Za področje

    Tehnični kamen za kuhinjske in kopalniške pulte

    Članek je koristil že 4654+ uporabnikom
    Kuhinja kljub vse hitrejšemu in nepredvidljivemu življenju v 21. stoletju ostaja eden najpomembnejših elementov doma. Da je temu resnično tako, med drugim dokazujejo tudi sodobne tlorisne zasnove, ki temeljijo na združitvi kuhije in dnevne sobe v en velik, odprt bivalni prostor. Ker se kuhinje za raziko od preteklosti ne skriva več v servisnih sobah, daleč stran očem obiskovalcev in vsakodnevnemu življenju, je toliko pomembnejši njen izgled, pri čemer pa mora še vedno brezhibno opravljati tudi svojo primarno funkcijo. Najbolj opazna in očem vidna površina je seveda kuhinji pult, hkrati pa gre za površino, ki je najbolj izpostavljena tudi udarcem, rezom in madežem.
    Strokovni članek 4654
    kopalnica dva umivalnika
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    Tehnični kamen poleg svojega izjemno estetskega, elegantnega, predvsem pa prefinjeno bogatega videza odlikujejo tudi odlične fizikalne lastnosti, zaradi vsega naštetega pa lahko z gotovostjo trdimo, da gre za enega najbolj vsestranskih in najlepših materialov za kuhinjske pulte. O lastnostih in postopku izdelave kuhinjskih pultov iz tehničnega kamna smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Kamnoseštvo Granim Matejem Šantavcem. V podjetju Granim sta najpogosteje uporabljena kamna Dekton in Silestone, katerih sestava in proizvodnja se nekoliko razlikujeta. »Dekton je ultrakompakten material, projektiran za raznolike namene v gradbeništvu, njegove glavne sestavine pa so steklo, keramika in quartz. Proizvaja se s pomočjo naprednega tehnološkega postopka, ki imitira postopek, ki ga je sicer miljone let izvajala narava sama. Zmes materialov in mineralov iz centrifugalnega silosa najprej raztegnejo na tekoči trak, ki vodi v več tisoč tonsko prešo, eno največjih na svetu. Tako velik pritisk je namreč potreben za iztisk vsega zraka v zmesi, da lahko nastane kompakten, neporozen material. Po končanem prešanju sledi postopek izsuševanja pod točno določenimi temperaturnimi intervali,« nam proizvodnjo in pridelavo podrobno opiše g. Šantavec.

    priprava-plošče-za-izrez.jpg
    Priprava plošče za izrez.
    izrez-umivalnika.jpg
    Izrez umivalnika s CNC strojem.

    Pridelava Silestona je podobna, se pa materiala pomembno razlikujeta v sestavi in mineralih. Silestone je sestavljen iz 94% quartza in 6% veziva, dodani pa so mu še barva in antibakterijski produkti. Quartz je naravni material v več tipih, ki se med sabo ločijo po barvi, za tehnične pulte podjetja Granim pa so uporabljeni le najboljši. G. Šantavec razloži, da »gre za izjemno trd material, ki je trši kot granit in dosega stopnjo 7/10 po Mohsovi lestvici trdote kamnin. Za primerjavo naj povem, da je najtrša kamnina na svetu diamant, ki dosega stopnjo 10/10«. Postopek pridelave Silestona je precej podoben pridelavi Dektona: mleti quartz in veziva najprej raztegnejo po vibrirni mizi v velikosti plošč, to pasto pa nato vibrirajo in prešajo, da iztisnejo zračne mehurčke. Tako nastane željena kompaktna zmes, ki se nato nekaj časa greje na 90-120 stopinjah, da reagira tudi vezivo. Sledi postopek sušenja, ki traja 24 ur, na koncu pa še razrez na dimenzije in poliranje.

    delo-s-strojem.jpg
    Kuhinjski pult ob montaži skozi okno dvignejo z avtodvigalom.

    Poleg izjemno elegantnega in bogatega videza naravnega kamna oba tehnična kamna za kuhinjske pulte odlikujejo odlične fizikalne lastnosti in certifikati za uporabo v gradbeništvu. Zaradi prešanja pod izjemno visokim pritiskom, s katerim se iz zmesi iztisne vse zračne mehurčke, je absorbcija vode minimalna do ničelna, kuhinjski pult pa je dimenzijsko zelo stabilen. To pomeni, da se ne krči in ne razteza zaradi temperaturnih razlik. Tehnični kamen je prav tako izjemno obstojen na mehanske poškodbe kot so udarci in rezi, vpijanje trdovratnih madežev (olje, vino...) in visoke temperature, ki so v kuhinji še posebej pogoste v obliki vrele vode ali vročih posod. Ker je visokoobstojen na UV-žarke in na temperaturne razlike, je odličen tudi za zunanjo uporabo oblog za stopnice in fasade. Direktorja povprašamo še o možnostih prilagojenih obdelav povšrine kamna za zunanjo uporabo: »Če se kamen uporablja na zunanjih površinah, izpostavljenih meteornim vodam ali okrog bazenov, je mogoče naročiti protizdrsno obdelavo površine.«

    kuhinjski-pult-svetel.jpg
    Zaradi prešanja pod izjemno visokim pritiskom se iz zmesi odstrani vse zračne mehurčke, zaradi česar je absorbcija vode ničelna, kar je za kuhinjske pulte idealno.
    kopalnica.jpg
    Tehnični kamen se lahko polaga tudi na stene in tla kopalnic.
    kopalnica-kombinacija-les-tehnični-kamen.jpg
    Še posebej elegantna je kombinacija tehničnega kamna z drugimi materiali, npr. lesom ali kovino.

    Zadnje čase so še posebej trendovski monolitni kuhinjski pulti, kar pomeni, da pomivalno korito in lijak izgledata, kakor da bi bila »izdolbena« iz pulta, torej da se pult brez spajanja nadaljuje v poglobljeno korito. Takšna izvedba je še posebej elegantna, tehnični kamen pa je eden izmed redkih materialov, s katerim jo je mogoče doseči. Odvisno od namena in želenega izgleda so na voljo tri debeline kamna: 12, 20 in 30 mm. Za navdušence nad okolju prijaznimi in trajnostnimi materiali pa je na voljo tudi ECO linija v sestavi 75% recikliranih materialov in 25% obnovljivih materialov, kot sta steklo ali keramika, za vezivo pa je uporabljena koruzna smola. Vse izdelke iz tehničnih kamnov odlikuje izjemno enostavno čiščenje – potrebujemo le krpo in vodo, brez kakšrnih koli dodatnih čistilnih sredstev.

    kuhinjski-pult-s-kozarci.jpg
    Tehnični kamen je zaradi svojega estetskega in bogatega videza trenutno ena najbolj trendovskih rešitev za kuhinjske in kopalniške pulte.
    sanitarije.jpg
    S kamnom lahko obložite samo eno steno, ki jo želite še posebej poudariti.

    G. Šantavec za konec pove še, da je »tehnični kamen trenutno eden najbolj trendovskih materialov za kuhinjske in kopalniške pulte. Temu je tako predvsem zaradi njegovega posebnega in bogatega videza s kompleksno strukturo in odboji svetlobe od površine, kar kuhinjo naredi še posebej očarljivo. Izbiramo lahko med bolj ekspresivnim videzom z vidno kamnito strukturo ali pa se odločimo za monokromen in enoten videz površine. Na voljo je 40 različnih barv, od belih, krem, bež, do temnejših in črnih, na voljo pa so tudi zelo veliki formati za izgled s čim manj šivi in spoji.« Ko se boste naslednjič odločali o tem, kakšen kuhinjski pult izbrati, vam toplo priporočamo, da izberete pult iz tehničnega kamna, ki zadosti potrebam še tako zahtevnih strank in dosega najvišje esteske in fizikalne kvalitete.

     

    Strokovni članek 4654
    Avtor: GRANIM, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamnoseštvo?

    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo
    8.9
    1

    STMG d.o.o.


    8.9
    2

    UniTim, Prevozne Storitve, Matija Tratnik s.p.


    8.9
    0

    Robert Honomihl s.p.


    8.9
    0

    ŠTER ROMAN S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane