Za področje

    Ohranjanje pol-tisočletne kulturne dediščine

    Članek je koristil že 5961+ uporabnikom
    Z mnogih gričev v slovenskih goricah nam govori zgodovina. Polja, vinogradi, gozdovi, vasi, osamljene kmetije in seveda cerkve pričajo o generacijah, ki živijo in skrbijo za ta idilični kotiček sveta. Še posebej zanimiv je grič v občini Benedikt, ki ga krona petstoletna cerkev sv. Trije Kralji in prav tako častljiva mežnarija. Ti zgradbi sta že od nekdaj jedro skupnosti in da bo tako tudi ostalo, so se krajani odločili za prenovo.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Na griču že od srednjega veka

    Cerkev se dobro drži za svoja leta ... letos (2021) jih je dopolnila natanko 500. Triladijska zasnova iz pozne gotike spada med največje umetnostne spomenike v Sloveniji. Nastala je kot podružnična romarska cerkev in tako v Benedikt privabljala tako romarje kot kramarje. Do sredine 18. stoletja je cerkev pridobila še zvonik, obokani stranski ladji in prezbiterij ter zakristijo z oratorijem. Posebej vredni ogleda so trije od štirih vhodov, okrašeni z bogato členjenimi portali. V notranjosti pa se oko ustavi na dragocenih oltarjih Kristusovega rojstva, Treh kraljev in Marijinega vnebovzetja. Obsežna prenova notranjosti in zunanjosti med leti 1902 – 1903 še danes zagotavlja dobro stanje cerkve.

    cerkvena_ladja.jpg
    Glavna ladja petstoletne cerkve z skrbno izrezljanimi lesenimi oltarji. (Avtor: Mestna info točka, Ivan Majc s.p.)
    vhodni_portal.jpg
    Bogato členjeni vhodni portali. (Avtor: Mestna info točka, Ivan Majc s.p.)
    silasti_oboki.jpg
    Opazni elegantni kamniti šilasti oboki z zvezdnatim stropom, iz poznega gotskega obdobja. (Avtor: Mestna info točka, Ivan Majc s.p.)

    2. Prenova kmečke staroste

    Čisto zraven cerkve je že ob njenem nastanku zrasla danes ena izmed najstarejših zidanih kmečkih hiš na Slovenskem – mežnarija. Ta umetnostnozgodovinski in etnološki spomenik v obliki črke L ima črno kuhinjo, katera bo ohranila svoj prvotni videz. Ostali štirje prostori pa bodo dobili nov namen. Poleg hodnika bo nova garderoba, ki bo na voljo tako obiskovalcem kot duhovnikom in ministrantom ob cerkvenih obredih. Poleg bo prostor z muzejsko zbirko, zbrano s pomočjo občanov, zraven pa bo tudi prodajalna spominkov in lokalnih izdelkov. Restavrirana bo tudi celotna notranja oprema in stavbno pohištvo: od oken do vrat. Glavna vhodna vrata pa bodo izdelana na novo. Ker je pospravljeno dvorišče znak dobrega gospodarja, so pri čiščenju in urejanju pomagali tudi člani Turistično vinogradniškega društva.

    500_let_kmecka_hisa.jpg
    Ena izmed najstarejših zidanih kmečkih hiš na Slovenskem. (Foto: Arhiv Občine Benedikt)

    3. Mežnarija spet živi

    Središče dogajanja bo t. i. protokolarni prostor. Tu se bo »veselilo, pilo in plesalo« kot v starih časih, saj bo najem dvorane primeren za poroke, svečane sprejeme, sestanke in srečanja društev. Profesionalna snemalna oprema, ki jo je prispeval zasebni partner bo poskrbela za obstojnost spominov. Omogočila bo tudi izvedbo zahtevnejših dogodkov, na primer: snemanje videospotov, profesionalno fotografiranje, revije, razstave in še.

    meznarija_prenova.jpg
    Preureditev mežnarije omogoča najem za različne dogodke. (Foto: Arhiv Občine Benedikt)

    Prenova pa ni stekla zgolj z namenom pomladitve kamna, lesa in žgane opeke, temveč tudi s ciljem oživitve lokalne skupnosti. Prenovljeni kulturni spomenik je vreden ogleda za turiste in romarje, ki si želijo druženja, raziskovanja, novih spoznanj in okusov. Pridobili pa so tudi domačini, ki bodo poleg povečanega obiska, v mežnariji lahko predstavljali svojo zgodovino kot tudi sodobnejše dejavnosti in izdelke iz slame, gline, »pintovca«, lesa in seveda tudi dobro domačo kapljico. Po vodenih ogledih po cerkvi in mežnariji bo ta tekla v kozarce tudi med degustacijami v obokani kleti.

    vinska_klet.jpg
    Možnost degustacij domačih vin v stari obokani kleti. (Avtor: Mestna info točka, Ivan Majc s.p.)

    Premišljena prenova mežnarije pri sv. Treh kraljih je še en živ dokaz, kako kakovosten prostor povezuje skupnost, ta pa vrača uslugo s ponosom in skrbnostjo.

    *naslovna slika: Na gričku postavljena cerkev sv. Trije Kralji (Foto: Arhiv Občine Benedikt).

     

    5961
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane