Za področje

    Gradnja hiše v lastni režiji

    Članek je koristil že 18106+ uporabnikom
    Čeprav je samograditeljstvo v Sloveniji v močnem upadu, je še vedno razširjeno. Posamezniki tako še vedno pogosto vsaj del gradnje izvedejo sami, torej v lastni režiji. Sicer gradnja hiše v lastni režiji po navadi ni najbolj kvalitetna, vendar naša zakonodaja vsaj delno dopušča takšno početje. Katere prednosti, a tudi katere slabosti ponuja gradnja v lastni režiji, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 18106
    gradnja hise
    Imamo kar 1412 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    1. Kaj je gradnja hiše v lastni režiji?

    Verjetno ste že velikokrat slišali besedno zvezo gradnja v lastni režiji. Vendar kaj točno to sploh pomeni? Gradnja hiše v lastni režiji je gradnja, kjer vse gradbene faze prevzame investitor sam. Res je, to je zajema tudi dejansko fizično izvedbo in gradnjo hiše, poleg tega pa tudi načrtovanje hiše, organizacijo terminskega plana in nadzor poteka del. Pri gradnji največkrat pomagajo družinski člani, znanci, prijatelji in sosedje, za zahtevnejša gradbena dela pa se najamejo strokovni zunanji izvajalci. 

    Gradnja v lastni režiji
    Gradnja v lastni režiji pomeni, da je investitor fizična oseba, gradnja pa poteka s pomočjo družinskih članov ali s sosedi. 

    2. Gradnja v lastni režiji po zakonu

    Najprej je potrebno poudariti, da se ta članek navezuje na Zakon o graditvi objektov. Po 79. členu tega zakona je gradnja v lastni režiji dovoljena, vendar samo pod pogoji, ki jih navajamo v nadaljevanju.

    2.1 Kdaj je dovoljena gradnja hiše v lastni režiji?

    Najprej je potrebno opredeliti pojem ‘gradnja v lastni režiji’. Za gradnjo v lastni režiji gre, kadar je investitor fizična oseba, gradnja pa poteka s pomočjo družinskih članov ali s sosedi. Gradnja hiše v lastni režiji torej ni dovoljena, če je investitor pravna oseba. Gradnja hiše v lastni režiji je dovoljena tudi, kadar se je poslužuje društvo, ki s pomočjo svojih članov gradi objekt za lastne potrebe prebivanja, oziroma za potrebe opravljanja svoje dejavnosti, kot npr. gasilsko društvo. (8.2., ZGO)

    2.2 Gradnja v lastni režiji v primeru manj zahtevnega objekta

    Po 79. členu ZGO je gradnja hiše v lastni režiji dovoljena vedno, kadar posameznik ali društvo v lastni režiji gradi enostaven objekt. Kadar pa gre za manj zahtevni objekt, tudi enodružinsko hišo, lahko fizična oseba ali društvo gradita samostojno le pod naslednjimi pogoji:

    1. Objekt je lahko le enonadstropen, obsega pa lahko klet in mansardo nad nadstropjem,

    2. Po namembnosti je lahko takšen objekt enostanovanjska hiša, kmetijska stavba za družinsko kmetijo, planinski dom, gasilski dom ali manjša stvba namenjena opravljanju društevnih dejavnosti,

    3. Pri tem uporabna površina objekta ne sme presegati 250,00 m2 koristne površine,

    4. Kljub temu, da investitor gradi sam, pa mora na gradbišču zagotoviti gradbeni nadzor, ki ga opravlja zunanji nadzornik.

    Pri tem tretja točka, omenjena v prejšnjem odstavku, ne drži, kadar gre za gasilsko ali planinsko društvo. Tako gasilsko kot tudi planinsko društvo lahko v lastni režiji s pomočjo svojih članov zgradi svoj dom tudi, če je njegova koristna površina večja od 250,00 m2, pri tem pa koristna površina še vedno ne sme preseči 350,00 m2.

    Gradnja hiše v lastni režiji
    Gradnja v lastni režiji odsvetuje, saj ta nikoli ne doseže kvalitete, ki je doseže organizirana gradnja.

    3. Gradnja hiše v lastni režiji - da ali ne?

    3.1 Gradnja hiše v lastni režiji - prednosti

    Najpogostejši razlog, zaradi katerega nekateri menijo, da je gradnja v lastni režiji najboljša možnost, so nekoliko nižji stroški gradnje. To ni iz trte zvito. Res je, da vas bo gradnja hiše v lastni režiji stala približno 15 % - 20 % manj kot gradnja na ključ, vendar pa je to pravzaprav edina prednost, ki jo takšen način gradnje ponuja. Žal ima gradnja hiše v lastni režiji predvsem veliko slabosti, ki jih navajamo v nadaljevanju. 

    3.2 Gradnja v lastni režiji ima mnogo slabosti

    Ne reče se za brez veze, da je gradnja hiše v lastni režiji negativni trend, ki tudi v Sloveniji (k sreči) počasi izumira, to pa zato, ker ima gradnja v lastni režiji številne slabosti. Mnoge se kot resnične potrdijo šele, ko je že prepozno in je hiša že zgrajena.

    Na splošno se gradnja v lastni režiji odsvetuje, saj ta nikoli ne doseže kvalitete, ki je doseže organizirana gradnja oziroma gradnja hiše na ključ. Posamezniki, ki se je poslužujejo, po navadi za to niso izurjeni in ne poznajo predvsem manjših gradbenih detajlov, ki so izjemno pomembni za kvaliteto vašega bivanja, kot npr. preprečevanje toplotnih mostov ali pa pravilno vgrajevanje hidroizolacije. Posameznik, ki zato ni izurjen, težko odkrije vzroke svojega slabega počutja, prav tako so laiku težko razumljivi vsi detajli gradnje, še posebej, ker so gradbeni postopki v zadnjih letih zelo napredovali.

    Velikokrat se zgodi, da je zaradi ogromne količine vloženega časa gradnja v lastni režiji bolj potratna, kot če bi jo prepustili strokovnjakom. 

    Čeprav je gradnja hiše v lastni režiji nekoliko cenejša, se moramo zavedati, da nam bosta nadzor in organizacija dela vzela ogromno časa in zahtevala resnično veliko angažmaja. Potrebno je premisliti, ali si lahko privoščimo tudi do 100 ur intenzivnega ukvarjanja s projektom na mesec, ali imamo dovolj znanja in volje, da iščemo in organiziram sosede, prijatelje in znance, ki bi bili sposobni izvesti določena gradbena dela oziroma da poiščemo vse zunanje izvajalce, ki bodo morali prevzeti specifična in posebej zahtevna gradbena dela. 

    4. Gradnja v lastni režiji - cena 

    Verjetno se sprašujete, koliko torej stane gradnja hiše v lastni režiji. Točen strošek zelo variira in je odvisen od konstrukcijskega sistema, zahtevnosti terena, na katerem se gradi, izbranih materialov, zahtevnosti gradbenih detajlov in še bi lahko naštevali. Podamo lahko zgolj grobo oceno stroška gradnje v lastni režiji, ki se načeloma giblje nekje med 900 - 1200 eur. 

    Strokovni članek 18106
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnove in sanacije?

    Imamo kar 1412 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1412 izvajalcev za področje Obnove in sanacije
    8.9
    1

    KERAMIČARSTVO, BRANKO ŠERUGA S.P.


    8.9
    0

    GP KERAS d.o.o.


    10
    1

    Slikopleskarstvo SANDI FERLAN S.P.


    9.9
    2

    VLADISLAV POJE S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane