Za področje

    Izvedba prebojev ter bočne zaščite v sistemu SEISMIC temeljne blazine

    Članek je koristil že 1942+ uporabnikom
    Temeljenje novih stavb lahko izvedemo na različne načine, zaradi hitrejše in energijsko učinkovitejše izvedbe pa danes že prevladuje temeljenje na temeljni plošči. Takšna oblika temeljenja omogoča izvedbo nizkoenergijske, pasivne ali skoraj nič-energijske hiše. Glavne prednosti temeljenja na temeljni plošči so: temeljna plošča zahteva manj izkopa, manj opaževanja, dopušča hitrejšo gradnjo, ter omogoča izvedbo toplotno izolacijskega ovoja stavbe.
    Strokovni članek 1942
    polaganje seismic blazine
    Imamo kar 1061 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

     V ta namen smo v podjetju FIBRAN razvili SEISMIC temeljno blazino, ki je med arhitekti in gradbeniki že zelo dobro poznana in uveljavljena rešitev. Glede na izkušnje s terena opažamo, da izvedba detajlov temeljne plošče predstavlja največji izziv. Zato se bomo tokrat posvetili izvedbi prebojev in bočne zaščite v sistemu SEISMIC temeljne blazine.

    polaganje-seismic-blazine.jpg
    Polaganje SEISMIC temeljne blazine.

    Osnovni tip SEISMIC temeljne blazine je kompozit armiranobetonske temeljne plošče in SEISMIC toplotnih izolacij. Sestavljen je iz:
    1. podložnega betona,
    2. toplotne izolacije FIBRANxps 400-L (ali 500-L, 700-L),
    3. dvostransko samolepilne bitumenske hidroizolacije FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk,
    4. enostransko samolepilne bitumenske hidroizolacije FIBRANhydro T-3 sk ali zaščite proti radonu FIBRANhydro ANTIRADON 1,5 sk,
    5. toplotne izolacije FIBRANxps SEISMIC 400-L (ali 500-L, 700-L) in
    6. armiranobetonske temeljne plošče.

    temeljna-blazina-na-podloženem-betonu.png
    SEISMIC temeljna blazina na podložnem betonu.

    Shematski prikaz izvedbe preboja SEISMIC temeljne blazine

    Inštalacije v stavbo lahko pripeljemo vertikalno ali bočno skozi temeljno ploščo. Vertikalni preboji so bistveno bolj izpostavljeni, zato zahtevajo posebno pozornost. V sistemu SEISMIC temeljne blazine se preboje izvaja po principu »cev v cevi«. S tem se v izjemnih situacijah omogoči minimalne horizontalne pomike cevi in zagotovi večjo varnost inštalacijskih vodov. Na spodnji fotografiji si lahko ogledate prikaz tesnjenega preboja SEISMIC temeljne blazine, posamezni elementi pa so sledeči:

    1. cev,

    2.  inštalacijska cev,

    3. nabrekajoča poliuretanska pena (npr. Sika Boom – 583 Low Expansion),

    4. primer (npr. Sika Primer 215),

    5. trajno elastični kit (npr. Sikaflex PRO 3 WF),

    6. hladno bitumenska obloga (kot npr. Sika Igolflex 2K)+ steklena armirna tkanina,

    7. Podložni beton,

    8. FIBRANxps 400-L,

    9. FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk,

    10. FIBRANxps SEISMIC 400-L,

    11. Armiranobetonska temeljna plošča.

    tesnjenje-preboja-temeljne-blazine.png

    Prostor med prvim slojem toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena kot npr. FIBRANxps 400-L in inštalacijsko cevjo se zapolni z nabrekajočo poliuretansko peno, da se cev pozicionira v času montaže. Površino cevi se premaže z ustreznim primerjem (kot npr. Sika Primer 215), rego med cevjo in toplotno izolacijo pa se tesni s trajno elastičnim kitom (kot npr. Sikaflex PRO 3 WF). Da se onemogoči dostop vlage pri preboju pod bitumensko folijo, je potrebno odprti del zatesniti. Tesnjenje se izvede z dvokomponentno zaščitno oblogo na osnovi bitumenske emulzije (kot npr. Sika Igolflex 2K) v dveh slojih, pri čemer se v sveži prvi sloj vtisne steklena armirna tkanina (300 g). Preklop na hidroizolacijo FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk in instalacijsko cev mora znašati vsaj 10 cm.

    Shematski prikaz preboja SEISMIC temeljne blazine po korakih:


    preboj-cev-v-cevi.png
    Korak 1: Preboj se izvaja po principu »cev v cevi«

    zatesnitev-z-elastičnem-kitom.png
    Korak 2: Prostor med prvim slojem toplotne izolacije FIBRANxps 400-L in inštalacijsko cevjo se zapolni z nabrekajočo poliuretansko peno.

    zatesnitev-prostora-s-peno.pngKorak 3: Površino cevi se premaže z ustreznim primerjem, rego med cevjo in toplotno izolacijo se tesni s trajno elastičnim kitom.

    finalno-tesnjenje.pngKorak 4: Finalno tesnjenje se izvede z dvokomponentno zaščitno oblogo na osnovi bitumenske emulzije v dveh slojih, pri čemer se v sveži, prvi sloj vtisne steklena armirna tkanina.

    Zaščita bočnega dela SEISMIC temeljne blazine

    Pred začetkom celovite bočne zaščite dela objekta, ki je izpostavljen vodi in vlagi, je nujno najprej zaščititi predel z XPS toplotno izolacijo, saj se v neposredni bližini XPS toplotne izolacije ne sme delati z odprtim ognjem. Zaščito se izvede s pomočjo dvokomponentne zaščitne obloge na osnovi bitumenske emulzije, ki se uporabi tudi pri tesnjenju prebojev (npr. Sika Igolflex 2K). Zaščitno oblogo se nanese v dveh slojih, pri čemer se v sveži, prvi sloj vtisne steklena armirna tkanina (300 g). Pri uporabi materialov za izvedbo hidroizolacije je nujno upoštevati navodila proizvajalca.

    zaščita-bočnega-dela.png
    Shematski prikaz zaščite bočnega dela SEISMIC temeljne blazine


    Shematski prikaz zaščite bočnega dela SEISMIC temeljne blazine po korakih:

    nanosprvegasloja.png
    Korak 1: Nanos prvega sloja dvokomponentne zaščitne obloge na osnovi bitumenske emulzije.
    vtisnearmirnatkanina.png
    Korak 2: V sveži prvi sloj se vtisne steklena armirna tkanina 300 g preko katere se nanese drugi sloj bitumenske zaščitne obloge.

    Izvedba vertikalne hidroizolacije objekta

    vertikalnahidroizolacijaobjekta.png
    Shematski prikaz vertikalne hidroizolacije objekta

    Izvedba vertikalne hidroizolacije zahteva ustrezno podlago. Vertikalno hidroizolacijo FIBRANhydro E-KV-4 se sme variti na vertikalno nosilno konstrukcijo ter na vertikalne in horizontalne dele SEISMIC temeljne blazine, če so predhodno zaščiteni. Zelo pomembno je, da se pri izvedbi segreva hidroizolacijo FIBRANhydro E-KV-4 in ne podlage, saj kljub zaščiti ob temperaturi nad 75°C obstaja nevarnost taljenja XPS toplotne izolacije.

    Vertikalna hidroizolacija se lahko izvede tudi z dvokomponentno zaščitno oblogo na osnovi bitumenske emulzije (Sika Igolflex 2K) in stekleno armirno tkanino 300 g, podobno kot se izvede zgoraj opisano zaščito bočnega dela SEISMIC temeljne blazine Pri uporabi materialov za izvedbo hidroizolacije je nujno upoštevati navodila proizvajalca.

    Toplotna izolacija bočnega dela SEISMIC temeljne blazine in fasadnega podzidka

    Pri toplotni zaščiti bočnega dela SEISMIC temeljne blazine, ki bo v direktnem stiku z zemljino, se vgradi toplotnoizolacijske plošče z gladko površino, kot je npr. FIBRANxps 300-L. Pri toplotni zaščiti fasadnega podzidka (cokla) oz. predela, ki je površinsko obdelan kot kontaktna fasada oz. obložen s keramiko ali kamnom, pa se vgradi toplotnoizolacijske plošče z obdelano površino FIBRANxps ETICS GF oz. FIBRANxps ETICS BT. Zaradi različnih pogojev, ki jim je toplotna izolacija izpostavljena, je zelo pomembna pravilna izbira proizvodov. XPS izolacija se na podlago lahko lepi z materiali na osnovi bitumenske paste ali poliuretanske pene (za lepljenje XPS plošč je treba strogo upoštevati navodila proizvajalca lepil) in se v zgornji liniji (nad hidroizolacijo) sidrajo v nosilno konstrukcijo.

    Pri načrtovanju SEISMIC temeljne blazine moramo najprej dobro razumeti sosledje slojev, potem pa pravilno izbrati proizvode toplotne izolacije FIBRANxps ter hidroizolacije FIBRANhydro. Pri sami izvedbi pa se moramo zavedati tudi detajlov, ki so ključni za zagotavljanje ustrezne zaščite pred izgubami toplote in zaščito stavbe pred vdorom vode oz. vlage. Zelo pomembna sta detajla vgradnje inštalacijskih cevi ter spoj vertikalne in horizontalne hidroizolacije. Ker so stiki najbolj kritična mesta za napake in morebitno vdiranje vode v stavbo, moramo tem detajlom posvetiti največ pozornosti in časa.

    Strokovni članek 1942
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1061 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1061 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    10
    26

    SPIN-INVEST, strojne inštalacije d.o.o.


    8.9
    0

    MAMUŠA gradbeništvo in trgovina, k.d. Kabashi


    10
    4

    GRADNJE BISLIMAJ d.o.o.


    10
    3

    Dalmastroj Stapić d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane