Za področje

    Termografija: termo kamera in termovizija za ugotavljanje toplotnih mostov

    Članek je koristil že 11003+ uporabnikom
    Ko je zgradba že zgrajena, lahko na njej izvedemo energetski oziroma termografski pregled. Pregled se izvede s posebno infrardečo kamero, ki jo imenujemo termo kamera. Izvede se brezkontaktno, na daljavo. Gre za najučinkovitejši način ugotavljanja in lociranja toplotnih mostov na stavbi.
    Strokovni članek 11003
    temografija
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Kaj je termografija?

    Infrardeča termografija (IRT), termalni video in termalno slikanje je postopek, pri katerem termalna kamera zajame in ustvari sliko predmeta z uporabo infrardečega sevanja, ki ga oddaja predmet v prostoru. Ker infrardeče sevanje oddajajo vsi predmeti s temperaturo nad absolutno ničlo, termografija omogoča opazovanje okolja v temi brez osvetlitve, deluje pa tudi pri svetlobi. Količina sevanja, ki ga oddaja predmet, se povečuje s temperaturo in zato termografija omogoča tudi opazovanje temperaturnih sprememb. Topli predmeti na termovizijski kameri izstopajo iz hladnejšega ozadja, kar pomeni, da ljudje in druge toplokrvne živali postanejo zlahka vidni tako podnevi kot ponoči. Zaradi tega je termografija še posebej uporabna za vojsko in druge uporabnike nadzornih kamer.

    2. Termovizija v gradbeništvu in arhitekturi

    2.1 Termografija pokaže toplotne mostove

    Termografija je prisotna tudi v gradbeništvu. S termovizijsko kamero lahko na podlagi zgoraj opisanega principa toplejših in hladnejših teles ugotovimo, kateri elementi stavbe imajo višjo temperaturo od drugih. Ti elementi predstavljajo območja oziroma površine stavbe s povečano toplotno prehodnostjo in so znak, da je s stavbnim ovojem nekaj narobe. Največkrat gre za toplotne mostove, poškodbe fasade in izolacije, ali za slabo toplotno izolacijo ali tesnjenje, na prehod toplote iz stavbe pa vplivata tudi vlaga in plesen. Termografija oziroma termovizijska kamera je osnovni postopek za oceno stanja objekta, na podlagi katerega se nato načrtuje njegova sanacija.

    2.2 Termovizija med gradnjo

    Velika prednost uporabe termografije med gradnjo je analiza že zgrajenega. Preden stavbni ovoj zapolnimo z izolacijo, lahko preverimo, ali se na fasadi pojavljajo določena mesta z nepojasnjeno povečano toplotno prehodnostjo, ki je samo s toplotno izolacijo ne bomo mogli rešiti. To pomeni, da lahko toplotne mostove predvidimo že vnaprej in jih med gradnjo tudi ustrezno saniramo. Zajem celotne fasade pred in po izolaciji je odličen način tudi za vizualno poudarjanje izboljšav, ki so bile narejene po izolaciji objekta.

    TERMO KAMERA
    Termo kamera nam omogoča lokacijo toplotnih mostov na stavbnem obovju. Mesta s povečano toplotno prehodnostjo so obarvana rdeče. 

    3. Notranja in zunanja termografija

    3.1 Termografija in vreme

    Na področju gradbeništva se izvajata notranja ali zunanja termografija. Zunanja termografija, s katero ugotavljamo toplotno prehodnost stavbnega ovoja, se praviloma izvaja v hladnejšem delu leta v kurilni sezoni. Pozimi je temperaturna razlika med ogrevanimi notranjimi prostori in neogrevano, hladno okolico največja, kar omogoča lažjo interpretacijo analiz in bolj točne podatke. Za razliko od zunanje se lahko notranja termografija načeloma izvaja kadar koli in ni odvisna od specifičnih vremenskih oziroma temperaturnih pogojev, vendar pa se za natančne rezultate in lažjo interpretacijo teh prav tako priporoča fotografiranje v hladnih delih letih.

    3.2 Sončno sevanje

    Mnogi strokovnjaki priporočajo izvajanje termografskih raziskav v temi, saj lahko močno sončno sevanje moti postopek termografskega fotografiranja in oteži interpretacijo rezultatov. Drugi menijo, da zadostuje že hladen in oblačen dan. Najpomembnejše pa je, da rezultate interpretira izkušena in usposobljena oseba. Strokovnjak bo pri svoji analizi sposoben upoštevati vse manj idealne pogoje, ki so vplivali na fotografiranje, in bo svoje zaključke skladno s tem tudi nekoliko prilagodil. Pravilno tolmačenje fotografije je tako ključno.

    4. Termo kamera

    4.1 Kaj je termo kamera?

    Termografska kamera oziroma termo kamera je naprave za izvajanje termografije, ki posname sliko, iz katere je razvidna porazdelitev toplote po površini objekta. To sliko moramo znati interpretirati in pravilno oceniti. Tako lahko zaznamo toplotne izgube na ovoju stavbe. Slika, ki jo posname termografska kamera, pokaže morebitne napake, ki so nastale pri gradnji. Termografske kamere običajno zaznavajo sevanje v dolgem infrardečem območju elektromagnetnega spektra (9 –14 μm) in termografe oziroma slike tega sevanja. 

    4.2 Kakovostna termo kamera je ključna

    Kakovost in ločljivost termo kamere sta ključnega pomena za izvajanje natančnih termografskih pregledov stavbnega ovoja, zlasti kadar je treba v posnetek zajeti celotno fasado. Tako kot fotoaparati imajo tudi termokamere različne objektive in za fotografiranje celotne fasade je treba uporabiti tudi širokokotni objektiv. Če je fasada res velika, je treba narediti več slik in jih računalniško sešiti skupaj, odvisno od velikosti stavbe. Stroški kamer znatno narastejo z večjo ločljivostjo in z dodajanjem morebitnih dodatkov.

    Termografija
    Termografija poleti: skozi okno toplota prehaja v notranji prostor, kjer je klimatska naprava, je temperatura zraka najnižja.

    5. Branje termografskega posnetka

    Ugoden čas za izvedbo takšnega pregleda stavbe je pozimi, saj se takrat najlepše vidijo toplotne izgube. Takrat je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo stavbe najvišja. Na posnetku so mesta z enako temperaturo obarvana z enako barvo, zato lahko ločimo mesta z različno temperaturo. Točke, kjer je temperatura najvišja, so obarvane oranžno ali rdeče in predstavljajo tudi toplotne mostove. Bolj rdeče barve so, večje so izgube toplote.To velja za zunanjo termografijo.

    Toplotnim mostovom se najlažje izognemo s pravilnim in kakovostnim načrtovanjem hiše in pravilno izvedbo gradnje ter vseh detajlov, če pa se kljub temu pojavijo, jih je treba čim prej sanirati.

    Ravno obratno pa velja za notranjo termografijo. Tukaj toplotne mostove predstavlja modra barva, saj so ti deli hladnejši v primerjavi z notranjimi prostori, toplejše površine pa so obarvane rumeno, oranžno in rdeče.

    Termovizija kamere

    6. Termovizijski pregled objekta

    Pregleda ne moremo opraviti sami. Za pregled moramo poklicati strokovno usposobljeno podjetje, saj interpretacija podatkov ni enostavna. Takšno podjetje po končanem pregledu izdela poročilo, ki vsebuje posnetke, iz katerih so razvidna mesta s toplotnimi izgubami. Prav tako lahko podjetje izvede primerjavo dejanskih in dopustnih toplotnih izgub, v skladu s PURES-om. Na koncu vam predlagajo smiselne ukrepe, ki jih lahko uporabite za sanacijo svoje stavbe.

    7. Koliko stane termo kamera in termografija?

    Ponavadi termografska analiza enodružinske hiše obsega 20 do 30 obdelanih termogramov, ti obsegajo tako posnetek, kot tudi komentar. Cena takšne analize se ponavadi začne pri 200 € + DDV. Termo kamera stane med 1000 in 1500 €.

    Primer termovizije

     

    Strokovni članek 11003
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    Detajl d.o.o.


    9.1
    0

    ESPLANADA d.o.o.


    9.2
    0

    Formalle d.o.o.


    8.9
    0

    Diar d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane