Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Geotermalno vrtanje, geotermalna energija

    Članek je koristil že 1581+ uporabnikom
    Danes imamo potrošniki na voljo trgu široko izbiro različnih sistemov ogrevanja in hlajenja. Ena od možnosti se nahaja tik pod našimi nogami, kjer se že nekaj metrov pod površjem, skriva neomejena količina geotermalne energije.
    Strokovni članek 1581
    geotermalno vrtanje
    Imamo kar 67 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin:

    geotermalno-vrtanje.jpg

    Geotermalne toplotne črpalke nas lahko ogrevajo, hladijo in celo oskrbujejo z neomejeno količino tople vode tako, da toploto prenašajo iz zemljine in nazaj. Ta tehnologija ni nova, saj obstaja že več kot 50 let, omogoča pa velike prihranke (vse do 65%) pri stroških energije. Geotermalne toplotne črpalke lahko delujejo v vseh podnebjih - toplih ali hladnih saj je znano dejstvo, da je na globini od 2 do 4 metre pod površino zemlje konstantna temperatura – približno od 9 do 11 stopinj Celzija. Geotermalna energija je fantastičen alternativni vir energije, katere priljubljenost bo zanesljivo še naprej naraščala. Tukaj je nekaj dejstev, ki jih morate poznati.

    Je zanesljiva in obnovljiva

    Morda se na prvi pogled lahko zdi izkoriščanje zemeljske energije nepredvidljivo, toda geotermalna energija je dejansko zelo stabilen in zanesljiv vir energije. Če so geotermalne vrtine pravilno nameščene, lahko delujejo stoletja brez kakršnegakoli vzdrževanja. Poleg zanesljivosti je ena najpomembnejših značilnosti geotermalne energije tudi njena obnovljivost. Ker se vir nenehno obnavlja, zagotavlja trajnostno obliko energije, ki lahko pomaga zmanjšati našo odvisnost od fosilnih goriv.

    Ogreva in hladi z najnižjimi stroški

    Geotermalna energija ni samo zanesljiva in trajnostna, temveč so lahko tudi same geotermalne vrtine pametna, dolgoročna ekonomska odločitev. Večina stroškov, povezanih z vrtanjem geotermalnih vrtin in vzpostavitvijo sistema, nastane na začetku in lahko predstavlja znaten strošek. Ko je geotermalni sistem vgrajen, pa so stroški vzdrževanja in obratovanja minimalni. Geotermalni sistem lahko ogreva ali hladi povprečno enodružinsko hišo za cca 40 eur/ na mesec. Poleg tega so stroški vzdrževanja izredno nizki, ker toplotni črpalki ni treba zelo trdo delati za pridobivanje energije, kot je to pri toplotnih črpalkah z zračnim virom. Drug pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je, da je geotermalni sistem odličen način za povečanje vrednosti nepremičnin. Potencialne kupce zelo pritegne nepremičnina, ki že ima vzpostavljen tak zanesljiv in dolgoročen sistem ogrevanja in hlajenja.

    Je popolnoma neopazna

    Sistem je sestavljen iz geosonde in toplotne črpalke v velikosti hladilnika, ki jo lahko postavite kamorkoli v hiši, tudi v omaro. Deluje skoraj neslišno. Ko so dela z vrtanjem geosonde končana, le ta ostane pod površino zemlje in je sploh ne vidimo. Nad njo lahko celo zgradimo objekt ali teraso oziroma uredimo vrt. in nanjo popolnoma pozabimo.

    Ima najdaljšo življenjsko dobo

    Med vsemi alternativnimi viri energije ima sistem geotermalne toplotne črpalke z geosondami najdaljšo življenjsko dobo. Življenjska doba geosonde je neskončna, geotermalne toplotne črpalke pa imajo približno dvakrat daljšo življenjsko dobo od toplotnih črpalk zrak/voda. V času uporabe tudi ne prihaja do izgube učinkovitosti in zmogljivosti, kot pri drugih sistemih in še posebej pri toplotnih črpalkah z zračnim virom.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Vrtanje in iskanje vode Iztok Palir s.p.

    Kako poteka vaše delo?

    Na predvideni lokaciji vrtanja s pomočjo geoloških kart in različnih internih in eksternih baz podatkov najprej izvedemo geološko analizo. Pri tem upoštevamo hidrološko in geološko sestavo ter poiščemo najbolj optimalno možnost koriščenja geotermalne energije. Po prvem posvetu sledi ogled parcele. Glede na lokacijo, velikost hiše ter dane geološke oziroma hidrogeološke posebnosti svetujemo, kateri sistem je za dano lokacijo in objekt najprimernejši. Na podlagi ogleda in pridobljenih informacij izdelamo informativno ponudbo za izvedbo projekta, ki je popolnoma prilagojena željam in potrebam stranke. Glede na potrebe in želje stranke pripravimo ustrezno dokumentacijo, izpolnimo vlogo in vodimo upravni postopek za:

    - izkoriščanje toplotne energije iz podtalnice s toplotno črpalko
    voda-voda,

    -izkoriščanje toplote iz zemljine zemlja-voda sistem z vgrajeno geosondo,

    - lastno oskrbo s pitno vodo,

    - namakanje zemljišč/drugih površin,

    - izkoriščanje tehnološke vode.

    Glede na izbran sistem izvrtamo vrtino.  Po potrebi in željah stranke nudimo tudi pomoč pri tehnični zasnovi kotlovnice ali ogrevalnega sistema in montaži toplotne črpalke ter zagonu sistema. Stranka lahko koristi subvencijo Eko sklada ob zamenjavi stare kurilne naprave v vrednosti do 4000 eurov.

    Kako stranka ve ali ima možnost uporabe geotermalne energije?

    Stranke lahko to informacijo pridobijo preko Agencije Republike Slovenije za Okolje – ARSO.

    g.Jure, Vrtanje in iskanje vode Iztok Palir s.p.

    Strokovni članek 1581
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Globinsko vrtanje vrtin?

    Imamo kar 67 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 67 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin
    8.8
    0

    Vrtanje in iskanje vode, Iztok Palir s.p.


    9.1
    0

    Geoinvest, d.o.o.


    8.8
    0

    DUKA GRADNJE, gradbene storitve, d.o.o.


    10
    1

    URTEH d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane