Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Garažna hiša ali gora?

    Članek je koristil že 5386+ uporabnikom
    Prihod avtomobilov je v 20. stoletju krepko spremenil urbanizem mest: večpasovne asfaltirane ulice, obvoznice, prostrana parkirišča in garažne hiše so le nekatere izmed novosti, ki so preplavile mesta v dobi avtobilizma. Avtomobili so zmanjšali razdalje, skrajšali čas, prinesli pa so tudi prometne zamaške, izpuhe in veliko potrebo po prostoru, ki je v zgoščenih mestnih središčih še posebej dragocen. Bitka za prostor med prometno in bivanjsko arhitekturo poteka še danes, a ni vedno potrebna. Z malo domišljije lahko tehnični objekti, dobijo še kakšno drugo uporabno vrednost. Lep primer najdemo v središču Domžal, kjer se kot gora vzpenja velika garažna hiša ... in kot na pravo goro lahko nanjo tudi splezamo.

    Besedilo: Primož Černelč

    V nadaljevanju:

    Parkiraj +

    V ožjem delu mestnega središča na Masljevi ulici v Domžalah se nahaja moderna Garažna hiša Center Domžale. V garažni hiši je 228 parkirnih mest ter električna polnilnica za vozila. Zgrajena je v treh etažah in sicer: klet, dve nadstropji in streha, ki je urejena kot parkirna površina. Poleg parkirnih površin so v pritličju še kolesarnica, tehnični prostor za kontrolo ob izvozu ter komunikacijsko jedro s stopniščem. Garažna hiša se lahko uporabi za dnevni kot tudi daljši najem. In tu bi se lahko opis končal, če si arhitekti in mesto ne bi zadali naloge, da bo to več kot običajna garažna hiša. Če že jemlje prostor ali v zameno lahko kaj tudi vrne mestu?

    Garažna_hiša_domžale_Vido_R.jpg
    Moderna garažna hiša na fasadi skriva presenečenje. Foto: Vido Repanšek

    + Se rekreiraj

    Njihova rešitev vas bo presenetila. Na zunanji steni je namreč postavljena tudi plezalna stena, ki je namenjena športnemu plezanju. Ta ustreza tudi zahtevnejšim tekmovalnim standardom, zato so Domžale že bile tudi prizorišče evropskega pokala v lednem plezanju. V športnem duhu je urejena tudi okolica, kjer najdemo fitnes v naravi in druge rekreacijske površine.

    Pogosto je potrebno zgolj malo več, da ustvarimo veliko več. Lahko bi se pošalili, da namesto priljubljenega P+R (park & ride) sistema, napredna domžalska garažna hiša deluje po sistemu P+R: parkiraj ... in se rekreiraj.

    *Naslovna fotografija: Karin Božič Zupančič

    5386
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane