Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Novi zdravstveni dom Cerklje na Gorenjskem

    Članek je koristil že 6140+ uporabnikom
    Občina Cerklje na Gorenjskem že od leta 1994 sodi med lokalne skupnosti z jasno začrtanimi razvojnimi smernicami. Občani in obiskovalci se dobro zavedajo čudovite narave, bogate kulturne dediščine pa tudi prednosti, ki jih nudita smučišče Krvavec in mednarodno letališče Jožeta Pučnika. Skrb za takšno kulturno, naravno in ekonomsko bogastvo predstavlja veliko odgovornost. Eden izmed predpogojev razvoja je zato tudi dobro stanje javne infrastrukture.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Potrebujemo nov zdravstveni dom!

    Pred letom 2018 je primarna zdravstvena oskrba v občini potekala v neprimernih in premajhnih prostorih, zato se je na mizi znašel predlog za nov, sodoben objekt, ki bo zagotavljal ustrezno in kakovostno zdravstveno oskrbo za vse občanke in občane: zdravstveni dom Cerklje na Gorenjskem.

    Seveda pa je takšna velika odločitev za seboj potegnila tudi velike finančne in organizacijske izzive. Naložbo je bilo potrebno uskladiti s cilji, prioritetami in programi državnih strateških razvojnih dokumentov, s strategijami regije in lokalne skupnosti ter z javnim zavodom Osnovno zdravstvo Gorenjske. V mošnjiček je bilo potrebno nasuti več kot dva milijona evrov, pri čemer je z 265.000 € na pomoč priskočilo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

    Spremenila se je tudi lokacija, ki je bila prvotno zamišljena 100 metrov severneje od sedanje. Za prvotno zemljišče sta idejno zasnovo izrisali Ana Konda in Tina Garibovič iz studia AB Arhitekti iz Tržiča, na koncu pa so projekt za novo lokacijo izdelali arhitekti iz arhitekturnega biroja Nadižar.

    Celoten objekt je usklajen z najnovejšimi okoljskimi standardi. Vplivi na okolje so bili strokovno ocenjeni. Energetsko učinkovitost zagotavlja debela fasadna izolacija, kakovostna vrata in okna ter toplotna črpalka zrak – voda v kombinaciji s kotlom na zemeljski plin. Za okoljsko učinkovitost so poskrbeli z uporabo najboljših razpoložljivih tehnik, referenčnih dokumentov, nadzorom emisij in tveganj ter zmanjšanjem količine odpadkov in z ločenim zbiranjem le teh. Poleg tega, da se zdravstveni dom nahaja v jedru kraja in je dobro dostopen peš, bo dostopen tudi z javnim prevozom in vpet v mrežo kolesarskih poti. Med 28 novimi parkirnimi mesti pa sta predvideni tudi 2 polnilnici za električne avtomobile.

    2. Od prvih lopat ... do odprtih vrat

    Zdravstveni dom Cerklje 3.jpg
    Potresno varnost zdravstvenega doma zagotavlja konstrukcija iz armiranega betona. (Vir: Občina Cerklje na Gorenjskem)

    Oktobra 2018 se je zasadila prva lopata za 1.009,15 m2 velik projekt. Nosilna konstrukcija trinadstropnega objekta je iz potresnovarnega armiranega betona, določeni deli manj obremenjenih sten pa iz modularnih blokov debeline 20 cm. Notranje predelne stene so iz 12 cm debele opeke ali iz knaufovih plošč, prav vse pa so, visokemu standardu primerno, toplotno in zvočno izolirane. S tradicionalno dvokapnico, sivimi poudarki in lesenimi fasadnimi oblogami se novogradnja lepo sklada s krajinskimi značilnostmi.

    Zdravstveni dom Cerklje 4.jpg
    Dvokapnica se dobro vklaplja v vaško veduto. (Vir: Občina Cerklje na Gorenjskem)

    V pritličju se nahajata lekarna in pediatrična ambulanta. V 1. nadstropju so splošna ambulanta, fizioterapija in zobozdravnik. Ko prisopihate na vrh stopnic pa boste v mansardi našli še pulmologa in arhiv občine.

    Čisto logično je, da se tako veliko gradbišče izkoristi tudi za sočasno ureditev okolice. Ob zaključku ureditve glavne regionalne ceste skozi vas se je zgradila tudi kanalizacija ter obnovila druga komunalna infrastruktura. Popolnoma novo je tudi krožišče, kjer boste poleg brenčanja prometa, na sredini otoka opazili tudi satje in čebele, saj je v občini zelo aktivno Čebelarsko društvo Cerklje, ki je v letu 2020 praznovalo 100-letnico delovanja.

    Zdravstveni dom Cerklje 1.jpg
    Gradnja doma je bila tudi priložnost za ureditev krožišča in okolice. (Vir: Občina Cerklje na Gorenjskem)

    Čeprav je slovesno otvoritev avgusta 2020 »odnesla« epidemija covida-19, sta v poslopju takoj začeli delovati dve ambulanti družinske medicine, fizioterapija, pulmološka ambulanta in lekarna. Od zgodnje pomladi 2021 pa delujeta tudi zobna in pedietrična ambulanta.

    Po več letih se je trud končno poplačal, saj lahko danes vsi občani in obiskovalci koristijo kakovostno in sodobno zdravstveno oskrbo v dolgo pričakovanem zdravstvenem domu Cerklje na Gorenjskem. 

    *Vir naslovnice: Občina Cerklje na Gorenjskem.

    6140
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane