Za področje

    Pametni dom, pametna hiša, pametne inštalacije

    Članek je koristil že 2387+ uporabnikom
    Pametni dom je bivalno okolje podprto s sodobnimi tehnologijami z namenom povečanja energetske učinkovitosti, udobja in varnosti ter omogočanja upravljanja na daljavo preko interneta.
    Strokovni članek 2387
    pametni dom
    Imamo kar 333 izvajalcev za področje Pametne hiše:

    entia-sistem.jpg1.Kaj je pametni dom?

    V sistem pametnega doma lahko povežemo skoraj vse elektronske naprave v hiši, na primer sisteme za ogrevanje/hlajenje (talno gretje, radiatorje, konvektorje, klimatske naprave), vse vrste senčil, vsa svetila, električne vtičnice, vremensko postajo, prezračevanje, varnostne sisteme, domofonski sistem… Na ta način povezane naprave delujejo v medsebojni harmoniji in jih lahko upravljamo iz enega mesta hkrati, s čimer dosežemo večjo stopnjo varnosti, udobja, energetsko učinkovitost in omogočimo oddaljeno upravljanje oziroma dom digitaliziramo.

    Pri pametni hiši je maksimalni poudarek na enostavnosti uporabe. Namen je ta, da z vsemi povezani napravami upravljamo enostavneje in učinkoviteje kot v primeru klasične hiše. To pomeni, da klasični/ročni način še vedno ostane (možnost uporabe klasičnih stikal), na drugi strani pa nam sistem omogoča avtomatsko upravljanje preko scen oziroma ambientov (denimo z enim pritiskom spustimo vsa senčila), preko urnikov, oddaljeno upravljanje preko pametnih telefonov in osebnega računalnika in celo tudi glasovno preko googlovih, amazonovih in applovih platform

    2. Naredi-sam pametni dom

    Pri »naredi-sam« pametnem domu gre za skupek med seboj povezanih brezžičnih pametnih naprav, ki so povezane v internet. Vzemimo preprost primer, ko želimo prižgati eno luč. Potrebujemo tri stvari, luč z brezžičnim vmesnikom, brezžično stikalo in dodaten vmesnik za povezavo naprav z internetnim omrežjem. Ko pritisnemo stikalo, potuje signal od stikala do vmesnika, ki pošlje ustrezen signal, ki prižge luč. Isto luč lahko prižgemo ali ugasnemo tudi preko aplikacije za pametni telefon. V tem primeru pametni telefon nadomesti stikalo. Na enak način lahko upravljamo tudi druge naprave v svojem domu, na primer električne vtičnice in termostate.

    Največja prednost »naredi-sam« pametnega doma je seveda, da ga lahko namestimo brez profesionalne pomoči. Ker namestitev ne zahteva sprememb na električni napeljavi, je primeren tudi za obstoječe gradnje. Slabosti takega pametnega doma pa se kažejo predvsem v (ne)zanesljivosti delovanja, saj smo odvisni od brezžičnih komunikacij, ki so lahko v nekaterih primerih manj odzivne, kot bi želeli. Pomislimo na primer, koliko težav imamo lahko že samo z domačim internetnim omrežjem, ko se pametni telefon brez pravega vzroka noče povezati z brezžičnim omrežjem ali pa ko s prenosnim računalnikom nikakor ne moremo najti v brezžično omrežje povezanega tiskalnika. Določena slabost je tudi trajnost delovanja, saj povezane naprave za svoje delovanje velikokrat uporabljajo baterije, ki jih je treba prepogosto menjavati. Tretja slabost je cena, kadar želimo v sistem vključiti veliko naprav. Osnovne cene so sicer pri »naredi-sam« pametnem domu relativno nizke. Za vmesnik navadno odštejemo nekaj evrskih stotakov, za vsako pametno napravo (brezžični vmesnik za luč, stikalo, pametni senzor itn.) pa je treba odšteti od nekaj deset do dobrih sto evrov. Na koncu je pri brezžičnih rešitvah lahko tudi varnostni problem, kar pomeni, da v tak sistem nepooblaščena oseba lažje vdre kot v primeru profesionalne žične rešitve ko je to praktično nemogoče.

    pametni-dom.jpg

    3. Celoviti pametni dom

    Naštetim slabostim se ognemo pri celovitem pametnem domu, ki zagotavlja stabilno in trajno delovanje in je cenovno prilagojen za delovanje vseh naprav v hiši – le z večjim številom povezanih naprav lahko pričakujemo prihranke in s tem povračilo začetne investicije. Celoviti pametni dom je najbolj primeren za novogradnje ali renovacije oziroma v primerih, ko je že tako in tako potrebna izvedba celotnega projekta električnih napeljav. Opisali bi ga lahko kot nadgradnjo klasične električne napeljave, ki omogoči povečano energetsko učinkovitost, varnost, večje udobje in upravljanje naših domov na daljavo preko pametnih telefonov, tabličnih ali osebnih računalnikov.

    Na pametni dom lahko povežemo vse naprave, ki jih povežemo na klasično električno napeljavo v stanovanjski hiši, na primer sisteme za ogrevanje in hlajenje (talno gretje, radiatorji, konvektorji, klimatske naprave itn.), vse vrste senčil z električnim pogonom (žaluzije, roloji, tende itn.), sisteme za prezračevanje, luči, varnostne centrale, električne vtičnice (pečica, bojler), vremenske postaje, merilnike porabe energije, najrazličnejše senzorje in tipala (za vlom, požar, razlitje vode itn.), domofonske sisteme itn. Tako priključene naprave delujejo v medsebojni harmoniji, pri kateri za usklajenost skrbijo napredni programski algoritmi.
    Za boljšo predstavo navedimo primer. Ko na fasadi nameščeni senzor svetlobe zazna sonce in ni nikogar doma, se žaluzije poleti samodejno spustijo, pozimi pa samodejno dvignejo. Tako lahko pozimi omogočimo dogrevanje in poleti preprečimo pregrevanje svoje hiše, s tem pa poleg večjega udobja dosežemo tudi varčnejše delovanje sistemov za ogrevanje in hlajenje prostorov.

    Pametni dom je treba predvideti že na začetku projekta. Projekt električnih napeljav je treba prilagoditi tako, da je primeren za vgradnjo sistema za pametni dom. Spremembe projekta vam bo izbrani podizvajalec izvedel brezplačno ali za simboličen znesek. Na tem mestu je treba poudariti, da se varčevanje pri izdelavi projekta električnih napeljav v veliki večini primerov pokaže pri komplikacijah pri izvedbi, višjih stroških izvedbe in nenazadnje bistveno težjem postopku naknadnega odstranjevanja odkritih napak. Sodelovanje s kompetentnim projektantom je zato več kot priporočljivo.

    Izvedba pametne električne napeljave se ne razlikuje bistveno od klasične. Tako tudi cena izvedbe ne bi smela biti bistveno višja, kot če se ne odločimo za sistem pametnega doma, na kar je treba biti pozoren pri izbiri izvajalca električne napeljave.

    4. Investicija v sistem pametnega doma

    Sistemi za pametni dom so v preteklosti zaradi visokih cen veljali za luksuzen produkt, vendar pa lahko v zadnjem času na trgu najdemo podjetja, ki ponujajo opremo visoke kakovosti po bolj dostopnih cenah. Osnovna cena je sicer nekoliko višja kot pri »naredi-sam« pametnem domu, vendar pa se z dodajanjem elementov cena viša bistveno počasneje. Za predstavo: za enodružinsko hišo z uporabno površino 150 kvadratnih metrov lahko za sistem z osnovno funkcionalnostjo – ogrevanje, senčenje, razsvetljava in upravljanje prek interneta (na primer 10 ogrevalnih con, 15 žaluzij, 25 luči) odštejemo dobre tri do slabe štiri tisočake.

    5. Prednosti pametnega doma:

    5.1 Enostavnost uporabe

    Namen pametnega doma je, da poenostavi upravljanje z vsemi napravami v domu. Ročni način upravljanja še vedno ostane (možnost uporabe klasičnih tipkal), hkrati pa nam sistem omogoča številna napredne funkcionalnosti. Si predstavljate, da lahko z enim pritiskom oziroma preko telefona nastavite večerni ambient za ogled filma, ali pa spustite senčila po celotni hiši.

    5.2 Popoln nadzor nad napravami

    Ste kdaj odšli od doma in vas je skrbelo, da ste pozabili vklopiti alarm? Ali želite v hladnem zimskem dnevu vklopiti ogrevanje stanovanja med vožnjo domov iz izleta? Je vaš otrok pozabil ključe od stanovanja in mu želite odkleniti vrata na daljavo? Pametni dom vam omogoča, da upravljate svoj dom tudi, ko niste doma.

    5.3 Udobje

    Pametni dom je zelo udoben - ne samo, da lahko na daljavo nadzorujete njegove funkcije, lahko tudi avtomatizirate nekatera rutinska opravila kot npr. upravljanje senčil, svetil, ogrevanja oziroma z enim pritiskom vplivate na več naprav hkrati.

    5.4. Energetska učinkovitost doma

    S sistemom pametnega doma zadostimo vsem kriterijem SRI (ang. smart readiness indicator), ki na nivoju EU opredeljuje energetsko učinkovitost doma. Conska regulacija ogrevanja, avtomatsko upravljanje senčil v odvisnosti od jakosti sonca in delovanje prezračevanja v povezavi s stopnjo vlage so le del funkcionalnosti, ki jih pametni dom omogoča.

    5.5. Digitalizacija doma

    Vse elektronske naprave v domu so povezane v internet in delujejo v medsebojni odvisnosti. Poleg tega lahko nabor pametnih naprav uporabniki poljubno dograjujejo preko platform Google Home, Amazon Alexa in Apple Home.

    5.6. Cenovna dostopnost

    Pred leti je segment pametnega doma veljal za luksuzni, nadstandardni produkt. Z razširjenostjo ponudbe in vse večjim povpraševanjem s strani uporabnikov, ko je postal pametni dom praktično že standard, je pametni dom postal povsem dostopen. Konkretno to pomeni, da je investicija od nekaj 100€ za manjše brezžične rešitve, pri čemer se cena za profesionalno žično rešitev giblje v razponu med 3.000 – 6.000€.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja ENTIA d.o.o.

     Kako deluje sistem Entialiving? Je upravljanje zahtevno? Kakšni so stroški? Kakšna je začetna investicija, življenjska doba?

    Sistem ENTIAliving deluje na žični osnovi, kar pomeni, da je primeren za novogradnje in renovacije. Sistem se lahko poljubno nadgrajujo z vsemi brezžičnimi napravami, ki podpirajo platforme Apple Home, Google Home in Amazon Alexa. Ne upravljanje ni zahtevno, ravno nasprotno. Poudarek je na enostavnosti uporabe, kar pomeni, da se lahko uporabijo katerekoli klasične tipke, npr. TEM, Vimar,.. Poleg tega lahko z manj tipkami še dodatno poenostavimo upravljanje in dosežemo večjo funkcionalnost. Sistem omogoča še številne napredne funkcionalnosti, ki povečajo varnost, energetsko učinkovitost, udobje in oddaljeno upravljanje. Stroškov z vzdrževanjem ni. Namen žičnih, profesionalnih sistemov je, da ko se enkrat zaženejo delujejo vsaj 10 let brez kakršnihkoli dodatnih stroškov. Cenovno se gibljemo v zelo dostopnih okvirjih. Za povprečno enodružinsko hišo je investicija okoli 4.000€. Življenska doba tovrstnih sistemov je vsaj 10 let, v tej luči nudimo začetno 5 letno garancijo.

    V čem se vaš sistem razlikuje od podobnih sistemov?

    Od konkurence se razlikujemo po tem, da gre za slovenski produkt, vrhunske kakovosti po dostopni ceni. Poudarek je na enostavnosti uporabe sistema (uporaba klasičnih tipk, TEM, Vimar,..) in uporabniških vmesnikih (Apple home, Google home, Amazon Alexa). Pri tovrstnih sistemih sta zelo pomembna segmenta tudi svetovanje in kvaliterna podpora. gospod Jernej, ENTIA d.o.o.

    Strokovni članek 2387
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pametne hiše?

    Imamo kar 333 izvajalcev za področje Pametne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 333 izvajalcev za področje Pametne hiše
    8.9
    14

    PETING, POSREDNIŠTVO IN STORITVE, Miha Petran s.p.


    8.9
    5

    SIMDA ALEN DAKIČ S.P.


    10
    4

    EMB ELECTRONIC, d.o.o.


    8.9
    1

    E-team d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane