Za področje

    Občina Polzela - novo življenje na gradu Komenda

    Članek je koristil že 6608+ uporabnikom
    Grad Komenda je le prvi stopni kamen pri raziskovanju občine Polzela, ki vas bo zagotovo očarala s svojo raznovrstnostjo: od zgodovinskih utrinkov, prostranih hmeljišč in vinogradov, do znamenitosti ponikvanskega Krasa in razgleda z vrha Gore Oljke, ki jo kot krona krasi romarska cerkev z dvema zvonikoma.

    Besedilo: Primož Černelč

    Novo grajsko življenje na Komendi

    Ko vstopite v sodobno Polzelo, je težko spregledati mogočno poslopje, ki se dviga celo nad sodobnimi strehami večnadstropnih blokov. Grad Komenda je danes, tako kot nekoč, osrčje družabnega in kulturnega življenja občank in občanov. V prostornih dvoranah sta svoj prostor našli glasbena šola in knjižnica. Ob zvokih nadobudnih mladih glasbenikov, se lahko zatopite v najnovejši roman in obenem srebate osvežilno pijačo v lično urejeni kavarni in slaščičarni Pasijonka. Vtis lahko naredite tudi na poslovne goste z uporabo sodobno opremljene konferenčne dvorane za 60 obiskovalcev. Če ste prišli raziskovati vse zgodovinske, kulturne, kulinarične in druge užitke občine Polzela, lahko vse informacije dobite v turistično informacijskem centru, ki prav tako domuje na gradu. Tu si lahko ogledate tudi najstarejšo horizontalno sušilnico hmelja, zbirko eksponatov Malteškega viteškega reda ter osebne predmete pesnice in pisateljice Neže Maurer. Grajsko življenje pa popestrijo tudi številne prireditve, od javnih proslav, do intimne izmenjave poročnih zaobljub.

    Konferenčna dvorana 1.JPG
    Grajski zidovi danes skrivajo sodobno opremljene prostore za razstave, konference in druge družabne dogodke.

    Od maltežanov do občanov

    Že najmanj od leta 1149 grad Komenda čepi na dominantni vzpetinici in spremlja vaški vsakdan, ki kljub zvenu besede nikoli ni bil dolgočasen. Stoletja je bila to trdnjava Malteškega viteškega reda, znanega po celi srednjeveški Evropi. Do sredine 19. stoletja je bila tudi sedež samostojne duhovnije. Med leti 1817 - 1819 je takratnega župnika Antona Muhovca, ki je prebival na gradu, obiskoval tudi mladi nečak (bodoči doktor) France Prešern. Vihro druge svetovne vojne je poslopje preživelo brez praske, nato pa ponudilo streho nad glavo številnim krajankam in krajanom.

    Žal je bil to tudi začetek propadanja in osamosvojitev Slovenije je dočakala le še zanemarjena lupina nekdanje ponosne graščine. Grozilo je, da bo za vedno izgubljeno neprecenljivo bogastvo slojev in prask, ki so se nabrali skozi stoletja zgodovine. Od romanske zasnove poslopja, gotskih obokov, odprtih ter zazidanih oken, vrat in strelnih lin, renesančnih dodatkov, pa vse do kipa antičnega leva iz pohorskega marmorja, ki je že od nekdaj simbol viteštva, oblasti in moči in tudi danes kraljuje v grbu občine.

    lev.jpg
    Znameniti lev je danes tudi v grbu občine Polzela.

    Celovita prenova gradu

    Čas je dozorel za temeljito prenovo. Analiza objekta je pokazala statično nestabilnost konstrukcije in slabe ali celo neobstoječe temelje. Streha je puščala, o zaščitnem fasadnem ometu pa ni bilo več ne duha ne sluha.

    grad-komenda-pred-obnovo.jpg
    Pred obnovo je gred žalostno propadal.

    Leta 2006 je občina Polzela zavihala rokave. Narejen je bil načrt celovite prenove ter izbrani zanesljivi obrtniki in restavratorji. S pomočjo občinskega proračuna, podpore občanov in Evropskih sredstev se je zbral celoten znesek obnove: zajetnih 2.500.000 € in leta 2008 so se, niti trenutek prezgodaj, pričela obnovitvena dela. Prvi korak je bila sanacija konstrukcije, ki je zajela dograjevanje temeljev, razvlaževanje in injeciranje zidov ter vgradnjo protipotresnih vezi. Sledilo je betoniranje medetažnih plošč in postavitev celotnega ostrešja. Istočasno so arheologi brskali za zgodovinskimi plastmi, restavratorji pa so jih skrbno obnovili in mnoge historične posebnosti so danes ponosna priča zgodovini poslopja. Ves čas so dela potekala pod budnim in strokovnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine in gospe Aleksandre Penca univ.dipl.inž.arh. Leta 2011 je grad spet ponosno odprl sveže prepleskana vrata.

    grad Komenda 167955.jpg
    Svečana otvoritev prenovljenega gradu Komenda.
    6608
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane