Za področje

    Toplotna izolacija za fasado

    Članek je koristil že 3711+ uporabnikom
    Fasada nam razkriva identiteto zgradbe, ustvarjalno moč njenega snovalca in obenem naravnanost njenih stanovalcev oz. uporabnikov. Njen videz na nas naredi vtis ali pa nas pusti brezbrižne. Brez tehnično dovršene izvedbe fasadnega ovoja, ki vključujejo le prave in visoko kakovostne proizvode, ni mogoče izvesti trajne, učinkovite in navsezadnje lepe fasade.
    Strokovni članek 3711
    izolacija za fasade
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Da bo stavba trajna, funkcionalna in energijsko učinkovita, je prav vsak njen del potrebno skrbno načrtovati in tudi izvesti. Le znanje in izvedba izkušenega mojstra, ki izbere učinkovit fasadni sistem in primerno toplotno izolacijo za posamezni del stavbe, sta jamstvo za kakovost. Veliko pozornosti pa je potrebno nameniti posameznim predelom fasade, ki so še posebej izpostavljeni različnim zunanjim vplivom, to so fasadni cokel, napušč stavbe, okenske in vratne odprtine ter balkonske ograje.

    Fasadni cokel (podzidek)

    V predelu cokla fasade moramo izbrati in namestiti toplotno izolacijo, ki je kljub vlagi enakovredno učinkovita toplotni izolaciji preostale fasade. V to skupino sodijo proizvodi iz ekstrudiranega polistirena (XPS), kot npr. FIBRANxps ETICS GF in FIBRANxps ETICS BT. S tem zagotovimo enovit toplotni ovoj stavbe in preprečimo nastanek toplotnih mostov, ki bi lahko povzročili plesen, postopno razpadanje fasadnega obloge ali notranjega ometa.fasadni-cokel.JPG

    Fasadni cokel imenujemo del zunanjega zidu, ki se dotika nivoja terena in se dviga nad teren v pasu širine 30-50 cm. Predel fasadnega cokla mora biti vedno zaščiten tudi s hidroizolacijo, ki prav tako v višini do 50 cm sega nad teren in zagotavlja zaščito objekta pred vodo in vlago. Predel cokla je v konstantnem stiku z vlago, kot so zemljina, dež ali sneg, zato se na ta del stavbe ne namešča toplotne izolacije, ki je vodovpojna (npr. EPS, volna), saj ni primerna za uporabo. Zaradi navlaževanja lahko takšna uporabljena toplotna izolacija povzroči razpadanje ali luščenje fasadne obloge. Hkrati pa navlažena toplotna izolacija izgubi tudi osnovno funkcijo toplotne učinkovitosti.

    Zato se na predelu fasadnega cokla uporablja le toplotna izolacija, ki je temu namenjena, saj je vodoodporna, kot to določajo pravila za vgradnjo toplotne izolacije v vlažnem okolju. V skupino proizvodov s takšnimi tehničnimi lastnostmi spadajo le XPS toplotne izolacije, kot sta FIBRANxps ETICS GF ali FIBRANxps ETICS BT.

    Za učinkovit toplotni ovoj stavbe v predelu fasadnega cokla je pravilna izbira toplotne izolacije bistvenega pomena. Pozorni bodite na kvaliteto proizvodov, saj vsi proizvodi XPS na trgu ne sodijo v isti kakovostni razred, zato zahtevajte dokazila o kvaliteti. Le mehansko odporni proizvodi, ki ne vpijajo vlage, hkrati pa imajo tudi primerno površinsko strukturo, lahko zagotovijo dober oprijem lepilne malte in trajnost finalne fasadne obloge.

    fibran-plosce.jpg
    FIBRANxps ETICS GF plošče z napolitanko strukturo, ki zagotavljajo visoko površinsko natančnost (toleranca debeline T3) in dober oprijem lepilne malte.

    Strešni napušči

    Strešni napušči predstavljajo tako estetski kot tudi funkcionalni prehod med fasadno steno in streho. Kratki, na pogled prijetni zaključki fasade, primarno ščitijo steno pred dežjem in snegom. Tudi pri izvedbi napušča se lahko uporabi toplotna izolacija FIBRANxps ETICS GF, ki predstavljajo trdno toplotno izolacijo z napolitanko strukturo in zagotavljajo visoko površinsko natančnost ter dober oprijem lepilne malte.izolacija-strehe.JPG

    Mehansko izpostavljeni deli stavbe

    Toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena (XPS) ima zadostno trdnost, primerno paroprepustnost in ni občutljiva na navzemanje vlage, zato trajno ohranja energijsko učinkovitost tudi na mehansko izpostavljenih delih stavbe. Toplotna izolacija FIBRANxps ETICS GF se uporablja tudi pri toplotni zaščiti okenskih špalet in betonskih preklad ter potresnih vezi.fasada.jpg

    Nikar ne pozabite toplotno izolirati balkonov, lož, masivnih ograj, stebrov in gred. Pogosto se dodatno izolira nehomogene elemente konstrukcije (npr. armiranobetonski elementi v opečni steni). Le tako je toplotni ovoj stavbe izveden kontinuirano, brez toplotnih mostov in omogoča prijetno bivalno okolje.

    Fasada s kamnito oblogofasade-s-kamnito-oblogo.jpg

    Pri izvedbi fasade s kamnom se priporoča uporaba toplotne izolacije FIBRANxps ETICS BT-I. To so plošče z napolitanka strukturo in vrezanimi kanali, ki poleg visoke debelinske natančnosti T3, zagotavljajo tudi dober oprijem lepilne malte in kamna. Trdna toplotna izolacija z ustrezno paroprepustnostjo (MU50) in visoko razplastno trdnostjo omogoča izvedbo tudi težkih fasadnih kamnitih oblog. Pomembno je, da je toplotna izolacija odporna na navlaževanje, saj se kamnita obloga ob visoki zunanji zračni vlagi lahko navlaži.

    Sanacija fasade in zida v zemlji

    Pri izvedbi sanacije fasade ni dovolj, da toplotno izoliramo le del objekta, ki se nahaja nad terenom, temveč je zelo pomembno, da toplotno saniramo tudi del stavbe, ki se nahaja v zemlji. Za del stene, ki je v zemlji, vedno uporabimo plošče z gladko površino. V praksi pogosto opažamo, da se za ta del stavbe uporabljajo napačni proizvodi, npr. XPS proizvodi s strukturo napolitanke. Zato velja še enkrat opozoriti, da dele stavbe v zemlji, kjer ni površinskih obdelav z lepilno malto, izoliramo z gladkimi ploščami, namenjenimi točno tej rešitvi.

    Kako prepoznati pravo toplotno izolacijo za vgradnjo pod nivojem terena?

    Poleg zahtevane tlačne trdnosti (300 kPa) je potrebno pri toplotni izolaciji v zemlji ali v kontaktu z vodo in vlago izpostaviti tudi njeno vodovpojnost. Toplotna izolacija sme vpijati le minimalne količine vlage, tudi v primeru potopitve. Za ta področja uporabe po standardu DIN 4108-10 ustrezajo le toplotne izolacije z zaprto celično strukturo (najmanj 95% zaprtih celic), kot je XPS s specifičnimi tehničnimi karakteristikami.

    fibran-plosca-z-gladko-povrsino.jpg
    FIBRANxps 300-L plošče z gladko površino na preklop (L rob), ki preprečujejo nastajanje linijskih mostov.

     

    Za uporabo materiala v zahtevnih konstrukcijskih sklopih, so potrebna posebna preverjanja lastnosti. Z ETA-17/0910, dokazujemo konstantne in trajne izolacijske lastnosti proizvodov (za najmanj 50 let). ETA je dokazilo kvalitete za uporabo toplotnih izolacij v zahtevnih konstrukcijskih sklopih.

    V kolikor se vam zastavljajo dodatna vprašanja glede rešitev fasadnega ovoja, se posvetujte s FIBRAN strokovnjaki. Pokličete jih lahko na brezplačno telefonsko številko 080 8760 ali jim pišite na nasvet@fibran.si

     

    Strokovni članek 3711
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja
    9
    0

    FARVA d.o.o.


    9.4
    0

    DEMIR GRADNJE gradbeništvo, trgovina in storitve d.o.o.


    9.4
    0

    GPO D.O.O.


    10
    3

    Mlinček, Metod Narobe s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane