Za področje

    Grad Rihemberk - Ena najstarejših grajskih zgodb na Slovenskem

    Članek je koristil že 7466+ uporabnikom
    Lega med Vipavsko dolino in Krasom je že od nekdaj strateška obrambna lokacija. Skalni pomol vzpetine Golec nad vasjo Branik omogoča gradu Rihemberk odprt pregled in trdno obrambo.

    Besedilo: Žaklin Križaj

    1. Eden najstarejših gradov na Slovenskem

    Arheološke raziskave kažejo, da je bil grad zgrajen na mestu starejše prazgodovinske utrdbe, segajoče v 2. in 1. tisočletje pred našim štetjem. Konec 12. stoletja je srednjeveški grad obsegal manjši severni trakt, okoli katerega je bilo zgrajeno peterokrako obrambno kamnito obzidje. V 13. stoletju so Rihemberški dogradili več stavb, tudi vhodni stolp, kapelo, južni palacij in mogočni gotski stolp, ki je obvladoval okolico. Za tem so dogradili razkošen grajski trakt - palacij s slavnostno dvorano, ki pa je bil povsem uničen med požigom gradu med drugo svetovno vojno. Sčasoma so gradu dodali še dva obzidna pasova s stolpi. Veliko prenovo je izvedla rodbina Lanthieri v sredini 17. stoletja. Dozidave v 19. stoletju so gradu dale romantične arhitekturne značilnosti.

    grajsko_poslopje.jpg
    Pogled na čudovito grajsko poslopje. (Vir: FB Grad Rihemberk, Aljaž Velikonja, Svitar)

    2. Novo poglavje o prenovi

    Po vojni so grad počasi začeli obnavljati. Prve večje obnovitvene so izvedli v 60. in 70. letih 20. stoletja. Oživljanje gradu je bilo pospešeno leta 2017, ko so grad odprli za obiskovalce. Ker so pri prenovi želeli ohraniti čim bolj pristno podobo nekdanjega gradu, so grajski zidovi obnovljeni z apneno malto, ki se je tradicionalno uporabljala pri gradnji kamnitih zgradb. Zaradi velikosti in kompleksnosti gradu njegova obnova traja še danes. Današnji grad obsega številna dvorišča, južno obrambno ploščad in vzhodni obrambni plato, grajski stolp, tri obrambne stolpiče, vhodno stavbo z okroglim stolpom in grajsko kapelo. Za nameček pa še štiri trakte gradu (palacije), od katerih je bil eden bivalni, gospodarsko poslopje, grajski vrt in kar trojno obrambno obzidje s topovskimi položaji. Vse si lahko ogledamo in tako pridobimo pristen vpogled v nekdanje grajsko življenje. Vzpon na grajski stolp ponuja čudovit razgled na spodaj ležeči Branik, proti Vipavski dolini in Krasu, vse tja do Škabrijela in Sabotina nad Novo Gorico v daljavi. Pogled seže celo do Matajurja.

    Rihemberk Obnova 2020_Foto Dušan Ličen.JPG
    Grad med obsežnejšo prenovo leta 2020. (Vir: FB Grad Rihemberk, foto Dušan Ličen)
    Grad Rihemberk_grajski_stolp.jpg
    Zanimiv pogled notranjosti stolpa. (Vir: MONG, foto 2Lindens)

    3. Mogočne rodbine

    Prva omemba posestnikov mogočnega gradu sega v leto 1230, ko so mu gospodarili gospodje Rihemberški. Ime kraja in gradu se je ohranilo vse do danes, ko rodbine že zdavnaj ni več. Rihemberžani, plemiška rodbina domnevno tirolskega izvora, je v tistem času služila goriškim grofom, kljub temu pa je z iznajdljivimi in premišljenimi porokami s številnimi pomembnejšimi plemiškimi rodbinami na Goriškem in Kranjskem pridobila obsežne posesti. Spretna politika jim je prinesla velikansko posest od Vipavske doline, do Krasa in Gorice. Ostale posesti so bile na Notranjskem, Bovškem, v Istri, Furlaniji in celo na Koroškem. Na žalost pa je njihova rodbina leta 1371 izumrla z zadnjim moškim potomcem. Posesti so po letu 1500 znova prešle pod Habsburžane in goriške grofe.

    KreslinKoncertRihemberk_19-8-2021_fMatejaPelikan-2094.jpg
    Vhodni del mogočnega gradu Rihemberk. (Vir: MONG, foto Mateja Pelikan)

    V tridesetih letih 16. stoletja je grad prešel pod rodbino Lanthieri, ki ga je upravljala celih 400 let. Takšno dolgo obdobje je v slovenskem prostoru velika redkost, saj so se v tistem času lastniki gradov pogosto menjavali. Ambiciozna plemiška rodbina Lanthieri je grad sredi 17. stoletja prezidala, tako da je iz srednjeveškega gradu nastala ugledna rezidenca, kakršno poznamo še dandanes. Kljub večjim spremembam je grad ohranil svojo starodavno srednjeveško zasnovo. O ugledu rezidence pričajo tudi redni obiski cesarice Elizabete Bavarske, bolje poznane pod imenom Sisi. Ko je leta 1910 umrl zadnji moški potomec rodbine Lanthieri, je dediščino prevzela njegova hči Karolina. Kot veliko zgodovinsko posebnost lahko navedemo, da si je Karolinin mož, baron Erdman Levetzow, v čast ženini rodbini Lanthieri, dodal njen priimek, kar je tudi za današnje čase zelo napredno. Družina Leventzow-Lanthieri je tako z gradom Rihemberk gospodarila do požiga gradu proti koncu druge svetovne vojne. Ob obisku gradu boste odkrili še druge zgodbe, ki so skozi stoletja izklesale goriško-vipavske pokrajine in obraze.

    Eleonora-z-Rihemberka-2.jpg
    Kostumski ogledi gradu. (Vir: Zavod Svitar)

    Danes grad še naprej živi za obiskovalce z različnimi vsebinami in dogodki. Uporabnik gradu je zasebni zavod Svitar, ki omogoča dostopnost gradu in prireja dogodke v sodelovanju z drugimi organizacijami. Če želite biti tudi vi del grajske zgodbe, ga obiščite. Možen je tudi najem gradu za različne dogodke: od porok, praznovanj pa do poslovnih dogodkov. Več zanimivim grajskim zgodbam lahko prisluhnete ob vodenih skupinskih ogledih gradu, igranih kostumskih ogledih in grajenju ekipnega duha (t. i. teambuilding). Navdih in vedenje o dediščini lahko na gradu v času rednega urnika poiščete tudi samostojno, s pomočjo interpretacijskih tablic ali zemljevida 12 skritih zakladov.

    7466
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane