Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Izolacija fasade - kamena volna

    Članek je koristil že 5279+ uporabnikom
    Fasada je običajno največja površina ovoja stavbe, zato je razumljivo, da prihaja do največjih toplotnih izgub v stavbah prav preko fasade (pribl. 35 - 40 % vseh toplotnih izgub). Eden najbolj priljubljenih materialov za izolacijo fasade je kamena volna. Kaj so njene lastnosti in zakaj je tako priljubljena?
    Strokovni članek 5279
    IMG 3322.JPG
    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Izbira najprimernejše izolacije

    Pomembno je, da pri izbiri tipa toplotne izolacije upoštevamo več dejavnikov:

    - kakovost izdelka in skladnost s standardi
    - sestavo sten objekta, ki ga želimo izolirati,
    - želeno stopnjo toplotne izolativnosti,
    - tehnične ali druge omejitve objekta glede debeline izolacije,
    - vrsto stavbe, ki jo izoliramo (stanovanjska, poslovna ...) - specifične zakonodajne zahteve
    - ali želimo, da je fasada požarno varna,
    - ali želimo, da je fasada zvočno izolirana,
    - ali želimo večji fazni zamik,
    - paroprepustnost fasade,
    - vodoodbojnost fasade in drugo

    2. Kaj je kamena volna?

    2.1 Kamena volna je mineralna volna

    Mineralna volna je obenem toplotna kot tudi zvočna in požarna izolacija. Izdelana je iz surovin, ki jih najdemo v naravi ali ponovno predelanih naravnih snovi. Je tudi paroprepustna in tako primerna za sestavo difuzijsko odprtih konstrukcij. Omogoča izolacijo skoraj vseh konstrukcijskih sklopov gradnje. Plošče in lamele iz kamene volne imajo stabilno gostoto in visoko trdnost, zaradi česar so idealne za uporabo v zunanjih sistemih za izolacijo sten. So zelo enostavne za uporabo in jih je mogoče namestiti na katero koli podlago, vključno z lesom in kovinskimi okvirji.

    2.2 Kamena volna v obliki plošč in lamel

    Toplotna izolacija iz kamene volne je na voljo v obliki fasadnih lamel ali fasadnih plošč. Glavna razlika med obema je, da lamel ni treba dodatno mehansko pritrditi na nosilno podlago.

    Knauf Insulation kamena volna
    Plošče in lamele iz kamene volne imajo stabilno gostoto in visoko trdnost, zaradi česar so idealne za uporabo v zunanjih sistemih za izolacijo sten.

    3. Kamena volna in zvočna izolativnost

    Kamena volna je odličen material za absorpcijo zvoka zato fasadni sistemi iz kamene volne omogočajo dobro zvočno izolativnost. Le-ta je odvisna tudi od debeline in sestave zunanje stene.

    4. Kamena volna in protipožarna varnost

    Kamena volna je povsem negorljiv material in spada v najvišji razred gorljivosti A1. V sestavi kontaktne fasade kamena volna predstavlja največji volumen in delež, zato se tak fasadni sistem kot celota uvršča v razred gorljivosti A2, ki zagotavlja odlično požarno varnost.

    5. Kako paroprepustna in vodoodbojna je kamena volna?

    Paroprepustnost materiala označuje količnik difuzijskega upora prehoda vodne pare µ. Kamena volna je enako paroprepustna kot zrak. Njen količnik difuzijskega upora prehoda vodne pare je 1. V nasprotju s prepričanjem mnogih se paroprepustnost kamene volne znotraj fasadnega sistema ne izniči zaradi prekritja izolacije z zaključnimi sloji. Pravilno izbrani oziroma ustrezni finalni sloji so namreč ravno tako paroprepustni.

    Izdelki za kontaktne fasade iz kamene volne so impregnirani in so tako trajno hidrofobni oziroma vodoodbojni. Je pa treba paziti, da med izvedbo fasade ne prihaja do zamakanja izolacije oziroma je potrebno v primeru, da je do zamakanja prišlo, poskrbeti, da se pred namestitvijo zaključnih slojev izolacija posuši.

    Sušenje kamene volne poteka zelo hitro. Kadar se izvajajo dela na fasadi pa je, ne glede na to kateri material je bil uporabljen, treba zaščititi zidne površine s fasadno zaveso.
    Knauf Insulation kamena volna
    Če želite požarno varen material, je kamena volna odlična izbira.

    6. Vgradnja kamene volne

    Kamena volna ob vgradnji ne zahteva izvajanja posebnih varnostnih ukrepov. Zaradi negorljivosti ni potrebe po protipožarnih ukrepih. Upoštevati pa je treba priporočila za uporabo osebne zaščitne opreme pri delu s tem materialom. Kamena volna pa ima kljub temu eno pomembno omejitev.

    7. Kamena volna - cena na m2

    Debelina izolacije Kamena volna Knaufinsulation FKD-S Thermal plošča, toplotna prevodnost 0,034 W/mK
    5 cm od 50 eur/m2
    16 cm (Ekosklad) od 55 eur/m2
    20 cm od 62 eur/m2
    Gradbeni oder 4,50 eur/m2

    7.1 Nepovratna finančna sredstva Eko sklada

    Koliko debelo izolacijo potrebujemo, je odvisno predvsem od toplotne prevodnosti vgrajenega materiala, v manjši meri pa tudi od debeline in sestave osnovnega zidu. Eko sklad zahteva toplotno prevodnost največ 0,25 W/m²K. Pri kameni volni toplotna prevodnost znaša od 0,032 W/mK do 0,040 W/mK, zato bi pogoje za Eko sklad zagotovili s približno 14 do 16 cm debelo izolacijo iz kamene volne.

    8. Zaključek

    V večini kategorij se kamena volna pokaže kot najboljša izbira. Morda je delo z njo le malo zahtevnejše, ker zahteva suhe zunanje pogoje, po drugi strani pa manj pritrjevanja v primerjavi z npr. eps ploščami. Cena fasade iz kamene volne je res nekoliko dražja, vendar pa ne smemo pozabiti, da je kamena volna protipožarna, medtem ko negorljivi polistireni ne obstajajo. Kamena volna je odlična izbira, tudi če govorimo o zvočni izolaciji.

    Kaj svetujejo Kauf Insulation strokovnjaki?

    S kakovostno izvedbo fasade prihranite tudi do 40 % energije, potrebne za hlajenje ali ogrevanje hiše! Najbrž vsak investitor preračunava: »Če sedaj plačujem 2500 evrov letno za ogrevanje, ali bom morda plačeval le 1200 evrov, če objekt izoliram?« Seveda vas bo ob tem zanimalo, kolikšen je strošek nove fasade, da bi izračunali, kako hitro se vam bo investicija povrnila.

    Vendar strogo finančni pogled ni edino, kar šteje. Ob tem bi morali poleg naraščajočih cen energentov upoštevati tudi druge vidike – zvočno izolativnost, paroprepustnost, požarno varnost, stroške vzdrževanja – ter, kot pravijo zadovoljne stranke, ki so izbrale trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation, kakovost bivanja.

    Ugodje in kakovost bivanja sta sicer težko merljivi kategoriji, vendar vam bo vse več investitorjev povedalo, da sta pravzaprav neprecenljivi.

    Knauf insulation
    Sistemske fasadne rešitve z mineralno izolacijo Knauf Insulation pa poleg osnovnih zahtev toplotne izolacije fasade zagotavljajo številne druge prednosti.

    Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot za tudi prenove. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že samo ime, zaključni sloji fasade v neposrednem stiku z nosilno konstrukcijo oz. praviloma s toplotno izolacijo.

    Običajne komponente kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov so lepilo, toplotnoizolacijska obloga, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, vmesni premaz in zaključni okrasni sloj.

    Ob izbiri kakovostnih proizvajalcev bodo te komponente delovale kot usklajena celota in vam tako zagotavljale dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, če želimo zagotoviti dolgoročno energetsko učinkovitost, trajnost objekta in kakovost bivanja.

    Sistemske fasadne rešitve z mineralno izolacijo Knauf Insulation pa poleg osnovnih zahtev toplotne izolacije fasade zagotavljajo še številne druge prednosti:

    - toplotno izolativnost
    - paroprepustnost 
    - zvočno izolativnost 
    - požarno varnost
    - daljšo življenjsko dobo
    - nižje stroške vzdrževanja. 

    Odločitev za izolacijo iz kamene volne vam zagotavlja varno dolgoročno naložbo z zagotovljenim donosom in garancijo kakovosti, saj vgrajena sistemska rešitev dosega vse sodobne smernice za gradnjo. 

    Knauf izolacija kamena volna
    CapCenene rešitve niso prava izbira za fasado, če želimo zagotoviti dolgoročno energetsko učinkovitost, trajnost objekta in kakovost bivanja.

    V prodajnem programu podjetja Knauf Insulation najdete tri tipe fasadnih izolacij, namenjenih kontaktnim fasadam:

    1. Fasadna plošča iz kamene volne Smartwall N C1, ki je idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno in dvostanovanjske stavbe) tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnost plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti ter enostranski silikatni obrizg za boljši oprijem. Plošče na steno pritrjujemo s posebnimi sidri.

    2. Fasadna plošča iz kamene volne FKD-S Thermal (toplotna prevodnost 0,035 W/mK) ali FKD-N Thermal (toplotna prevodnost 0,034 W/mK) priročnih dimenzij, majhne teže in z odličnimi mehanskimi lastnostmi. Plošče na steno pritrjujemo s posebnimi sidri.

    3. Fasadna lamela iz kamene volne FKL, ki jo priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami ter ostalih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov. Lamele, razen na zelo izpostavljenih predelih, ne potrebujejo mehanskega pritrjevanja, na površino se lahko samo lepijo.

    Plosca-za-kontaktne-fasade-FKD-S-Thermal
    Plošča za kontaktne fasade FKD-S Thermal je majhne teže, a ima odlične mehanske lastnosti.

    Oglejte si celotno ponudbo Knauf Insulation, njihovi svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko jim pišete ali jih pokličite na 04 5114 105.

     

    Strokovni članek 5279
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    8.8
    0

    ELMEGRA d.o.o.


    9.9
    8

    KDV slikopleskarske storitve Kristian Kraljević s.p.


    10
    13

    AGM ANŽUR, avtoprevozništvo, gradbeništvo in težka gradbena mehanizacija, d.o.o.


    10
    1

    MAAE.R, fasaderstvo in slikopleskarstvo, Asmir Redžić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane