Za področje

    Statistika: Zasedenost izvajalcev gradbenih del (podatki MojMojster)

    Članek je koristil že 1313+ uporabnikom
    Zadnje čase smo lahko v medijih večkrat slišali, da pandemija COVID-19 gradbenega sektorja nikakor ni ustavila in da povpraševanja nikakor ne padajo, pač pa kvečjemu samo še naraščajo. Da bi razjasnili mite in resnice o zasedenosti izvajalcev in rekordnem poskoku cen gradbenih materialov, ki smo jim priča zadnje leto, smo za vas na enem mestu izbrali najpogostejša vprašanja in jim poiskali odgovore.
    Drugo 1313
    zasedenost izvajalcev mm2

    1. Kakšne so čakalne dobe - koliko časa naprej so izvajalci zasedeni?

    Zaradi tekočih projektov in podhranjenost gradbenega sektorja glede na veliko povpraševanje zadnjih let, so gradbeni izvajalci precej zasedeni, s pandemijo pa se je njihova zasedenost le še povečala. Pri investicijskih delih so izvajalci zasedeni v povprečju med 2 - 6 mesecev vnaprej, kar je treba upoštevati pri načrtovanju terminskih planov gradnje.

    2. Kateri izvajalci so najbolj zasedeni?

    Najbolj zasedeni so sedaj izvajalci zunanjih ureditev ter izvajalci za fasaderska in krovska dela. Zasedenost določenih izvajalcev močno variira glede na letne čase, npr. montažerji klimatskih naprav so poleti zasedeni neprestano, medtem ko je pozimi situacija povsem drugačna.

    3. Imajo izvajalci zaradi zimske karantene sedaj več dela kot sicer v tem času sezone?

    Ker so se tudi to jesen in zimo projekti zaradi koronavirusa nekoliko ustavili in zamaknili, če ne celo odpovedali, imajo letos izvajalci v pomladnem in poletnem času več dela. Izvedbe zasebnih investicij so bile še posebej otežene, saj gradbeni izvajalci teh niso smeli opravljati. V povprečju so izvajalci enako zasedeni, čakalne dobe pa se gibljejo med 1 do 4 mesece več, kot običajno.

    4. Koliko so se dvignile cene storitev izvajalcev?

    Večinoma so izvajalci cene svojih storitev ohranili, so pa tudi nekateri, ki so zaradi naraščajočih cen materiala bili prisiljeni dvigniti cene svojih storitev tudi do 35%.

    5. Koliko so se dvignile cene materialov?

    Cena materiala se je na vseh področjih dela povišala. Od 10% pa tudi
    do 100%! Najbolj sta se podražila jeklo in les. Posledično je zaradi jeklene armature precej dražji tudi armiran beton.

    6. Se je zaradi pandemije na trgu dela spremenilo karkoli drugega, npr. velikost projektov, psihologija strank in podobno?

    Spremenilo se je veliko ljudi, predvsem pa se spremembe poznajo na odnosu med naročniki in izvajalci ter v organizaciji dela. Ljudje so bolj potrpežljivi, delo je časovno bolj planirano in organizirano. Kljub pandemiji je pri marsikaterem gospodinjstvu kupna moč "večja", saj se sredstva niso trošila za ostale storitve (turizem, gospodinjstvo), zato posegajo po dražjih materialih in izvedbeno zapletenejših rešitvah.

     

    Zasedenost izvajalcev v Sloveniji

     

    Drugo 1313
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane