Za področje

    Kombinat arhitekti: skriti potenciali podstrešja

    Članek je koristil že 1774+ uporabnikom
    Prenova mansardnega stanovanja na Tivolski Kombinat arhitektov ni le iznajdljiva in kvalitetna rešitev zastavljene projektne naloge, pač pa opozarja na širšo problematiko, s katero se mesto sooča. Jasna in odloča prenova ponuja rešitev, kako izkoristiti potenciale, ki jih ponujajo zapuščena mestna podstrešja. To v času stanovanjske krize predstavlja aktualen in pomemben premislek.

    Stanovanje na Tivolski v Ljubljani je nastalo v sklopu preureditve skupnih podstrešnih shrambnih prostorov, ki so se jih odločili kupiti trije etažni lastniki večstanovanjske hiše. Podstrešje je kljub temačnemu in zanemarjenemu videzu ponujalo mnogo možnosti prenove in boljšega izkoristka. Poleg vrhunske lokacije ob parku Tivolu so bili stropovi podstrehe visoki, kar je omogočalo dvovišinski izkoristek. Eno izmed stanovanj so prenovili Kombinat arhitekti, s svojo prenovo pa načeli pomembno arhitekturno debato, ki sega onkraj konkretne prenove. Projekt se namreč dotika problematike zapuščenih ljubljanskih podstrešij z ogromno neizkoriščenega potenciala in hkratnega pomanjkanja stanovanj, s katerim se mesto sooča. Poleg novogradenj je pomembno razmišljati tudi v smeri, kako obstoječe objekte prenoviti tako, da bodo primerni za bivanje.

    Stanovanje je zasnovano zračno in pretočno.
    Stanovanje je zasnovano zračno in pretočno. (foto: Janez Marlot)

    Mansardno stanovanje na Tivolski je zasnovano kot enoten in pretočen bivalni prostor, orientiran na vzhod in zahod. Glavni cilj arhitektov je bil ohraniti impresiven volumen prostora. Posamezne sobe so zamejene zgolj z jedrom ob osrednjem dimniku, v katerega so arhitekti umestili vse servisne prostore z inštalacijami: kuhinjo, kopalnico, nišo za plinsko peč, pralni stroj in stranišče. Jedro je pravzaprav velika večnamenska omara, ki vsebuje vse tehnične elemente, ki jih dom potrebuje za svoje nemoteno funkcioniranje. S tem so sprostili in osvobodili prostor okrog jedra, ki je skladno z logiko strešne konstrukcije zamejen na štiri programske niše, katerih ambiente definirajo manjši, premični pohištveni kosi. Na vzhodno stran je umeščen dnevni prostor z izhodom na francoski balkon, ki je konstruiran kot podaljšek frčade. Isto orientacijo ima tudi jedilnica, umeščena neposredno ob kuhinjo.

    Ob obstoječi dimnik so arhitekti umestili novo multifunkcijsko jedro z vsemi servisnimi prostori.

    Ob obstoječi dimnik so arhitekti umestili novo multifunkcijsko jedro z vsemi servisnimi prostori.
    Ob obstoječi dimnik so arhitekti umestili novo multifunkcijsko jedro z vsemi servisnimi prostori. (foto: Janez Marlot)

    Na zahodni strani sta dve intimnejši niši, namenjeni spanju in delu. Od preostalih prostorov ju ločujejo zgolj temno rdeče zavese. Odločitvi za zavese namesto sten in vrat je botrovala želja po povezanosti in cirkulaciji prostorov stanovanja, ki pa bi še vseeno omogočala možnost osamitve, zamejitve in ločitve. Ker je šlo za stanovanje, namenjeno najemniškemu oddajanju, je bila fleksibilnost izhodiščna točka snovanja prostora. Arhitekti uporabnika, njegovih želja in potreb niso poznali vnaprej, zato so želeli ustvariti prostor, ki bo omogočal različne scenarije bivanja, kar so dosegli prav z zavesami. Kvadraturo stanovanja so z dodatnim spalnim podestom in shrambno površino nad lesenim jedrom izkoristili do potankosti. Do obeh predelov stanovanja je mogoče dostopati z zeleno kovinsko lestvijo. S tem so dosegli, da je stanovanje kljub uporabni površini slabih 60 m2 primerljivo s stanovanji precej večje kvadrature.

     

    Kvadraturo stanovanja so z dodatnim spalnim podestom in osmislitvijo vrhnje ploskve jedra izkoristili do konca.
    Kvadraturo stanovanja so z dodatnim spalnim podestom in prostorom za shranjevanje na vrhu jedra izkoristili do konca. (foto: Janez Marlot)

    Materialnost stanovanja je preprosta. Arhitekti so se tako obstoječim kot novim elementom posvetili poglobljeno in skrbno razdelali vse detajle stanovanja. Materialno izrazitejše je osrednje multifunkcijsko jedro, katerega plašč je v celoti izdelan iz brezove vezane plošče, notranjost pa je obložena z ekspresivnimi keramičnimi ploščicami. Prostor okrog jedra zaznamuje očiščena in krtačena obstoječa lesena strešna konstrukcija z zeleno poudarjenimi novimi kovinskimi spoji. Zelena barva definira vse kovinske elemente, med drugim tudi lestev in vodilo za zaveso. Tlak je betonski estrih z obstoječo zvočno izolacijo iz peska, ki so se jo arhitekti zaradi dobrih fizikalnih lastnosti odločili ohraniti. Estrih je finalno obdelan z epoksidnim premazom. Za parket se niso odločili, ker so z nevtralno sivo barvo želeli še dodatno poudariti lesene tramove in novo leseno jedro. Eden ključnih dejavnikov bivanja v katerem koli stanovanju, ne samo podstrešnem, je zagotovo količina naravne svetlobe. Arhitekti so se zaradi tega poleg velikih strešnih oken odločili zasnovati tudi manjši francoski balkon, ki uporabnikom omogoča stik z zunanjostjo in poglede vse do ljubljanskega gradu.

    Jedro je v celoti izdelano iz vezane brezove plošče, notranjost pa obložena z vzorčastimi keramičnimi ploščicami.
    Jedro je v celoti izdelano iz vezane brezove plošče, notranjost pa je obložena z vzorčastimi keramičnimi ploščicami. (foto: Janez Marlot)

    Zaradi nizke investicije in želje po zmanjšanju stroškov se je naročnik večino del odločil izvesti sam. Ta dela so zajemala odstranitev obstoječih tlakov in lesenih shramb, namestitev strešne izolacije, čiščenje in krtačenje tramov strešne konstrukcije in beljenje vseh sten. Lastnik je stanovanje zgradil lastnoročno praktično iz nič, kar je prenovo zavleklo za nekaj mesecev, a je bila na koncu izvedba kvalitetno opravljena.

    Krožna tlorisna zasnova omogoča povezovanje vseh prostorov, zavese spalnega in delovnega prostora pa po potrebi omogočajo tudi osamitev in zamejitev.
    Krožna tlorisna zasnova omogoča povezovanje vseh prostorov, zavese spalnega in delovnega prostora pa po potrebi omogočajo tudi osamitev in zamejitev. (arhiv avtorja)

     

    OSNOVNI PODATKI O STANOVANJU:

    Lokacija: Ljubljana

    Leto načrtovanja:  2017 - 2018

    Leto izvedbe: 2018 - 2019

    Bruto površina: 90 m2

    Uporabna površina (neto): 59 m2

    Naročnik: zasebni

     

     

     

     

     

     

     

    1774
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane