Za področje

    Nenavadni Bohačev toplar

    Članek je koristil že 7442+ uporabnikom
    Večina inovacij na tem svetu temelji na povezovanju obstoječega na nov način. Ta fenomen opazimo tudi pri Bohačevem toplarju v občini Nazarje. Kaj se je zgodilo, ko se je v Zgornji Savinjski dolini potreba po tradicionalni kmečki sušilni napravi srečala z gradbenimi praksami furlanskih zidarjev?

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Nenavadni toplar

    Davnega leta 1874 se je trgovec Anton Turnšek, po domače Bohač, odločil razširiti domačo kmetijo z novim toplarjem in gostilno. Iz kakršnegakoli razloga že, se ni odločil za lokalne mojstre, temveč se je po pomoč obrnil na zidarje iz daljne Furlanije, ti pa so s seboj prinesli svoje posebno gradbeno znanje. Namesto običajnega lesenega kozolca je nastal edinstven objekt.

    Bohacev toplar Nazarje (68) .jpg
    Bohačev toplar se ponaša z razkošnim fasadnim okrasjem (Foto: Občina Nazarje)

    Stoji nekoliko odmaknjen od ceste, ki poteka skozi stari del Nazrij. Ritem treh parov oken narekujejo stebri iz masivnih hrastovih brun postavljenih na kamnite podstavke iz zelenega tufa in peščenjaka. Kozolec zaključujeta opečni zidani čeli. Ti imata gladki ometani fasadi beljeni z apnenim beležem. Oko pritegne bogato okrasje polkrožnih opečnih lin z beljeno obrobo v imitaciji opeke. To je lokalno razširjen motiv, ki priča o nekdanji blaginji in bogastvu kmetije. Ko stopimo pod kozolec se nam nad glavo pne široki lok, stranice pa obrobljajo mrežasti tramiči, ki so povezani z lesenimi mozniki. Kot vsak toplar se tudi ta ponaša s prostornim podstrešjem, kjer so shranjevali različne kmetijske pridelke, ozimnico in orodja. Strešna konstrukcija ima obliko trapeznega vešala, posebna zanimivost pa je ohranjen strelovod na sredini slemena.

    2. Prenova kozolca

    Sčasoma je tudi v Nazarje po toku Savinje navzgor priplul duh po spremembah. Domačija je vse bolj izgubljala svoj kmečki značaj, objekti so propadali, se rušili, dokler nazadnje ni ostala le še gostilna in dotrajan kozolec. A duh časa ni prinesel le trohnobe, prinesel je tudi novo zavedanje o varovanju in ohranjanju kulturne dediščine.

    Slika 7-3.6.2008, stanje v drugi etaži 020.jpg
    Škrbast nasmeh objekta pred prenovo (Foto: Občina Nazarje)

    Občina Nazarje je prepoznala njegovo vrednost in leta 2010 izvedla obsežno prenovo. Vsi dotrajani materiali in konstrukcijski elementi so bili zamenjani: novi tramovi, pohodne deske, opečni zračniki, strešniki in seveda sveži oplesk sten in fasad. Prostor pod kozolcem ima sedaj mize, ki so priročne za tedensko tržnico. V zgornje prostore vodi udobno stopnišče. Ti prostori so oblečeni v les, ki pa ne skriva nosilne konstrukcije kozolca. Sodobne energetske potrebe in udobje zagotavljajo opečni zračniki zastekljeni z notranje strani, kar ne vpliva na zgodovinsko zunanjo podobo zgradbe.

    3. Nova namembnost, novo življenje

    S pomlajenim videzom je kozolec dobil novo namembnost in s tem tudi novo življenje. V prvem nadstropju so razstavljeni zgodovinski utrinki kraja: razstava Nazarje skozi čas. Ta popelje skozi današnji kraj in spreminjanje njegove podobe skozi čas. Od srednjeveškega gradu Vrbovec, frančiškanskega samostana in več stoletne tradicije zadrečkega lončarstva, do preobrazbe iz majhnega zaselka v močno industrijsko in zaposlitveno središče.

    Bohacev toplar Nazarje (60) .jpg
    Prostran, svetel in odprt prostor pod kozolcem je kot nalašč za prireditve (Foto: Občina Nazarje)

    Če smo v muzejih vajeni predvsem gledati, lahko v drugih nadstropjih tradicijo tudi otipate in okusite. Razstavno-prodajna galerija na podstrehi združuje domače ustvarjalce in obrtnike. Izbirate lahko med velikim številom izdelkov iz lesa, gline, keramike, volne, stekla in drugih naravnih materialov.

    Bohacev toplar Nazarje (10) .jpg
    V galeriji lahko kupite izdelke lokalnih mojstrov (Foto: Občina Nazarje)

    Vsako soboto dopoldne pa se med nogami kozolca prebudi pravo mravljišče. Na kmečko tržnico prispejo kmeti in kmetice in razstavijo svoje dobrote: domač kruh iz krušne peči, potice, pecivo, rezance, klobase, čaje, zelišča, začimbe, marmelade, sokove, suho sadje in gozdne sadeže.

    Kmecka trznica Nazarje (55) .jpg
    Vsako soboto pod kozolcem zaživi kmečka tržnica (Foto: Občina Nazarje)

    Bohačev toplar je dokaz, da je mešanica zidarskih slogov, tradicij in časov vedno priložnost za odkritje česa novega.

     

    *Naslovnica: Bohačev toplar (Foto: Občina Nazarje)

    7442
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane