Za področje

    Vaš kontrolni seznam pomladanskih vzdrževalnih del pri hiši in na vrtu

    Članek je koristil že 1386+ uporabnikom
    Spomladansko čiščenje naj še malo počaka, prej preglejte nekaj ključnih stvari! Ko odide zima, je čas, da preverite ali sta vaša hiša in vrt v hladnih mesecih utrpela poškodbe ter ju pripravite na sončno in vroče vreme. Daljši dnevi in toplejše vreme so priložnost, da se odpravite na svež zrak in se lotite nekaterih večjih domačih opravil. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.
    Strokovni članek 1386
    vzdrzevalna dela hisa
    Imamo kar 825 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    1.Preglejte dovozne in vrtne poti

    Pomladanska vzdrževalna dela

    Zimsko zamrzovanje in odmrzovanje z leti pušča posledice na betonu, asfaltu in drugih materialih zunanje ureditve. Sprehodite se po svojem dvorišču in vrtu ter poiščite morebitne poškodbe na pohodnih poteh in dovozih ter po potrebi naročite popravila. Asfalt je pogosto mogoče zakrpati, močno poškodovan beton pa je potrebno v celoti zamenjati zato je pomembno, da ga redno vzdržujemo. Vzdrževanje je enostavno : vsaka štiri leta z valjčkom za beljenje po betonski površini razmažemo tanek sloj zaščitnega premaza.

    2. Preprečite širjenje komarjev

    V zadnjih letih se vse bolj zavedamo potencialne nevarnosti komarjev za naše zdravje. Virus Zahodnega Nila in virus Zika sta le zadnji bolezni, ki jo povzročajo ti krilati škodljivci in so ju zanesli tudi na evropski kontinent. V sloveniji doslej na srečo še nismo imeli tovrstnih okužb. Najboljši način za preprečevanje komarjev v okolici vašega doma je, da se preprosto znebite vse stoječe vode. Sprehodite se po svojem posestvu (pokukajte tudi k sosedom). Če kjerkoli opazite še tako majhno količino stoječe vodo (tudi v vrtnih posodah denimo) jo odstranite. Tako stanje je potrebno tudi redno vzdrževati do zime.

    3.Operite okna

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    Očistite umazanijo s stekla in okenske okvirje znotraj in zunaj za svetlejši dom in lepši pogled navzven! Zunanja stekla lahko operete sami s pomočjo podaljška za čistilnik oken ali pa na pomoč pokličite profesionalce.

    Nekaj namigov za čiščenje oken:

    - Čiščenja oken se lotite na oblačen dan. Sonce namreč prehitro in neenakomerno posuši steklo, zato na njem ostanejo proge.

    - Okenske okvirje očistite pred pomivanjem stekla. Najprej jih obrišite ali posesajte, če pa so zelo umazani, jih operite in nato dobro obrišite.

    - Steklo začnite umivati na zgornjem robu z gobo ali krpico.

    - Mokro steklo obrišite z brisalcem za steklo ali pa uporabite suho krpo, ki ne pušča vlaken. Za zares bleščeča okna priporočamo, da jih zloščite s časopisnim papirjem.

    - Okna se ne bodo zarosila, če boste steklo po čiščenju natrli z glicerinom.

    - Če okna niso preveč umazana, jih lahko očistite tako, da jih najprej obrišete z mokrim časopisnim papirjem, nato pa še s suhim. Črnilo je namreč tisto, ki zlošči steklo.

    - Stekel ne smete čistiti na suho, umazanija lahko opraska steklo.

    - Posušeno barvo s stekla odstranite z britvico. Pri tem je potrebno paziti, da ga ne opraskate.

    - Madeže mavca odstranite z amonijakom in mrzlim čajem.

    4. Očistite žlebove in odtoke na strehi

    Po preteku zadnje zmrzali je pomembno, da se žlebovi in ​​odtoki očistijo in popravijo. Redno vzdrževanje žlebov občutno vpliva na obstojnost vaše strehe in posledično tudi vaše fasade, saj učinkovito odvajanje deževnice preprečuje nastajanje marsikaterih težav. Najpogostejši razlogi za zamašitev žlebnega sistema pa so ponavadi listje in ostanki vejevja. Skupaj nato tvorijo odpadno zmes, ki dokaj učinkovito lahko zamaši vaše odtoke v glavno dovodno cev, med obilnim deževjem pa prav iz tega razloga, lahko prihaja do izlivanja deževnice po vaši fasadi in stenah. Postopka se lahko lahko lotimo z uporabo normalnih različnih krtač ali pa krtače s teleskopskim ročajem. Čiščenje dovodne cevi se je mogoče lotiti tudi z vodnim izpiranjem s pomočjo vrtne cevi. 

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    5.Očistite kamin

    Če ima vaš dom kamin na drva, je konec zime primeren trenutek, da ga očistite. na roke si nadenite rokavice površine okoli kamina pa zaščitite s folijo. Zaščitite si roke z rokavicami in pokrijte predel okoli kamina s ponjavo. S kaminskim orodjem previdno odstranite ostanke zoglenih polen in pepela. Nato nežno očistite okolico kamina. Ne poskušajte čistiti notranjosti dimnika - to delo prepustite dimnikarju.

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    6. Preverite škropilnike za travo in namakalni sistem za vrt

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    Spomladi preverite škropilne in namakalnih sisteme s tem boste prihranili vodo in zaščitili rastline. Tu je nekaj nasvetov:

    - Zaženite sistem in se sprehodite po celotni dolžini ter preverite vse člene.

    - Prepričajte se, da nobena brizgalna glava ni zlomljena ali poškodovana.

    - Preusmerite brizgalne glave tam, kjer škropijo po fasadi, zlasti pa po oknih, saj lahko to povzroči težave z vlago in povzroči poškodbe.

    - Prilagodite brizgalne glave, ki škropijo po ulici, pločniku ali po verandi, da se izognete zapravljanju vode.

    Če ne veste, kako vzdrževati sistem, pokličite strokovnjaka. Prihranili boste denar ter enega naših najbolj dragocenih naravnih virov.

    7. Preglejte streho

     Zimske nevihte, led in sneg lahko na strehi povzročijo poškodbe. Spomladi opravite preprost vizualni pregled strehe. Za to ni potrebna lestev, ni vam ni treba splezati na streho, da bi jo pregledali. Po potrebi lahko uporabite daljnogled ali fotoaparat na telefonu. Poiščite manjkajoče ali počene strešnike, skodle, odpadle snegolove, dotrajane strešne obrobe ob dimnikih, v žlotah ali ob strešnih oknih ali karkoli, kar preprosto ni videti v redu. Če opazite kaj, kar potrebuje natančnejši pregled ali popravilo, pokličite krovca.

    8. Obnovite barvo fasade

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    Če nameravate letos prebarvati fasado, je pomlad pravi čas, da to storite. Z barvanjem fasade lahko hitro in preprosto polepšate videz hiše, hkrati pa zaščitite omet pred delovanjem vremenskih vplivov ter omogočite pravilno delovanje izolacije hiše. Barvanje fasade se priporoča vsakih 10 do 15 let, saj fasada sčasoma postane umazana, poškoduje se omet, barva pa zbledi. Premaz ščasoma tudi izgubi svojo vodoodbojnost. Za barvanje fasade je najbolje najeti strokovnjaka.

    9. Obnovite zunanje obloge iz lesa

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    Lesene terase, ograje, pergole in druge zunanje konstrukcije bodo trajale dlje, če jim boste vsako leto ali dve obnovili zaščitni premaz. Pomlad, ko ni še prevroče je odlična priložnost, da opravite ta potrebna popravila. Tu je nekaj nasvetov:

    Čez zimo se je na lesu pojavila plesen - Madeži na lesu se pojavijo zaradi prekomerno povečane relativne vlage. Plesen se največkrat pojavi v senčnih legah zaradi pomanjkanja sonca. Čez zimo se zaradi umazanije v zraku (kurjava, megla,...) lahko pojavi tudi posivelost lesa. Posivelost in madeže odstranimi s pomočjo posebnih čistil.

    Les je posivel - Les je naraven material, ki pri procesu staranja s časom spremeni barvo. Les sibirskega macesna se tako iz slamnato rumene barve spremeni v sive odtenke. Če želite sivino omiliti, lahko uporabite posebna sredstva oz. čistila, ki bodo vaši terasi povrnila prvotno barvo lesa.

    Za zmanjšanje možnosti poškodb les naoljimo - Olje vrača lesu naravno maščobo in obnavlja zgornji sloj lesenih elementov. Z rednim oljenjem torej poskrbite za obnovo lesa, ohranjanje prvotne barve lesa in zmanjšate možnost nastanka površinskih razpok na lesu.

    10. Očistite klimatske naprave

    Vzdrževalna dela pri hiši in na vrtu

    Visoke temperature lahko pričakujemo šele čez dva meseca, a je vseeno prav, da že sedaj opravimo čiščenje klimatske naprave. Pomlad je za to najboljši čas. Pomembno je, da notranji del klime redno vzdržujemo. To ne pomeni le letnega servisa, pač pa je potrebno redno čiščenje notranjosti in zunanjosti naprave. Ker je klima priključena na elektriko, je potrebno napravo pred čiščenjem izključiti iz električnega omrežja. Klimatsko napravo čistimo z mešanico blagega detergenta in mlačne vode. Predno pričnete s čiščenjem, preberite navodila za uporabo, saj se postopki čiščenja ločijo med proizvajalci in modeli klimatskih naprav. Čiščenje klimatske naprave je enostavno in koristno opravilo, ki vam lahko prihrani mnogo stroškov in skrbi. Če želite iz klimatske naprave izvleči najdaljšo življenjsko dobo in jo kar najbolje izkoristiti, jo vsaj enkrat na sezono očistite in pred začetkom poletja naročite profesionalni servis.

     

    Strokovni članek 1386
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vzdrževanje?

    Imamo kar 825 izvajalcev za področje Vzdrževanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 825 izvajalcev za področje Vzdrževanje
    8.9
    1

    D&K SERVIS,čiščenje objektov,Dejan Klaneček s.p.


    8.8
    2

    Robi Čepin s.p.


    8.9
    24

    Vzdrževanje objektov in hišniška dejavnost, ALEŠ ULJANČIČ s.p.


    10
    43

    Elektrostoritve STEVO, Tadej Stevanić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane