Za področje

  Izolacija notranjih sten

  Članek je koristil že 36575+ uporabnikom
  Ponavadi toplotno izolacijo namestimo na zunanjo stran objekta, tako je tudi najbolj učinkovita. Včasih pa izolacije zunaj objekta ne moremo namestiti, ta problem nastane predvsem pri prenovah, kadar je objekt pod spomeniškim varstvo ali kadar na kak drug način ne moremo posegati v fasado objekta.
  Strokovni članek 36575
  priljubljen
  Izolacija znotraj zunanje stene, vir: cdn.escorialdesigns.com
  Imamo kar 2245 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  1. Zakaj je izolacija na notranji strani težavna?

  Toplotna izolacija na notranji strani objekta je lahko težavna iz različnih razlogov. Kot prvo, objektu, ki ga izoliramo iz notranje strani, se zmanjša uporabna površina. Ta dejavnik je problematičen predvsem takrat, ko gre za manjši objekt, oziroma manjše prostore, saj se zmanjšana uporabna površina bolj pozna. Prav tako je potrebno na novo narediti omete in zamenjati okenske police.

  Na večji problem pa naletimo, kadar objekt izoliramo iz notranje strani, zaradi toplotnih mostov. Ti lahko nastanejo npr. pri stiku stene s talno ploščo in jih je potrebno predhodno rešiti. Če toplotnih mostov ne rešimo je poleg toplotnih izgub težava tudi z vlago in plesnijo, ki lahko pride do konstrukcije. Pri izoliranju sten na notranji strani moramo biti pozorni tudi, da obstoječe stene niso že predhodno navlažene. V tem primeru moramo najprej odkriti mesta navlaženja. Vlažnih sten namreč ne smemo prekrivati, saj lahko začne propadati konstrukcija, poleg tega pa se lahko navlaži tudi izolacija. Pomembno je tudi, da v prostorih, ki imajo visoko stopnjo vlage, vgradimo poseben sistem izolacije s parno zaporo, saj ta preprečuje kondenzacijo v toplotni izolaciji.

  2. Različne vrste izolacij, s katerimi izoliramo zidove na notranji strani

  Za izolacijo na notranji strani objekta lahko uporabimo plošče iz ekstrudiranega (stirodur) ali ekspandiranega (stiropor) polistirena, še posebej, če želimo notranjo steno ometati. Plošče na konstrukcijo prilepimo z ustreznimi lepili. Na že nameščene plošče pa najprej nanesemo posebno malto, sledi pa ji armirna mrežica. Po potrebi nanesemo še eno plast malte, nato izravnalni sloj in končno omet.

  Kadar želimo notranje stene obložiti z mavčnokartonskimi ploščami, ponavadi namesto trdne izolacije uporabimo izolacijo iz mineralne volne. Tudi v tem primeru pa moramo biti pozorni, da pravilno vgradimo posebno membrano za uravnavanje vodne pare, ki mora biti ustrezno zatesnjena. Končno lahko namestimo mavčnokartonske plošče.

  Zidove od znotraj lahko izoliramo tudi z lesnovlaknenimi ploščami. Lesnovlaknene plošče prilepimo na notranjo stran konstrukcije, nato na njih pritrdimo parno zaporo in na njo mavčnokartonsko oblogo.

  Različne vrste izolacije, narekujejo različno debelino zaščitnega sloja. Vendar mora sloj izolacije obsegati vsaj 10 cm, saj tako določa pravilnik Pures (pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah).

  3. Na kaj moramo biti dodatno pozorni

  Pomembno dejstvo, kadar izoliramo objekt na notranji strani, je tudi pravilno izoliranje špalet in okenskih polic. Pri detajlu stika okna s konstrukcijo zelo lahko nastane toplotni most, zato moramo biti na tem mestu še posebej pozorni. Zato morajo biti, tako špalete, kot tudi okenske police izolirane po celotni površini.

   

  Za več informacij se obrnite na sistem Mojmojster.net.

  Detail, izolacija na notranji strani, vir: Jelovica
  Detail, izolacija na notranji strani, vir: Jelovica


  Strokovni članek 36575
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 2245 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Knauf plošče navadne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče ognjevarne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče ognjevarne vodoodporne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče vlagoodporne

  Mavčne plošče:
  Imamo kar 2245 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 2245 izvajalcev za področje Suhomontaža
  9.5
  0

  BRANKO MERC S.P.


  10
  1

  B-BOR zaključna dela v gradbeništvu d.o.o.


  9.3
  0

  MGM-GUTAJ d.o.o.


  8.7
  2

  TOM JERŠE S.P., T&R KERAMIČARSTVO


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SUHOMONTAŽA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane