče

    Lesene plošče so lahko izdelane iz različnih vrst lesa in so lahko lepljene, prešane oz. izdelane iz več plasti. Lesene plošče se pogosto uporabljajo za izdelavo pohištva, omar, police, tlakov in drugih izdelkov. Pravzaprav se lesne plošče danes najpogosteje uporabljajo v pohištveni industriji,  izdelki iz masivnega lesa pa predstavljajo manjši del trga.  

    iverica.jpg
    Material za izdelavo iverice je poceni, proizvodnja pa je nekoliko bolj zahtevna.

    2. Lastnosti lesa

    Najbolj je še vedno cenjen masivni les, ki pa si ga z rastjo proizvodnih in transportnih stroškov danes marsikdo težko privošči. Les dobimo iz vrst iglavcev ali listavcev. Drevesne vrste so med seboj precej različne, zato je treba biti pozoren, kateri masivni les bomo izbrali za specifično uporabo.

    Les je gradivo, ki ima posebne lastnosti, ki so močno drugačne od umetnih materialov. Podobno kot pri človeku lahko tudi za les rečemo, da ima svojo anatomsko zgradbo. Les je porozen, saj je sestavljen iz mnogoterih drobcenih cevk, zato ima tudi smer, v kateri je močan in v kateri šibak ob delovanju sile. Čeprav sprva morda ni razvidno, ima les tudi velik odstotek vlage. Ob razvlažitvi ali sušenju les spreminja svojo obliko, kar imenujemo, da les deluje. Ob nepravilni vgraditvi ali izbiri lesa se lahko pojavijo razpoke.

    masivni-les.jpg
    Lesne plošče - uporabljeni so številni manjši kosi masivnega lesa, ki so med seboj povezani v plošče.
    Les obdelujemo na različne načine, da bi preprečili zvijanje ali pokanje, prav tako pa lahko s premišljenimi sodobnimi tehnikami močno izboljšamo njegovo trdnost oz. nosilnost.

    3. Lesne plošče - vrste

    Lesne plošče so ravni in ploski polizdelki iz lesa. To pomeni, da so za njihovo sestavo bili uporabljeni številni manjši kosi masivnega lesa, ki so med seboj povezani v plošče. Za njihovo izdelavo se uporablja les slabše kakovosti. S tem se njihova cena bistveno zniža, močno pa se izboljšajo tudi nekatere lastnosti. V lesni industriji ločimo:

    3.1 Slojnat les

    tanek sloj lesa: furnirni les, lepljeni nosilci iz masivnega lesa

    3.2 Vezane plošče

    plošče iz več tankih slojev: furnirne plošče (domači izraz so »šper« plošče),
    mizarske plošče, opažne plošče

    3.3 Vlaknene plošče

    plošče iz lesnih vlaken: goste ali manj goste

    3.4 Iverne plošče

    plošče iz prešanih drobcev, iveri: enoslojne, dvoslojne, druge

    4. Vezane plošče - vrste

    Vezane plošče so polizdelki, ki jih dobimo z lepljenjem več furnirjev, ivernih ali vlaknenih plošč. Izdelamo jih v posebnih prešah, za lepljenje pa je večkrat potrebna uporaba kemikalij in smol. Ker so izdelane iz manj kvalitetnega lesa, so poceni, vendar žal tudi zdravju škodljive. Imajo pa tudi veliko dobrih lastnosti. Ker so plošče med seboj križno zlepljene, les praktično ne deluje, torej ne poka in se prav tako ne zvija. Mogoče je izdelati vezane plošče velikih dimenzij.

    vezana-plosca.jpg
    Zaradi vzporednih vlaken lahko vezano ploščo zvijamo, zato se uporablja v  pohištveni industriji za izdelavo ukrivljenih površin.

    4.1 Vezana plošča

    Izdelamo ga z lepljenjem plasti ali slojev furnirja. Z razliko od vezanih plošč so furnirji med seboj združeni tako, da vlakna potekajo vzporedno. Strokovno se slojnatemu lesu reče tudi lameliran les. Običajno ga izdelajo iz bukovih ali macesnovih furnirjev v različne debeline. Zaradi vzporednih lesnih cevčic ali vlaken lahko les zvijamo, zato se uporablja v  pohištveni industriji za izdelavo krivih površin kot so nasloni za stole ukrivljene noge pohištva.

    4.2 Iverica

    To so plošče, ki smo jih dobili z združevanjem lesnega iverja. To so majhni koščki lesa, ki jih s pomočjo formaldehidnih smol ali drugih lepil v prešah zlepijo in stisnejo. Material za njihovo izdelavo je poceni in dostopen, sama proizvodnja pa je nekoliko bolj zahtevna.

    Za uporabo jih moramo oplemenititi, torej nanje nalepimo folije z imitacijo lesa, ultrapas ali katere druge umetne materiale, velikokrat pa jih tudi furniramo, torej obdamo s tanko plastjo lesnega furnirja. Neoplemenitene iverne plošče imajo več slabih lastnosti, sproščajo kemikalije uporabljene ob lepljenju, so precej manj trdne kot vezan les, se rade krušijo, niso elastične. Spomnimo se samo, kako težko je v iverko zvrtati luknjo ali jo lepo prežagati.

    masivni-les-pohistvo.jpg
    Masivno pohištvo predstavlja okolju prijazno in estetsko rešitev.

    5. Izbira gradiva za lesene plošče

    Izdelava lesene plošče je povezana z energetsko potratnimi tehnološkimi postopki, vključuje pa tudi zdravju škodljive kemikalije, lepila in smole. Masivno pohištvo pa, na drugi strani predstavlja okolju prijazno in estetsko rešitev. S premišljeno izbiro, predelavo in obdelavo masivnega lesa je mogoče izdelati cenovno dostopne izdelke, ki vam bodo služili vse življenje.

    Strokovni članek 14162
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Masivno pohištvo?

    Imamo kar 740 izvajalcev za področje Masivno pohištvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 740 izvajalcev za področje Masivno pohištvo
    9.5
    1

    Ranles d.o.o


    9.2
    0

    Mizarstvo ŠTERK d.o.o.


    9.1
    0

    Mizarstvo Grča Tomaž Žumer s.p.


    10
    2

    Mizarstvo Avbelj d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane