Za področje

  Projektno vodenje in planiranje v gradbeništvu

  Članek je koristil že 4897+ uporabnikom
  Tako v gradbeništvu kot tudi v ostalih sorodnih znanostih (npr. Arhitekturi) za nemoteno delovanje in razvoj potrebujemo ustrezno planiranje in vodenje projektov. V današnjem času se vedno bolj spopadamo s časovnimi stiskami in stroškovnimi omejitvami, zato je pametno planiranje in vodenje izrednega pomena tudi pri najmanjšem projektu. Gradbeni projekti so kompleksna in visoko strukturirana prizadevanja. Ne glede na to, ali gre za gradnjo nakupovalnega središča ali stanovanjske hiše, ima vsak projekt veliko sestavnih delov, ki morajo biti med seboj natančno usklajeni. Projektno vodenje in planiranje v gradbeništvu ima številne faze. Od oblikovanja ideje in načrtovanja pa vse do izvedbe se zvrstijo številni zapleteni delovni procesi, ki so del kompleksnega projekta.
  Strokovni članek 4897
  projektno vodenje
  Imamo kar 349 izvajalcev za področje Gradbeni nadzor:

  1. Kaj pomeni planiranje in projektno vodenje v gradbeništvu?

  Projektno vodenje in planiranje v gradbeništvu je proces vodenja gradbenih projektov. Ko primerjamo projektno vodenje in planiranje v gradbeništvu z drugimi vrstami projektov, je glavna razlika v tem, da gradnja temelji na poslanstvu. To pomeni, da se planiranje in vodenje projekta končata z zaključkom gradnje.

  Medtem ko je projektno vodenje in planiranje na splošno opredeljeno kot upravljanje virov v življenjskem ciklu projekta z različnimi orodji in metodologijami za nadzor obsega, stroškov, časa, kakovosti itd. - ko delate v gradbeništvu, mora biti vaš pogled širši. Gradbeni projekti običajno vključujejo več različnih omejitev, ki jih je treba upoštevati in so specifične za načrtovanje in gradnjo.

  Planiranje in projektno vodenje gradbenih projektov pomeni tudi sodelovanje z različnimi disciplinami, od arhitekture, inženiringa do javnih institucij in urbanističnega načrtovanja.

  2. Procesi planiranja in vodenja v gradbeništvu

  Planiranje in projektno vodenje v gradbeništvu zahteva široko paleto veščin, skupaj s sposobnostjo povezovanja z različnimi poklicnimi in strokovnimi profili, da bi lahko vodili projekt od koncepta do izgradnje. Pomembno je, da vodje gradbenih projektov upoštevajo načela projektnega vodenja v vsaki fazi projekta.

  planiranje.jpg
  Začrtajte naloge znotraj časovnice, upoštevajte mejnike projekta in vire, potrebne za izvedbo teh nalog v okviru dodeljenega proračuna. 

  3. Planiranje in projektno vodenje v gradbeništvu ima posamezne faze

  3.1 Študija izvedljivosti

  Ne morete začeti projekta, če ne veste, ali ga boste lahko dokončali. Najprej je na vrsti skrbni pregled, da se ugotovi, ali je projekt sploh izvedljiv. Kako to ugotovite? S študijo izvedljivosti, pri kateri si ogledate cilje, ocene stroškov in časovnico, da vidite, ali imate vse, kar je potrebno za dosego uspešnega konca projekta v okviru teh omejitev. Prav tako želite opredeliti razloge za projekt in se prepričati, da je dober in smiseln.

  Če je projekt izvedljiv in smiseln, potem ustvarite t.i. Listino projekta oziroma z drugimi besedami Odločbo za pripravo ali naročilo projekta s katero boste lažje začeli projekt. V tej fazi boste izluščili tudi potencialne težave in tveganja pri projektu.

  3.2 Planiranje projekta v gradbeništvu

  Imate potrditev za projekt, kaj pa zdaj? Planiranje je pomemben del projektnega vodenja. Začrtajte naloge znotraj časovnice, upoštevajte mejnike projekta in vire, potrebne za izvedbo teh nalog v okviru dodeljenega proračuna. Pri svojem projektnem načrtu bodite pregledni, da bodo vsi sodelujoči razumeli, kaj so njihove naloge. To vključuje podrobno navedbo stroškov, obsega, trajanja, kakovosti in načina komuniciranja pri projektu.

  To je tudi čas, ko boste lahko konceptualizirali najboljšo projektno skupino in začeli proces sestavljanja ekipe. Planiranje projekta je verjetno najpomembnejša faza projektnega vodenja. Tukaj je nekaj dokumentov, ki so sestavni del te faze:

  Razčlenitev del: vrste del pri projektu
  Načrt obvladovanja tveganj
  Terminski plan del
  Načrt upravljanja obsega del
  Načrt obvladovanja stroškov in proračun projekta

  Ko imate načrt gradnje, ki vključuje vse informacije, ki jih potrebujete za upravljanje stroškov, obsega, tveganj, časa in drugih vidikov svojega projekta, je čas za izvedbo.

  3.3 Projektno vodenje pri izvedbi projekta v gradbeništvu

  V fazi izvedbe sledite načrtu gradnje, pri tem pa upoštevate spremembe in težave z upravljanjem del, ki se lahko pojavijo med procesom izvedbe. Ne glede na vse težave mora biti gradnja končana v roku, ki ste ga zabeležili ter v tudi v okviru vseh ostalih parametrov.

  V tej fazi projektno vodenje zahteva sodelovanje z naročnikom projekta, vsemi zainteresiranimi stranmi ter strankami in delovnimi ekipami. Slednji imajo naloge, ki jih je treba opraviti, vi pa morate poskrbeti za upravljanje delovnih obremenitev in razporejanje virov. V tej fazi boste pripravljali sestanke, vodili posamezne evidence in pogosto poročali. 

  vodenje-projekta.jpg
  Spremljanje in nadzor projekta je ključni del projektnega vodenja v gradbeništvu.

  3.4 Projektno vodenje - spremljanje in nadzor projekta

  Ne morete vedeti, kako napreduje vaš projekt, če ga nimate možnosti spremljati. To boste počeli v prej omenjenih fazah projekta, vendar je nadzor gradbenega projekta pomemben del, ki močno vpliva na projektno vodenje. Želeli boste imeti pregleden način za beleženje napredka, zato morate nastaviti ključne kazalnike uspešnosti za nadzor stroškov, sledenje časa in nadzor kakovosti. Če lahko ostanete na vrhu teh številk, je manj verjetno, da boste upravljali propadli projekt. Zato ves čas ostanite prilagodljivi in komunikativni, da se boste lahko hitro prilagodili spremembam, ko se pojavijo. Do njih namreč vedno pride!

  Strokovni članek 4897
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni nadzor?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 349 izvajalcev za področje Gradbeni nadzor:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane