Za področje

    Bivanje s prostranim razgledom | Hiša LHM, Studio 7

    Članek je koristil že 5670+ uporabnikom
    Na robu notranjske vasi sta arhitektka Marjeta Černe in oblikovalec Lutz Kucher zasnovala hišo, obsijano s soncem, ki ujame najlepše poglede na prelepo pokrajino in neguje občutek bivanjskega ugodja. Tu je vse tako, kot mora biti.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Pogled na okolico z zunanje terase je, kot bi ga naslikal slikar - širni cvetoči travniki se prepletajo z zlatimi polji, med njimi vijugajo zeleni pasovi visokega drevja in nizkega grmičevja. Daleč zadaj mehka silhueta hribov boža modro nebo posuto z oblaki kot kosmi vate. Notranjska krajina je izjemna in dragocena. Odlikujejo jo visoka stopnja ohranjenosti naravnih življenjskih prostorov, številni naravni spomeniki, izjemna pestrost živih bitij, na drugi strani pa razpoznavna kulturna krajina, ki jo je zaznamoval dolgotrajen kakovosten preplet človeka in narave.

    Pogled na okolico z zunanje terase je, kot bi ga naslikal slikar - širni cvetoči travniki se prepletajo z zlatimi polji, med njimi vijugajo zeleni pasovi visokega drevja in nizkega grmičevja.
    Pogled na okolico z zunanje terase je, kot bi ga naslikal slikar - širni cvetoči travniki se prepletajo z zlatimi polji, med njimi vijugajo zeleni pasovi visokega drevja in nizkega grmičevja.(foto: Miran Kambič)

     

    Marjeta Černe prihaja iz teh čudovitih krajev, to je tako rekoč njen svet - zato ne preseneča, da se hiša LHM povsem zliva s svojo oklico. Hiša na robu notranjske vasi je sodobna, brezčasna in minimalistična interpretacija podeželske arhitekture. Zasnovana je za mlado družino, ki se je iz hrupnega glavnega mesta želela vrniti v pomirjajoč objem narave.

    Hiša na robu notranjske vasi je sodobna, brezčasna in minimalistična interpretacija podeželske arhitekture.
    Hiša na robu notranjske vasi je sodobna, brezčasna in minimalistična interpretacija podeželske arhitekture. (foto: Miran Kambič)

     

    Avtorja sta, sledoč tradicionalnem stavbarstvu in kontekstu lokacije, zasnovala nizek in podolgovat objekt s pritličjem in mansardo ter ga pokrila s strmo dvokapno streho. Podolgovato tlorisno zasnovo katere os poteka v smeri sever-jug, je narekovala tudi dolga in ozka oblika parcele. Z umestitvijo hiše na plato, ki se dviga poldrugi meter nad koto terena, sta stanovalcem zagotovila zasebnost v hiši in na vrtu, obenem pa odprla pot svetlobi in čudovitim razgledom proti jugu in zahodu. Razgled s hiše in vrta seže vse do Cerkniškega jezera, opazovanje sončnih zahodov pa je tu res doživetje.

    Avtorja sta, sledoč tradicionalnem stavbarstvu in kontekstu lokacije, zasnovala nizek in podolgovat objekt s pritličjem in mansardo ter ga pokrila s strmo dvokapno streho.
    Avtorja sta, sledoč tradicionalnem stavbarstvu in kontekstu lokacije, zasnovala nizek in podolgovat objekt s pritličjem in mansardo ter ga pokrila s strmo dvokapno streho. (načrti: Studio 7)

     

    Oblikovni elementi in proporci na fasadi se zgledujejo po tradicionalni arhitekturi kozolcev vendar so prevedeni v sodoben, arhitekturni izraz. Podolgovatost objekta poudarjata bel okvir - reinterpretacija zidane konstrukcije notranjskega kozolca - z rahlo poglobljenim pasom panoramskih sten ter temno siva streha. Manjša, severna fasada je brez oken. Ob njej je urejena garaža z nadstreškom za avtomobile, tu pa je speljan tudi glavni vhod v hišo. Nasprotno je južna fasada popolnoma odprta.Velike poglobljene steklene površine skupaj z zaslonom iz pokončno nameščenih lesenih tramov v nadstropju tvorijo balkon glavne spalnice v pritličju pa pokrito teraso dnevnega prostora. Atraktivna lesena opna seveda aludira na lesen čop oziroma oboj tradicionalnega kozolca.

    Podolgovatost objekta poudarjata bel okvir - reinterpretacija zidane konstrukcije notranjskega kozolca - z rahlo poglobljenim pasom panoramskih sten ter temno siva streha.
    Podolgovatost objekta poudarjata bel okvir - reinterpretacija zidane konstrukcije notranjskega kozolca - z rahlo poglobljenim pasom panoramskih sten ter temno siva streha. (foto: Miran Kambič)

     

    Znotraj hiša odprto komunicira, diha. Ambient zaznamujejo odprt bivalni del, svetel kolorit in krožen tloris. V središče pritlične etaže je postavljena bela kocka. Le-ta predstavlja jedro okoli katerega so nanizani ostali prostori - garderoba, kabinet, kuhinja, jedilnica ter dnevna soba, za svojo belo oblogo pa skriva servisne prostore - sanitarije in shrambe. V središče kubusa se zajedajo lesene stopnice, ki vodijo v mansardo.

    Znotraj hiša odprto komunicira, diha. Ambient zaznamujejo odprt bivalni del, svetel kolorit in krožen tloris.
    Znotraj hiša odprto komunicira, diha. Ambient zaznamujejo odprt bivalni del, svetel kolorit in krožen tloris. (foto: Miran Kambič)

     

    Zgoraj, na obeh skrajnih koncih so spalni prostori. Otroška soba na severni strani, se povezuje z veliko teraso urejeno na strehi garaže in nadstreška za avtomobile, spalnica staršev na jugu, pa ima lastno kopalnico in stekleno steno od tal do stropa, ki prostor odpira in povezuje z velikim balkonom.

    Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja.
    Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja. (foto: Miran Kambič)

     

    Za opremo notranjosti so bili izbrani trije osnovni materiali/teksture/barve - grobo obdelan masiven hrast na tleh, ki vzbuja toplino in domačnost, viden beton na stenah kot kontrast lesa, ter bela barva, osnovni element vgrajenega pohištva, ki prostor zrači in svetli. Skupaj diskretno sooblikujejo notranjost hiše in v njej ustvarjajo ravnovesje. Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja.

    Ob vstopu v hišo nas pozdravi razstavna galerija skulptur.
    Ob vstopu v hišo nas pozdravi razstavna galerija skulptur. (foto: Miran Kambič)

     

    Od vhoda v hišo do dnevne sobe ima vzdolž vzhodne fasade prostor manjše fasadne odprtine. V tem prehodu je urejena razstavna galerija skulptur, ki nas pozdravi ob vstopu v hišo. Dnevna soba, jedilnica in kuhinja se preko velikih panoramskih sten povezujejo s teraso in vrtom. Poleti se steklene površine v velikih segmentih odpirajo in omogočajo, da se notranji prostori prelivajo na teraso, vrt in nadalje v prostrano naravo. Vrt na platoju ponuja dodatne, zunanje bivalne prostore - zunanjo dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Le-ti so urejeni na lesenih terasah in povezani z vrtnimi potmi - skupaj z opremo in zasaditvijo ustvarjajo različne ambiente, katerih uporaba se spreminja z letnimi časi.

    Poleti se steklene površine v velikih segmentih odpirajo in omogočajo, da se notranji prostori prelivajo na teraso, vrt in nadalje v prostrano naravo.
    Poleti se steklene površine v velikih segmentih odpirajo in omogočajo, da se notranji prostori prelivajo na teraso, vrt in nadalje v prostrano naravo. (foto: Miran Kambič)

     

    Ena preprostejših definicij pravi, da je arhitektura umetnost in veda o oblikovanju zgradb. S hišo LHM sta Marjeta Černe in Lutz Kucher odkljukala tri pomembne predpostavke kakovostne arhitekture.

    Kontekst - hiša je prilagojena lokaciji, prostoru in odgovarja na dano situacijo.

    Funkcija - hiša odgovarja željam in potrebam naročnika.

    Sodoben oblikovalski jezik - vsi prej omenjeni parametri so združeni v sodoben oblikovalski jezik, v katerem se prepozna arhitekturna vrednost same stavbe.

    Kot rečeno na začetku: Tu je vse tako, kot mora biti.

    projekt

    ime projekta: Hiša LHM

    arhitektura, interjer, zunanja ureditev: Marjeta Černe u.d.i.a, Lutz Kucher diz., studio7

    fotografija: Miran Kambič

    investitor: zasebni

    lokacija: Notranjska, Slovenija

    leto načrtovanja: 2009

    leto izvedbe:  2013

    pritličje (m2): 110m2 +30m2

    mansarda (m2): 110m2

    bivalna površina: 220m2

    parcela (m2): 1120m2

    ostali projektanti              

    gradbene konstrukcije: Eddy Fatur s.p.

    strojne instalacije: Bojan Mehle s.p.

    elektro instalacije: TE biro d.o.o.

    izvajalci

    gradbena dela: Križnar d.o.o.

    tesarska in krovska dela: Krovstvo in stavbno kleparstvo Drago Debevc s.p.

    stavbno pohištvo: Domal d.o.o.

    lesena fasada in lesena terasa: Andrej Petrovčič s.p.

    ometi: GP Milinković d.o.o.

    strojne instalacije: Dejan Arh s.p.

    elektroinstalacije: Anvina d.o.o

    kamin: Imag d.o.o.

    notranja oprema: Mizarstvo Logar, Silvo Logar s.p.

     

    materiali:

    zidaki: Porotherm 30

    izolacija fasade: Knauf insulation - Lamela za kontaktne fasade FKL

    izolacija strehe: Knauf insulation - Filc za poševne strehe Unifit 037 in Knauf insulation Termotop

    okna: Schuco

    žaluzije: Senčila Bled

    luči: Arcadia d.o.o. – Deltalight

    parket: Kahrs – dimljen, beljen, brušen hrast

    lesena fasada in lesene terase: Kamaru

    Galerija

    Hiša LHM_Studio 7 (foto: Miran Kambič)
    Za opremo notranjosti so bili izbrani trije osnovni materiali/teksture/barve - grobo obdelan masiven hrast na tleh, ki vzbuja toplino in domačnost, viden beton na stenah kot kontrast lesa, ter bela barva, osnovni element vgrajenega pohištva, ki prostor zrači in svetli. (foto: Miran Kambič)

     

    Hiša LHM_Studio 7 (foto: Miran Kambič)
    V središče pritlične etaže je postavljena bela kocka. Le-ta predstavlja jedro okoli katerega so nanizani ostali prostori. (foto: Miran Kambič)
    Hiša LHM_Studio 7 (foto: Miran Kambič)
    Opazovanje sončnih zahodov je tu res doživetje! (foto: Miran Kambič)
    Hiša LHM_Studio 7 (foto: Miran Kambič)
    Vrt na platoju ponuja dodatne, zunanje bivalne prostore - zunanjo dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Le-ti so urejeni na lesenih terasah in povezani z vrtnimi potmi - skupaj z opremo in zasaditvijo ustvarjajo različne ambiente, katerih uporaba se spreminja z letnimi časi. (foto: Miran Kambič)
    Hiša LHM_Studio 7 (foto: Miran Kambič)
    Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja. (foto: Miran Kambič)

     

    5670
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane