Za področje

  Osvetlitev interierja: kako združiti funkcionalnost z dekoracijo

  Članek je koristil že 768+ uporabnikom
  Osnova vsakega interierja je osvetlitev prostorov. Pri tem se poraja vprašanje, kako mogoče svetila, namenjena predvsem praktični in funkcionalni osvetlitvi, združiti z dekoracijo. Tako bi dosegli kar dve stvari hkrati: prostor bi bil primerno osvetljen, poleg tega pa bi svetila delovala estetsko in dekorativno ter poživila naš dom. Izbira svetil pravzaprav a ponuja veliko več možnosti za kreativno ureditev doma, kot zgolj praktično osvetlitev. V nadaljevanju smo zato pripravili nekaj nasvetov, kako je mogoče oboje združiti v enovito celoto.
  Strokovni članek 768
  ambientalna-svetila.jpg
  Imamo kar 1244 izvajalcev za področje Razsvetljava:

  Stropna osvetlitev

  Stropna osvetlitev je običajno sinonim za svetila, ki naj bi zagotavljala močnejšo, delovno osvetlitev. Primarna funkcija stropne osvetlitve je torej predvsem praktične narave, saj zagotavlja prijetno bivanjsko okolje takrat, ko je naravne svetlobe malo. Njihova umestitev oz. razporeditev po stropu zato prav tako logično izhaja iz potreb po osvetlitvi delovnih površin in prostorov.

  Vendar pa smo lahko tudi pri izbiri stropnih svetil kreativni in domiselni. Najprej je treba omeniti, da poznamo več tipov stropnih svetil: poznamo nadometna, viseča in vgradna stropna svetila, na voljo pa imamo tudi reflektorje. Svoj dom lahko poživite tudi z nekoliko bolj ekspresivnim stropnim lestencem ali spuščeno lučjo nad jedilno mizo in kuhinjskim otokom. V prostorih, kjer luči na stropu ne želite poudarjati, pa se lahko odločite za navadne plafonjere ali vgradne luči, če imate v stanovanju spuščen strop. Reflektorji so na voljo v zelo različnih oblikah in barvah, prostor pa bo poživila tudi njihova razporeditev in kompozicija po stropu. S kompozicijo se lahko poigravate tudi pri razporeditvi vgradnih stropnih luči – te lahko grupirate v manjše in večje skupine, vijugasto, v vzorcih ali pa se odločite za standardno geometrijsko kompozicijo z enakomernimi razmaki.

  Talna osvetlitev

  Talna osvetlitev je namenjena predvsem okrepitvi glavne, stropne osvetlitve. Odvisno od tipa svetila in žarnice lahko zagotavlja zelo dobro, delovno osvetlitev, ali pa v prostoru deluje bolj okrasno oziroma ambientalno. Talne luči so ene izmed najbolj raznolikih in fleksibilnih, saj omogočajo mnogo kombinacij in možnosti: lahko se jih usmerja in obrača pod različnimi koti, mogoče jih je raztegovati in krčiti... Tako jih lahko usmerjamo v strop, če želimo razpršeno svetlobo, ali pa pod določenim kotom na delovne površine, če želimo točkovno osvetlitev. Talne luči, predvsem določeni tipi luminatorjev z močnejšimi žarnicami, so dobra alternativa za kvalitetno delovno osvetlitev prostorov brez pripravljenih inštalacij za stropne luči.

  S svetili je mogoče ustvarjati prijetne ambiente in poudariti posebne kotičke doma.
  S svetili je mogoče ustvarjati prijetne ambiente in poudariti posebne kotičke doma.

  Ambientalna osvetlitev

  Brez dobre ambientalne osvetlitve noben interier ni popoln. Namen ambientalnih svetil je pričaranje posebnega vzdušja v prostoru, zato večina ambientalnih svetil ni namenja delovni osvetlitvi prostora. Tukaj svetujemo naslednje: ambientalna svetila je vedno dobro pozicionirati na skrbno premišljene in izbrane točke prostora, ki jih želimo poudariti in kjer se zvečer zadržujemo največ časa z namenom, da bi se sprostili. Pri tem je potrebna pozornost pri razporeditvi, da ambientalnih svetil ne pozicioniramo preblizu skupaj, saj bodo v tem primeru izgubila svoj efekt nežne osvetlitve, prav tako pa ne bodo več predstavljala posebnih točk prostora. Običajno so ambientalna svetila ekspresivna že sama po sebi, s čimer zagotavljajo dekoracijo prostora tudi čez dan, ko so ugasnjena.

  Če želite, da bi na določenih mestih ambientalna svetila lahko uporabljali tudi za močnejšo osvetlitev, svetujemo sistem »dimanja« luči, ki deluje tako, da se luči ugašajo in prižigajo postopoma. Tako boste lahko občasno po potrebi intenziteto ambientalne luči povečali, nato pa jo zmanjšali in ponovno uporabljali za ambientalno, večerno osvetlitev. V vsakem primeru pa se za delovno osvetlitev ne gre zanašati zgolj na ambientalne luči, saj njihova zasnova temu ni namenjena.

  Za kvalitetno osvetlitev prostorov je vedno najbolje kombinirati različne tipe svetil.
  Za kvalitetno osvetlitev prostorov je vedno najbolje kombinirati različne tipe svetil.

  Dekorativna osvetlitev

  Zadnje čase so zelo popularna svetila, katerih edini namen je estetski, tj. da s svetlobnimi efekti polepšajo in krasijo naš dom, niso pa namenjena osvetlitvi doma. Njihova svetloba ni samo bela, pač pa pogosto barvna ali pa barve celo spreminja. Prav tako se spreminja način osvetlitve. Glavna razlika med dekorativnimi in ambientalnimi svetili je ta, da so prižgana ambientalna svetila v prostoru praktično nezaznavna in delujejo pomirjujoče, dekorativna pa izstopajo in so s svojimi svetlobnimi efekti namenjena temu, da so v središču pozornosti in da se jih občuduje. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste svetlobne skulpture.

  Če ste osvetlitev prostorov skrbno premislili, dekorativnih svetil pravzaprav ne potrebujete, saj že izbrane luči delujejo dekorativno in polepšajo prostor (tako ugasnjene kot prižgane). V primeru, da vas izključno dekorativna svetila privlačijo, svetujemo, da najprej razmislite, ali resnično ne obstaja alternativa, ki bi bila hkrati tudi funkcionalna, saj se boste s tem izognili podvajanju in kopičenju svetlobnih elementov v prostorih.

  Strokovni članek 768
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi
  Imamo kar 1244 izvajalcev za področje Razsvetljava:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1244 izvajalcev za področje Razsvetljava:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 1244 izvajalcev za področje Razsvetljava
  10
  12

  MAJ 36, storitve in trgovina, d.o.o.

  Komenda
  10
  1

  BELK d.o.o.

  Kamnik
  10
  68

  ELTRO D.O.O.

  Ljubljana - Šentvid
  9.8
  11

  Elektro storitve ZMAJČEK, Alen Muhović s.p.

  Ljubljana
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE RAZSVETLJAVA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane