Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Odlična ocena za Športni center Trebelno

    Članek je koristil že 5122+ uporabnikom
    Pouk v podružnični šoli Trebelno poteka že dobrih 50 let. V tem času so šolske klopi ogulile mnoge generacije učencev in marsikdo se je uspel tudi v svetu profesionalnega športa. Žal šola že dolgo ni ustrezala sodobnim standardom. A ne samo, da so učenci in učitelji leta 2019 dočakali dogradnjo šolskih prostorov. Športni center Trebelno in dozidava šole je funkcionalni, arhitekturni in ekološki presežek, za kar je prejel tudi številne nagrade in priznanja.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Kdo ve kako rešiti prostorsko stisko šole?

    V preteklosti je podružnična šola Trebelno že doživela nekaj posodobitev: delno adaptacijo leta 2000 in energetsko sanacijo petnajst let kasneje. Vendar je bila potreba po večji prenovi in telovadnici vse večja, saj so učenci telovadili kar v učilnicah ob lepem vremenu pa na bližnjem travniku ali v gozdu. Le iznajdljivosti šolskega osebja gre zahvala, da pomanjkanje prostorov ni vplivalo na kakovost učnega programa.

    2. Lahko bi takole:

    Stanje je leta 2018 normaliziralo sodelovanje med Občino Mokronog-Trebelno in birojem Kontra arhitekti d. o. o. Na ozki in zahtevni lokaciji veliki 5160 m2 je zrasla zanimiva rešitev. Dozidava poveča šolo za 227 m2 in nadaljuje niz šolskih učilnic in vrtca. Delno vkopana lesena telovadnica pa skupaj s prizidkom objema manjši trg, ki varuje vstop v šolo. Tako velik objekt bi lahko izrazito izstopal med drobnimi vaškimi hišami in »zasenčil« bližnjo cerkev, vendar so arhitekti z domiselnim oblikovanjem vizualno razdrobili masivnost novogradnje.

    prenova-podruznicne-sole-trebelno.jpg
    Novi objekti so spoštljivo vključeni v grajeno vaško tkivo. (Vir: Občina Mokronog-Trebelno)

    Kljub temu je oblika podrejena uporabnosti in ne obratno. Lep primer je obešena tribuna, ki hkrati nudi streho nad glavo pri vstopanju v vrtec. Zazrti v prihodnost so načrtovalci poskrbeli tudi za energetsko in ekološko učinkovitost novih objektov z notranjo in zunanjo uporabo lesa ter učinkovitimi detajli. Nova telovadnica ustreza strogim nizko energijskim standardom.

    podruznicna-sola-trebelno.jpg
    Okolju prijazen les je uporabljen tako na fasadi kot v notranjosti. (Vir: Občina Mokronog-Trebelno)

    3. Sedi pet!

    Danes pouk in telovadba potekata nemoteno, telovadnica in ploščad pred njo pa služita tudi širši skupnosti, zato ni presenetljivo, da je objekt prejel številne nagrade in priznanja: Zlati svinčnik 2019, ki ga podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije; ter nacionalno nagrado za Naj leseno gradnjo 2020 v kategoriji Javne stavbe.

    nagrada-zlati-svincnik-2019.jpg
    Prejetje nagrade Zlati svinčnik 2019. (Vir: Občina Mokronog-Trebelno)

    Pridobitev tako velikega in kakovostnega objekta ni mačji kašelj, zato je otvoritev pospremila tudi velika slovesnost. Ko potegnemo črto, lahko rečemo, da je celoten projekt zadetek v polno, kar sta s simboličnim strelom na gol ob odprtju potrdila tudi olimpijec Miro Cerar in župan Anton Maver.

     

    *Vir naslovnice: Občina Mokronog-Trebelno

    5122
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane