Za področje

    Izolacija notranjih sten

    Članek je koristil že 42012+ uporabnikom
    Ponavadi toplotno izolacijo namestimo na zunanjo stran objekta, tako je tudi najbolj učinkovita. Včasih pa izolacije zunaj objekta ne moremo namestiti, ta problem nastane predvsem pri prenovah, kadar je objekt pod spomeniškim varstvo ali kadar na kak drug način ne moremo posegati v fasado objekta.
    Strokovni članek 42012
    priljubljen
    Izolacija znotraj zunanje stene, vir: cdn.escorialdesigns.com
    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Zakaj je izolacija na notranji strani težavna?

    Toplotna izolacija na notranji strani objekta je lahko težavna iz različnih razlogov. Kot prvo, objektu, ki ga izoliramo iz notranje strani, se zmanjša uporabna površina. Ta dejavnik je problematičen predvsem takrat, ko gre za manjši objekt, oziroma manjše prostore, saj se zmanjšana uporabna površina bolj pozna. Prav tako je potrebno na novo narediti omete in zamenjati okenske police.

    Na večji problem pa naletimo, kadar objekt izoliramo iz notranje strani, zaradi toplotnih mostov. Ti lahko nastanejo npr. pri stiku stene s talno ploščo in jih je potrebno predhodno rešiti. Če toplotnih mostov ne rešimo je poleg toplotnih izgub težava tudi z vlago in plesnijo, ki lahko pride do konstrukcije. Pri izoliranju sten na notranji strani moramo biti pozorni tudi, da obstoječe stene niso že predhodno navlažene. V tem primeru moramo najprej odkriti mesta navlaženja. Vlažnih sten namreč ne smemo prekrivati, saj lahko začne propadati konstrukcija, poleg tega pa se lahko navlaži tudi izolacija. Pomembno je tudi, da v prostorih, ki imajo visoko stopnjo vlage, vgradimo poseben sistem izolacije s parno zaporo, saj ta preprečuje kondenzacijo v toplotni izolaciji.

    2. Različne vrste izolacij, s katerimi izoliramo zidove na notranji strani

    Za izolacijo na notranji strani objekta lahko uporabimo plošče iz ekstrudiranega (stirodur) ali ekspandiranega (stiropor) polistirena, še posebej, če želimo notranjo steno ometati. Plošče na konstrukcijo prilepimo z ustreznimi lepili. Na že nameščene plošče pa najprej nanesemo posebno malto, sledi pa ji armirna mrežica. Po potrebi nanesemo še eno plast malte, nato izravnalni sloj in končno omet.

    Kadar želimo notranje stene obložiti z mavčnokartonskimi ploščami, ponavadi namesto trdne izolacije uporabimo izolacijo iz mineralne volne. Tudi v tem primeru pa moramo biti pozorni, da pravilno vgradimo posebno membrano za uravnavanje vodne pare, ki mora biti ustrezno zatesnjena. Končno lahko namestimo mavčnokartonske plošče.

    Zidove od znotraj lahko izoliramo tudi z lesnovlaknenimi ploščami. Lesnovlaknene plošče prilepimo na notranjo stran konstrukcije, nato na njih pritrdimo parno zaporo in na njo mavčnokartonsko oblogo.

    Različne vrste izolacije, narekujejo različno debelino zaščitnega sloja. Vendar mora sloj izolacije obsegati vsaj 10 cm, saj tako določa pravilnik Pures (pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah).

    3. Na kaj moramo biti dodatno pozorni

    Pomembno dejstvo, kadar izoliramo objekt na notranji strani, je tudi pravilno izoliranje špalet in okenskih polic. Pri detajlu stika okna s konstrukcijo zelo lahko nastane toplotni most, zato moramo biti na tem mestu še posebej pozorni. Zato morajo biti, tako špalete, kot tudi okenske police izolirane po celotni površini.

     

    Za več informacij se obrnite na sistem Mojmojster.net.

    Detail, izolacija na notranji strani, vir: Jelovica
    Detail, izolacija na notranji strani, vir: Jelovica


    Strokovni članek 42012
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhomontaža?

    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža
    10
    34

    SENČILA LESCE,OKNA,VRATA,SENČILA D.O.O


    9.9
    1

    MBR SUHOMONTAŽA BOŽO RAJH S.P.


    9.3
    0

    Pleskarstvo Aleš Rek s.p


    10
    11

    Z. G. D. RUS Andrej Rus s.p


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane