Za področje

    Izkopi: gradbena jama za hišo

    Članek je koristil že 11023+ uporabnikom
    Ko se lotimo gradnje hiše, so prvi izvajalci s katerimi se srečamo tisti, ki izvedejo gradbeno jamo in zaščito te. Tako izkop gradbene jame, kot tudi nasipavanje terena, štejemo v gradbeništvu pod zemeljska dela.
    Strokovni članek 11023
    1
    Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Izkopi:

    1. Vrste gradbenih jam

    Ko želimo postaviti nov objekt, moramo najprej vsaj delno izkopati gradbeno jamo in tla utrditi. Gradbeno jamo lahko pripravimo na različne načine.

    Eden od načinov je gradbena jama v širokem odkopu. V tem primeru so zidovi gradbene jame oblikovani v naklonu. Naklon površine je odvisen predvsem od globine jame in vrste zemljine. Prav tako pri omenjenem načinu ne potrebujemo zavarovalne konstrukcije.

    Poznamo pa tudi gradbeno jamo z navpičnimi stenami. Pri tem postopku moramo zidove gradbene jame zavarovati z dodatno konstrukcijo. Zavarujemo jih ponavadi z lesenim opažem, z lesenimi ali jeklenimi plohi.

    Nenazadnje pa se uporabljajo tudi gradbene jame z zagatnimi stenami. Stene gradbene jame so ojačane s konstrukcijo, ki zemeljski pritisk vzdržujejo z vpenjanjem v tla. Včasih moramo konstrukcije še dodatno sidrati.

    2. Kategorije zemljin

    Poleg tega da je gradbeno jamo potrebno prilagoditvi kompleksnosti in velikosti gradnje, morajo izvajalci ugotoviti tudi kako kakovostna je zemljina. Tako poznamo različne kategorije, v katere uvrščamo kakovost zemljine. Zemljine so v kategorije razvrščene glede na odpor, na katerega naletimo pri izkopavanju. Kvaliteta zemljine vpliva tako na način izkopavanja, kot tudi na način utrjevanja izkopa.

    V prvo kategorijo spada zrahljana zemljina, nato ji sledi navadna zemlja, to je obdelana zemlja ali lahka glina in v tretji kategoriji trda zemlja, npr. polvezani gramoz. Mnogokrat pa na zemljišču na mestu izkopa naletimo tudi na skalo. Takrat je izkop bolj problematičen in dražji. Če je skala krhka in že razpada, to zemljino štejemo v četrto kategorijo, če je srednje trda skala, npr. apnenec ali lapor, je to peta kategorija. Skala pa je lahko tudi zelo trda, naletimo lahko npr. na marmor, takrat gre za šesto kategorijo, če pa je zemljina iz granita ali podobno trdega materiala, gre za sedmo kategorijo.

    Kategorija zemljine vpliva na ceno izkopa, pa tudi na nagib samega izkopa. Če gre za mehkejšo zemljino, I. in II. kategorije, je potebno izkop opraviti pod nagibom, saj se drugače stena izkopa lahko zruši. Pri III. kategoriji zemljine je izkop že mogoče opravljati navpično, če izkop ne bo presegal globine 2m. Kadar izkop pod nagibom ni mogoč, je potrebno zemljino zavarovati v obliki podpornega zidu.

    3. Velikost gradbene jame

    Gradbene jame pa se razlikujejo tudi glede na širino izkopa. Če vzamemo za primer enodružinsko hišo, širok izkop naredimo, kadar v objektu želimo tudi klet. Saj mora biti izkop pri podkletenem objektu večji od površine celotnega objekta. Ozkega izkopa pa se poslužujemo pri uporabi pasovnih ali točkovnih temeljev. Za ozki izkop gre, kadar jarek izkopa ni širši od 2 m.

    Izkope pa razlikujemo tudi glede na globino, globlje ko kopljemo, bolj je oteženo kopanje in dvigovanje materiala na površje. Tako se vsaka 2 m začne nova cona.

    2.jpg

    4. Priprava temeljnih tal

    Pred temeljenjem moramo zemljino gradbene jame ustrezno pripraviti in izboljšati, ponavadi je to možno s tamponskimi blazinami. Najprej seveda opravimo izkop gradbene jame, nato tla poravnamo z valjanjem. Na tla položimo polipropilensko plast, da preprečimo mešanje tampona z že obstoječo zemljino. Plast nato zasujemo s tamponom, ki ponavadi sestoji iz peščenega prodca ali drobljenca in ga povaljamo. Za to plastjo pa ponavadi sledi še več plasti tampona. Ko je tamponska blazina pripravljena, lahko začnemo s temeljenjem.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja KRTEK IZKOPI, LOVRO MARKIČ S.P.

    Kakšna je globina izkopa za hišo ter od česa je odvisna?

    Globina izkopa za gradbeno jamo je odvisna od poglobljenosti hiše – ali je hiša podkletena, delno podkletena ali nima kleti. Globina je tako običajno med 2m in 3m, lahko tudi več, odvisno od podkletenosti objekta, pa tudi od sestave terena. V primeru podkletenosti je potrebno upoštevati višino kleti 2,5 m, 25-30 cm za temeljno ploščo in dodatnih 40-50 cm za nasutje.

    Na kakšen način se naredi izkop in katero gradbeno mehanizacijo uporabljate za to?

    Pomembno je, da se izkop za gradbeno jamo naredi pod kotom in na večji površini, kot je tloris hiše. V primeru, da je velikost hiše 10 x 8 m, se izkoplje teren na vrhu dimenzij 13 x 11 m, na spodnji koti pa je pomembno, da je izkop večji za 1m, da se lahko okrog hiše normalno hodi iin nadalje naredi tudi drenaža in hidroizolacija za temeljno ploščo. Za izkop gradbene jame uporabljamo bager in kamion, v primeru zahtevnejših tal je potrebna uporaba bagra s pnevmatično konico za razbijanje skal (pikhamer).

    Kakšna pa je cena za izkop gradbene jame?

    Cena izkopa gradbene jame je sestavljena iz izkopa in odvoza na deponijo. Oddaljenost deponije, kamor se odlaga izkopni material, igra tukaj zelo veliko vlogo. Okvirna cena se giblje med 15-20€/m3.
    g. Lovro, KRTEK IZKOPI, LOVRO MARKIČ S.P.

    Strokovni članek 11023
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izkopi?

    Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Izkopi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1430 izvajalcev za področje Izkopi
    8.8
    0

    SVATNAR, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    8.3
    1

    ZIDARSTVO BOŽNAR d.o.o.


    10
    1

    STROJMAX, izkopi, prevozi in druge storitve, Urban Jakopin s.p.


    10
    1

    Črnograd d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane