Za področje

    Pri Momi – prenova kmetije kot je treba

    Članek je koristil že 6791+ uporabnikom
    Stare hiše nosijo na sebi neko neotipljivo vrednost, ki jo lahko prinese le častljiva starost. Stoletja, ko so rasli in padali zidovi, desetletja ko so se v njej menjavale generacije in leta, ki so prebičala fasade. Kljub temu mnoge podeželske kmetije žalostno propadajo, saj se vedno manj ljudi ukvarja s kmetijstvom. Eden izmed načinov, kako lahko ohranimo vernakularno pestrost podeželja, je s pomočjo butičnega turizma. Ta poskrbi za pritok nujno potrebnih finančnih sredstev, ki tradicijo ohranja pri življenju. V današnjem podivjanem svetu turisti na podeželju iščejo predvsem mir, kvaliteto in pomirjujočo tradicijo, zato so najbolj uspešni lokalni ponudniki ravno tisti, ki jim je uspelo ohraniti prvinskost skupaj z modernim obdobjem. Vzorni primer je prenova posestva pri Momi v Kančevcih arhitektov Gorana in Maje Dominko.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Za devetimi gorami ...

    Pred več kot 150 leti je sredi fotogeničnega goričkega gričevja nastala kmetija pri Momi. Stara kmečka poslopja iz lesenih tramov in ilovice obdaja 20.000 kvadratnih metrov gozdov, vinogradov in sadovnjakov. Da vino ne bi šlo v nič, je poleg nastala tudi gostila in trgovina, kjer senco še vedno nudita stoletni drevesi. Pa vendar je domačija propadala, dokler je nista opazila prihodnja nova gospodarja.

    2a obst iz travnika.jpg
    Štala in ostali objekti pred prenovo (Foto: Občina Moravske Toplice).

    2. Novi gospodar pomete po hiši

    Arhitekta Goran in Maja Dominko sta že nekaj časa iskala odgovor na vprašanje: »Zakaj bi ljudje prišli k nam z drugega konca sveta?« Iščejo stik z naravo? Tradicionalno življenje? Gurmanske okuse? Udobje? Ali preprosto mir in tišino? Odgovor je vse od naštetega.

    Prenova starih objektov je vedno občutljiva operacija, saj moramo paziti, da ne uničimo več, kot popravimo. Poleg tega se je življenje v zadnjih desetletjih krepko spremenilo, zato nekdanji standardi udobja in zdravja pogosto niso več ustrezni. To zahteva tehtne posodobitve, ki pa morajo znati uravnotežiti staro z novim.

    Novi gospodar in gospodarica sta se vsega tega še predobro zavedala, zato so obnovitvena dela trajala kar polna 3 leta. Vsi objekti so ohranili razporeditev in zunanji videz, zaradi slabega stanja pa so morali porušiti nekdanji svinjak, ki ga je nadomestila terasa s pergolo. Posestvo je ohranilo tradicionalni izgled: bele fasade, lesene elemente, prefinjene detajle, za dobro mero pa še bledo modra polkna obarvana z mešanico apna in modre galice. Vsi zamenjani materiali so bili ponovno uporabljeni pri opremljanju notranjosti. Bistvo se je spremenila le namembnost notranjih prostorov, saj se je posestvo iz kmetijskega prelevilo v turistično.

    8 napusc staro novo.jpg
    Zakaj bi napušč nudil le zaščito pred dežjem, če je lahko odličen kotiček za posedanje (Foto: Občina Moravske Toplice)

    3. Dobrodošli spet Pri Momi

    Za široko odprtimi vrati boste danes Pri Momi našli idilične apartmaje. Tri spalnice v glavni hiši so povezane s skupno podeželsko kuhinjo in udobnim modernim dnevnim prostorom. Kljub prostorni in svetli moderni zasnovi, ki je posledica združitve nekdanjih »kamric«, tradicionalni pridih daje izbira materialov in detajlov: bele zidane površine, krušna peč in stara keramika. Kjer se je le dalo, so restavrirali stare omare, postelje, stole, vrata in drugo pohištvo. Za higieno skrbita dve moderni kopalnici in samostoječa kopalna kad v eni izmed spalnic.

    Pri Momi apartma 3-7.jpg
    Na domačiji boste spočili um in telo (Vir: Domačija Pri Momi)

    Na nekdanji hlev in senik nasproti hiše spominja le še rustikalni obokani strop v dveh udobnih apartmajih: Štali in Granarju. Slednji ima tudi mezanin, ki je nekoč služil sušenju kmetijskih pridelkov. V zgornjih nadstropjih pa se oko ustavi na masivnem lesenem stropu. Izseljena živina zagotovo zavida 4 ležišča, kuhinjo, kopalnico in TV, ki danes razvajajo obiskovalce v vsakem od prenočišč. Nekdanja gostilna pa še danes služi večjim družbam, naj bodo to zajtrki, veselice ali celo poroke.

    Pri Momi Hisa Kuhinja 1-2.jpg
    Takšna starinska kuhinja diši že kar s fotografije (Vir: Domačija Pri Momi)

    Okoli objektov ne manjka skritih kotičkov. Od sence pod košato lipo in kostanjem, zelenjavnega vrta, kjer si svežo zelenjavo naložite neposredno na krožnik, do bazena, terase, savne in odprtega kurišča, kjer lahko ob večerih posedate ob ognju in s polnimi usti paljenega kruha in vina prisluhnete spokojni tišini Goričkega.

     

    *Naslovnica: Domačija Pri Momi, slike iz arhiva

    6791
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane