Za področje

    Moderne kovane ograje

    Članek je koristil že 1737+ uporabnikom
    Kovane ograje običajno povezujemo s tradicionalnimi in ti. »starinskimi« ograjami. Kovaštvo je zelo stara obrt, kovane ograje kot eden njegovih izdelkov pa so bile včasih stalnica pomembnejših reprezentativnih objektov. A kovane ograje ostajajo del našega vsakdana, le v modernejši obliki. V članku smo zato raziskali, kakšne so moderne kovane ograje in kako jih lahko uporabimo kot element sodobne arhitekturne zasnove.
    Strokovni članek 1737
    kovane ograje
    Imamo kar 251 izvajalcev za področje Kovane ograje:

    1. Kovane ograje skozi zgodovino

    Kovaštvo je ena najstarejših obrti, med enega izmed najbolj pogostih izdelkov te obrti pa prištevamo prav kovane ograje. Kovane ograje so železne ograje, ki so bile nekoč ročno oblikovane tako, da je kovač železo topil nad ognjem, nato pa ga s težkimi udarci kladiva oblikoval v različne vzorce, oblike in kompozicije. Kovane ograje nekoč spadle pod luksuzne izdelke, ki si jih ni mogel privoščiti vsak. Ravno zaradi tega so običajno krasile posestva bogatih družin ali pomembnih državnih objektov, niso pa bile splošno razširjene. Z napredkom tehnologije, avtomatizacijo in standardizacijo ter vsesplošnim večanjem življenjskega standarda pa so tudi kovane ograje postale splošno popularne in cenovno dostopne, zato danes niso več nič posebnega.

    Starinske kovane ograje
    Kovane ograje so včasih krasile posestva bogatih družin ali pomembnih državnih objektov.

    2. Moderne kovane ograje

    Tradicinonalne kovane ograje so danes nadomestile moderne kovane ograje. Moderne kovane ograje so ene izmed najpogostejših hišnih ograj pri nas, še vedno pa se na veliko uporabljajo tudi za reprezentančne državne objekte, predvsem pa za zgodovinisko pomembne stavbe, ki so nekoč tako ograjo že imele. Moderne kovane ograje se od zgodovinskih razlikujejo tako po tehnologiji izvedbe, kot tudi po estetiki, detajlih in vizualni podobi.

    2.1  Izdelava moderne kovane ograje

    Moderne kovane ograje so lahko ročno ali industrijsko izdelane. Ročno izdelane moderne kovane ograje sledijo zgodovinskim postopkom izdelave, to pomeni oblikovanja vročega železa s kladivom. Pri tej metodi je treba železo segrevati nad ognjem toliko časa, da se zmehča in postane upogljivo, ne zme pa se zače topiti. Druga metoda izdelave moderne kovane ograje je sodobnejša. Pri tem postopku izdelave izdelek ni kovan ročno po tradicionalnem postopku, pač pa je sestavljen iz že industrijsko obdelanega kovanega materiala. Gre torej za optimizacijo postopka kovanja, kjer izdelka ni treba kovati iz čistega začetka, pač pa se skupaj sestavi in dodatno nekoliko prilagodi ter obdela že kovane dele ograj. Takšne moderne kovane ograje ne bodo nikoli tako unikaten izdelek, kot če bi bile kovane ročno, a se je treba zavedati, da je največja prednost industrijske metode cena. Ker imajo industrijsko izdelane moderne kovane ograje zelo optimiziran postopek izdelave, namenjen masovni produkciji, se prihrani veliko časa in denarja.

    2.2  Izgled moderne kovane ograje

    Moderne kovane ograje sledijo uporabi vzorcev, ki so prevladovali vso zgodovino, le da so se stilsko nekoliko posodobili. Viktorijanski stil značilno zašiljenih in ostrih špic kovanih ograj se je ohranil vse do današnjega časa. Za razliko od zgodovinskih kovanih ograj pa so danes unikatne, »custom-made« ograje vse bolj redke, zato prevladujejo standardni vzorci in oblike. Zelo popularne moderne kovane ograje so take s kroglicami namesto reinterpretacije viktorijanskih špic na vrhu palic, element krogle pa se nato lahko ponovi še na neki drugi višini palice. Take moderne kovane ograje so tudi najbolj minimalistične in se podajo k praktično kakršni koli hiši. Prav tako postajajo vse bolj popularne moderne kovane ograje iz polnih ploskev ali s kovano mrežico, kar je še posebej sodobno. Moderne kovane ograje se poslužujejo predvsem izčiščenih in preprostih, skromnih linij in detajlov. Poleg zunanjih postajajo vse bolj popularne tudi kovane balkonske ograje.

    Moderne kovane ograje
    Moderne kovane ograje so tudi najbolj minimalistične in se podajo k praktično kakršni koli hiši.

    2.3 Ekscentrične moderne kovane ograje

    Vse manj so popularne ekscentrične ograje, ki s svojo podobo preveč direktno in ekscesno posnemajo videz starih kovanih ograjih. To pomeni, da starim ograjam poleg zašiljenih špic sledijo tudi pri izbočenosti, lokih, kičastih detajlih in načinu spajanja posameznih elementov. To pa ne pomeni, da se pri izbiri kovane ograje ne morete umetniško izraziti. Nekoliko bolj drzne moderne kovane ograje vam priporočamo, v kolikor bi želeli, da tudi ograja izžareva temo ali idejo vašega življenjskega sloga oziroma podjetja. Poznamo namreč moderne kovane ograje v obliki dreves ali pa take raznoraznimi silhuetami. Silhuete lahko dobro odražajo logo vašega podjetja ali pa enostavno predstavljajo vam ljub simbol. Drznost in unikatnost moderne kovane ograje torej dosežemo z avtorskimi idejami in oblikovnimi rešitvami, ne pa s kopiranjem starinskih kovanih ograj.

    Kovane balkonske ograje
    Vse manj so popularne ekscentrične moderne kovane ograje, ki s svojo podobo preveč direktno in ekscesno posnemajo videz starih kovanih ograjih.

    3. Kovane balkonske ograje

    Mnogi kovane ograje še vedno povezujejo z vrtnimi oziroma zunanjimi ograjami. Vendar pa so odlična izbira tudi kovane balkonske ograje, ki so v nekoliko bolj minimalistični izvedbi odlična izbira za praktično vsak objekt. Za moderne kovane balkonske ograje veljajo ista stilska in estetska načela kot za zunanje kovane ograje. Pritrdijo se lahko na pohodno površino ali čelno na stranico plošče balkona.

    Moderna kovana ograja
    Za moderne kovane balkonske ograje veljajo ista stilska in estetska načela kot za zunanje kovane ograje.

    4. Cena moderne kovane ograje

    Cena moderne kovane ograje je odvisna predvsem od načina njene izdelave. Kovane balkonske ograje niso nič dražje ali cenejše od zunanjih. Najprej je pomembno, ali gre za popolnoma ročno izdelano ograjo, ali pa za zgoraj opisan industrijski postopek izdelave. Nato je pomembno, kako kompleksna je moderna kovana ograja. S tem mislimo predvsem na kompleksnost oblik, vzorcev, zavojev in drugih unikatnih detajlov. Res je tudi, da mora biti vsaka zahtevnejša unikatna ograja narejena ročno, tako da kompleksnost vizualne podobe avtomatsko sugerira način izvedbe. Industrijsko izvedena moderna kovana ograja stane od 70-130 EUR/tm, ročno izdelana pa od 120-200 EUR/tm.

     

    Strokovni članek 1737
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kovane ograje?

    Imamo kar 251 izvajalcev za področje Kovane ograje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 251 izvajalcev za področje Kovane ograje
    9.2
    1

    IMŠIROVIĆ D.O.O.


    10
    8

    KM STIL, MEHANSKA OBDELAVA KOVIN, DŽENAID KUSUR S. P.


    8.7
    0

    DEMONT KLJUČAVNIČARSTVO FRANCO DEBERNARDI S.P.


    9.8
    4

    LZ VARJENJE, JERNEJ ŠVENER s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane