Za področje

    Nov pogled na Brežice z vodovodnega stolpa

    Članek je koristil že 7116+ uporabnikom
    Brežice so mesto z bogato zgodovino, ki sega od antike, preko 12. stoletja, ko so postale pokrajinsko središče pa vse do danes. Temu pričajo stari srednjeveški ulici, ostanki obzidja in druge sledi preteklih časov. Najbolj prepoznaven simbol mesta Brežic je 46 metrov visok Vodovodni stolp, ki je redek primer vodnega stolpa iz tega časa na Slovenskem ter priča o zanimivem načinu reševanja preskrbe z vodo na ravninskih področjih. Čeprav veduto mesta izrisuje šele od leta 1914, je danes njen neločljiv del. Nekoč je služil za preskrbo prebivalcev mesta s pitno vodo, danes pa je predvsem kulturno tehnična turistična znamenitost, kmalu pa bo postal tudi dominantna razgledna točka, ki bo v enem pogledu zajela vse, kar ponujajo Brežice.

    Besedilo: Primož Černelč

    Včeraj: tehnični vodovodni stolp

    Vodovodni stolp je drugi najstarejši objekt te vrste v Sloveniji. Zaradi svojih zavidljivih dimenzij in skrbno oblikovanih detajlov predstavlja pomemben del kulturno-tehnične dediščine. Zgrajen je bil leta 1914 za potrebe stabilne dobave vode meščanom iz tri kilometre oddaljenega zajetja v Brezini. Projektna dokumentacija v arhivih ni ohranjena, znan pa ni niti datum otvoritve, kljub temu je stolp preživel vse viharje: dve svetovni vojni, škodil pa mu ni niti rušilni potres, ki je Brežice pretresel 29. 1. 1917.

    mesto Brežice.jpg
    Staro mestno jedro Brežic.

    Vrh valjastega stolpa v romantičnem stilu nemške renesanse se nahaja osemkotni rezervoar s prostornino za 160 kubičnih metrov vode. Rezervoar pa krona še piramidasta streha. Stolp svojo prvotno funkcijo opravljal vse do leta 1972, ko je bil pri Čatežu zgrajen sodobnejši vodohran za celotno območje. Vseeno je stolp ostal rezervni objekt še vse do leta 1983. Po odslužitvi svojega namena, bi stolp lahko kratko malo porušili, kot se pogosto godi številnim tehničnim objektom, vendar je lokalna skupnost prepoznala njegovo vrednost. Stolp na Bizeljski cesti 4 je tako v glavah ljudi prerastel v ponosen simbol mesta.

    Danes: kulturni simbol

    Prva leta po opustitvi prvotne funkcije je stolp sameval, leta 1998 pa je bil prenovljen.  Zamenjani so bili vsi načeti strešni elementi ter leseno obitje osmerokotnega rezervoarja, sveže lice pa je dobila tudi celotna fasada. Stolp je zaživel v novi funkciji kot gostinski lokal.

    Prenova je bila izvedena s spoštljivim odnosom do tehničnih in zgodovinskih plasti, ki so tako jasno ločene od novejših pridatkov. Nova konstrukcija iz lesa, stekla in kovine se povsod le dotika starih elementov in jo je mogoče brez težav tudi kadarkoli odstraniti. Za zadostitev sodobnim energetskim standardom so bila vgrajena vrata s toplotno zaporo. Prvotne jeklene stopnice, ki vodijo do rezervoarja, še vedno služijo svojemu namenu, deležne so bile le varnostnih dopolnil na ograji.

    Obiskovalci so si lahko lokalne specialitete privoščili tudi v vrhnjih nadstropjih, a pri tem natakarjem ni potrebno tekati po stopnicah. Vse jedi so namreč bile dostavljene kar s priročnim tovornim dvigalom.

    vodni stolp brezice (1).jpg
    Vodovodni stolp je nezgrešljiva dominanta mesta.

    Jutri: razgledna točka

    Kmalu pa po stopnicah ne bo potrebno sopihati niti gostom, saj je trenutno stolp spet deležen obsežne pomladitve, s katero bo pridobil dvigalo za obiskovalce, paviljon in razgledno točko, ki bo razgrnila razglede na mestno veduto starih Brežic in na obeh straneh Štajerske in Kranjske.

    Za obiskovalce od blizu in daleč bo ta sloki simbol mesta spet odprl svoja vrata predvidoma že oktobra 2022.

    7116
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane