Za področje

    Udarna prenova Osnovne šole Moravče

    Članek je koristil že 7294+ uporabnikom
    V občini Moravče ima šolstvo že dolg rep, saj je krajevna šola omenjena že leta 1777, v času Marije Terezije. Še malo pred tem je šolsko klop v bližnjem župnišču gulil tudi sloviti matematik, topničar in baron Jurij Vega, po katerem osnovna šola še danes ponosno nosi svoje ime. Vendar trenutni šolski prostori ne ustrezajo več sodobnim potrebam, zato so se na občini odločili za obsežno rekonstrukcijo, dozidavo in energetsko sanacijo.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Generacije šolskih poslopij

    Prva samostojna šolska zgradba v Moravčah je otroke sprejela že davnega leta 1865. Tako je bilo kar dobro stoletje, nakar je v pravi udarniški akciji leta 1967 dobila svojo naslednico. Leta 1978 je bila dodana še telovadnica, na prelomu tisočletja pa še manjši prizidek.

    gradnja_os_moravce_4.jpg
    Ob 50-letnici šole (2017) so pripravili tudi digitalno razstavo zgodovinskih fotografij o gradnji šole (Foto: arhiv Bojane Dorič)

    Danes Osnovno šolo Jurija Vega Moravče obiskuje preko 600 učencev v 24 oddelkih. Zaradi množice otrok primanjkuje učilnic, prav bi prišlo več kuhalnih plošč v kuhinji in pogrinjkov v jedilnici, slišijo pa se tudi želje po sodobnejši telovadnici. Ta prostorska stiska in dotrajanost prostorov je na Občini Moravče spodbudila odločitev o gradnji novega prizidka, športne dvorane ter energetsko sanacijo celotnega objekta. Še pred tem bodo porušili obstoječi prizidek in šolsko telovadnico. Dobrih šest milijonov evrov naložbe so na kupček zbrali Občina Moravče, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Eko sklad. Prva lopata se bo zasadila novembra 2021, celoten projekt pa bo predvidoma trajal 450 dni.

    2. Novi šolski prostori

    OŠ MORAVČE_prostorski prikaz.jpg
    Prostorski prikaz prenovljene šole Jurija Vege Moravče (Foto: Občina Moravče)

    V novem prizidku šole bo šest učilnic, zbornica, prostori za upravo in večnamenski prostori. Tako prenovljena šola bo imela prostora za kar 27 oddelkov. V veliki kuhinji bodo skrbeli za lačne želodčke, veliko jedilnico pa bo mogoče preobraziti v večnamensko dvorano, ki bo koristila tudi širši skupnosti. V primeru požara bo vodo za gašenje zagotavljal novi vodni zbiralnik. Nekdanje atomsko zaklonišče bo sedaj dostopno tudi preko osrednjega stopnišča v prizidku. Vse stare in nove etaže bo povezalo dvigalo, s čimer bo zagotovljen tudi dostop gibalno oviranim osebam.

    ŠOLA 1.jpg
    Osnovna šola Jurija Vege danes (Foto: OŠ Jurija Vege)

    Prostorna nova telovadnica bo svetla in sodobno opremljena. Z mobilnimi pregradnimi zavesami jo bo mogoče pregraditi na tri vadbena polja, zaradi česar bo mogoča vadba več oddelkov hkrati. Osvežitve bodo deležne tudi zunanje površine, saj bo s severnih oken pogled padal na novo asfaltirano igrišče.

    ŠOLA.jpg
    Osnovna šola Jurija Vege bo pod svojo streho sprejela še mnoge generacije otrok (Foto: OŠ Jurija Vege)

    Nekateri učenci bodo v času gradnje uporabljali prostore na občini. Zagotovo bodo najmlajši to začasno spremembo doživljali kot pustolovščino, še toliko večje pa bo veselje, ko bodo čez dobro leto lahko zakorakali skozi nova šolska vrata.

     

    *Naslovnica: Pri gradnji šole leta 1967 je sodelovala cela skupnost (Foto: arhiv Bojane Dorič)

    7294
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane