Za področje

    Prisilno prezračevanje z rekuperacijo, kaj je, kako deluje, cena

    Članek je koristil že 18036+ uporabnikom
    Ne glede na to ali gre za obstoječ objekt ali novogradnjo, je zaželjeno prezračevanje z rekuperacijo, s čimer zagotovimo največje prihranke energije in odlično udobje bivanja. V primeru več-stanovanjskih objektov se prezračevalni sistemi vgrajujejo ločeno v vsako bivalno enoto.
    Strokovni članek 18036
    prikaz razvoda zraka z dusilci zvoka in razdelilnima komorama z revizijskima odprtinama skozi katero
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    1. Kako deluje rekuperacija?

    Prezračevanje z rekuperacijo zraka omogoča dovajanje svežega zraka v notranje prostore in hkrati odvajanje odpadnega zraka, pri čemer izkorišča toploto ali hladnost odpadnega zraka, da predhodno ogreje ali ohladi dovajan zrak. Rekuperacija zraka zagotavlja boljšo kakovost zraka v notranjih prostorih ter pripomore k energetski učinkovitosti stavbe.

    rekuperator-zraka.jpg
    Rekuperator poskrbi, da zavrženi zrak odda toplotno energijo svežemu zraku. Sveži zrak se zajema preko fasadne rešetke in vodi do rekuperatorja, kjer se predhodno filtrira.

    1.1 Osnovni princip prezračevanja z rekuperacijo zraka 

    • Dovajanje svežega zraka: Sistem prezračevanja z rekuperacijo vleče zunanji zrak v stavbo, ki ga je potrebno ogreti ali ohladiti, glede na letni čas.
    • Odvajanje odpadnega zraka: Hkrati sistem odvaja notranji zrak, ki je obogaten s toplo ali hladno energijo, odvisno od sezonskih pogojev.
    • Rekuperacija toplote ali hladu: Rekuperator, ki je del sistema, izmenjuje toploto ali hlad med dovajanim in odvajanim zrakom. To pomeni, da se toplota prenese iz odpadnega zraka na svež zrak pozimi in obratno poleti.
    • Filtracija zraka: Prezračevalni sistem pogosto vključuje tudi filtre, ki čistijo zrak pred vstopom v stavbo, odstranjujejo prah, alergene in druge delce.

    1.2 Prednosti prezračevanja z rekuperacijo zraka

    • Energetska učinkovitost: Ker sistem izkorišča toploto ali hlad iz odpadnega zraka, je energetsko učinkovitejši od sistemov, ki preprosto izmenjujejo notranji in zunanji zrak.
    • Izboljšana kakovost zraka: Filtri v prezračevalnem sistemu pomagajo ohranjati čist zrak v notranjih prostorih, kar je še posebej pomembno za ljudi s alergijami ali astmo.
    • Ohranjanje temperature: Rekuperacija toplote omogoča ohranjanje prijetne temperature v stavbi, ne da bi bilo treba preveč energije porabiti za ogrevanje ali hlajenje.

    Vendar pa je pomembno upoštevati, da je učinkovitost sistema odvisna od pravilne namestitve, vzdrževanja in pravilne nastavitve glede na specifične potrebe stavbe.

    2.Kaj sestavlja sistem prezračevanja z rekuperacijo?

    Centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo ali na kratko rekuperacijski sistem deluje na osnovi izmenjave zraka v vseh prostorih. Rekuperacijska naprava vsebuje toplotni izmenjevalnik energije (rekuperator), filter svežega in zavrženega zraka, dovodni in odvodni ventilator, krmilni sistem, štiri priključke za zračne kanale. Po eni strani se odvaja izrabljen ali zavrženi zrak iz prostorov, po drugi pa dovaja sveži zrak.

    2.1 Rekuperator 

    Rekuperator poskrbi, da zavrženi zrak odda toplotno energijo svežemu zraku. Sveži zrak se zajema preko fasadne rešetke in vodi do rekuperatorja, kjer se predhodno filtrira. Oba toka zraka nimata fizičnega stika, med njima se v rekuperatorju izvaja samo prenos energije. Izkoristki vračanja energije so zelo veliki. Za primer, če ima zavrženi zrak 20 °C, sveži pa 0°C, bo znašala temperatura vpihovanega svežega zraka v prostor 18°C brez kakršnega koli dodatnega dogrevanja.

    prezracevanje-z-rekuperacijo-zraka.jpg
    Rekuperacija zraka zagotavlja boljšo kakovost zraka v notranjih prostorih ter pripomore k energetski učinkovitosti stavbe.

    3.Cevi v sistemu prezračevanja z rekuperacijo? 

    K sistemu prezračevanja z rekuperacijo spadajo še dovodna in odvodna razdelilna komora, cevni dušilniki zvoka in seveda izolativne cevi za dovod in odvod zraka med zunanjostjo in napravo. Med razdelilnimi komorami, vpihovalnimi in sesalnimi ventili v prostorih se vodijo male okrogle cevi DN75 mm, v določenih primerih pa se zaradi omejitve prostora uporabi tudi sploščene cevi ekvivalentnega preseka.

    Obstajajo seveda variacije standardnih dimenzij, tako okroglih kot sploščenih. Pri tem je nujno potrebno poudariti kakovost vseh cevi. Imeti morajo certifikat za električno antisatičnost in protibakterijsko delovanje, poleg tega pa je priporočljivo, da so narejene iz izvorne in ne iz reciklirane plastike.

    4. Pravilno dimenzioniranje centralnega prezračevalnega sistema

    Prezračevalno napravo lahko namestimo v klet, kurilnico, vhodni prostor ali kar v omaro, v suh in toplotno izoliran prostor, ki ni bivalni. Tudi podstrešje je sprejemljivo, če je temperatura vsaj 10-15°C nad ničlo tudi pozimi. Po »Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb« se hišno rekuperacijo izvede tako, da se v tako imenovane čiste bivalne prostore, kot so dnevna soba in spalnice dovaja čisti zrak preko dovodnih ventilov. Iz nečistih prostorov, kot so WC, garderoba, shramba, vhod, kopalnica in tudi kuhinjski prostor, se odvaja izrabljen zrak preko odvodnih ventilov.

    Isti pravilnik tudi določa normativne pretočne količine zraka. Pomembno je, da sta odvodni in odvodni masni pretok zraka (ne toliko volumski) kar se da izenačena, kajti le tako doseže rekuperator najvišjo stopnjo izkoristka. Rekuperatorji imajo načeloma vgrajen tudi »by-pass« ali obvod zraka, ko naprava izključi vračanje energije. Ta funkcija se uporablja recimo poleti ponoči za pohlajevanje pregretih prostorov, ko so zunaj nekoliko nižje temperature zraka.

    5. Rekuperacija za hlajenje ali dogrevanje prostorov

    Dodatno se lahko preko rekuperacije pohlajuje in dogreva prostore z namestitvijo hladlnika/grelnika v kanal svežega zraka. Prednost te možnosti je, da poleti v vse čiste prostore vpihujemo ohlajen in razvlažen zrak, v prehodnih obdobjih pa lahko zrak malo temperiramo, ko še nismo zagnali ogrevalnega sistema. Pri dobro izoliranih in zasenčenih hišah je to že dovolj za vzdrževanje ugodne temperature, če pa se hiša kljub temu pregreva, pa je običajno dovolj za pomoč namestiti eno klimo na stopnišče v mansardi.

    Preko centralne rekuperacije je možno tudi pozimi dovlaževati vstopni zrak. Za to se lahko predvidi rekuperator z entalpijskim izmenjevalnikom. Bolj učinkovit za vlaženje pa je kanalski vlažilnik, saj pozimi v hladnejših obdobjih entalpijki rekuperator ni dovolj učinkovit, vprašljiva pa je tudi njegova nazivna učinkovitost skozi daljše obdobje.

    rekuperacija-zraka-na-fasadi.jpg
    Sveži zrak se zajema preko fasadne rešetke in vodi do rekuperatorja, kjer se predhodno filtrira.

    6. Kako vzdrževati sistem za prezračevanje z rekuperacijo

    Edino redno vzdrževanje, ki je potrebno, je čiščenje oziroma menjavanje umazanih filtrov. Načeloma imajo ob nakupu vse naprave že priložena klasični dovodni in odvodni filter, to je kvalitete ISO Coarse 60% (G4), dodatno pa imajo možnosti za dovodni filter ISO ePM1.0 50% (F7), ki prečisti tudi cvetni prah, drobne trde delce. Ta se priporoča za na te elemente občutljive osebe, ki pa se ga lahko uporabi le v kritičnih obdobjih in se njegovo življenjsko dobo tako podaljša.

    7. Lokalni rekuperator zraka

    Poleg centralne izvedbe lahko rekuperator zraka namestimo tudi lokalno v vsak prostor posebej. Lokalni rekuperator je ponavadi cenejši, če gre za do 2-3 prostore. Dražji pa, če je prostorov več in sploh, če se želi doseči primerljivo prezračenost in kakovost bivanja kot s centralnim sistemom rekuperacije. Lokalni rekuperator zraka se vgradi, kjer ni možnosti namestitve centralne rekuperacije. Načeloma pride to v poštev pri malih renovacijah, reševanju problematike s preyračevanjem posameznega prostora itn. 

    Na voljo sta dve vrsti lokalnega rekuperatorja. Prvo različico sestavljata dve enoti z enim ventilatorjem, ki delujeta v paru-sinhrono, povezani med seboj žično ali daljinsko. Druga novejša, ki je bistveno bolj učinkovita in tiha, pa ima dva ventilatorja v eni enoti, ki deluje samostojno.

    8. Kako učinkovito je prezračevanje z rekuperatorjem in koliko stane?

    Sodobni rekuperator zraka je zelo učinkovit, saj izrabi že 90% energije izstopajočega zraka in več. Ta toplotni izkoristek je potrebno primerjati pri enakih parametrih. Za to je najbolj merodajen Passive House Institute (PHI). Dodatno k temu se upošteva še porabo električne energije pri določenih pogojih in vse to da nekako realno primerjalno sliko in lažjo odločitev s tehničnega vidika.  Okvirna cena sistema za prezračevanje z rekuperacijo zraka se giblje med 3000 in 6000 EUR, odvisno od sistema in velikosti objekta.

     

    primer-prezracevanja-hise-z-rekuperacijo-energije-zavrzenega-zraka.PNG
    Primer prezračevanja hiše z rekuperacijo energije zavrženega zraka. vir: https://www.klima-remty.si/

     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Remty-R d.o.o.

    Zakaj se izplača vgraditi prezračevalni sistem v stanovanjsko hišo? Ali ima sistem na splošno kakšne slabosti? Kakšna je povprečna investicija?

    Investiramo v hiše z dobro izolacijo, zrakotresno vgrajenimi tro-slojnimi okni in dobimo nepredušno zaprt prostor. Kakšen smisel ima ves ta trud in vložen denar, če potem odpiramo okna, da bi hišo prezračili in s tem izničimo ves smisel več vloženih sredstev. Brez tega dodatno vloženega denarja za dobro izolirano hišo bi naša hiša delovala tako, kot so stare hiše, ki so se zračile same skozi netesnosti. Poleg tega pa zrakotesne hiše ne moremo nikoli zadosti prezračiti z odpiranjem oken, zato se bomo srečevali s presežki vlage, CO2 in slabih vonjav. Do pojava plesni je samo še korak. Z mehanskim prezračevanjem z rekuperacijo izvajamo konstantno prezračevanje vseh prostorov in pri tem prihranimo ogromno energije za dogrevanje svežega zraka pozimi in hlajenje poleti, če imamo klima napravo. Izkoristki vračanja energije rekuperatorjev so veliki. Brinkov rekuperator Flair 325 ima recimo certificirano po PHI izkoristek 91 % in specifično porabo energije za pogon ventilatorjev samo 0,20 W/m3 zraka, kar je izjemno in ga uvršča v sam vrh najkvalitetnejših naprav. Intenzivnost delovanja naprave lahko nastavljamo ročno ali pa kar s tedenskim programom na stenskem krmilniku. Lahko vgradimo tako imenovano "boost" tipko v WC, kuhinjo itd. S pritiskom nanjo se bo naprava preklopila na najvišjo nastavljeno hitrost, da odpravi slabe vonjave, potem pa se bo po določenem času sama vrnila na predhodno nastavljeno hitrost ventilatorja. Oken seveda ne odpiramo pozimi in poleti, ker bomo prezračevanje izvajali raje z majhno porabo energije z rekuperatorjem, ko bo zunaj ugodnih 20-25°C, bomo pa okna z veseljem odprli in se približali naravi. Seveda bomo okna kljub temu zaprli, ko se bo spomladi pojavil alergen cvetni prah, ko bo sosed kosil travo, zaradi prometa in ko se bodo pojavili komarji. Kot vidimo ima prezračevanje z rekuperacijo še mnogo drugih prednosti. Pozabili bomo tudi na zimske odeje v spalnici in zagotovo nisem vsega naštel.
    Prezračevanje z rekuperacijo ima edino slabo lastnost, da pozimi zelo suši zrak v hiši, kar nekateri slabo prenašamo. Najbolje je, da si v takem primeru vgradimo recimo kanalski adiabatski vlažilnik zraka Brink Evap, saj entalpijski rekuperatorji niso dovolj učinkoviti. Če je hiša zidana, je kakšno leto ali dve še dovolj vlažna, ko se stene osušijo, pa nizka relativna vlaga lahko postane problem. Priporočamo, da monter na dovodu zraka v cevi med rekuperatorjem in razdelilno komoro pusti nekaj prostora, da lahko vlažilnik vgradi naknadno. Pri hišah, ki se srečujejo s presežki vlage tudi pozimi, kar je reden pojav pri starejših in hišah, kjer so zamenjali okna, niso pa odpravili toplotnih mostov. Tam pa lahko prekomerno sušenje obrnemo sebi v prid.
    Vrednost investicije v centralno prezračevanje zavisi od velikosti hiše ali stanovanja in se giblje od 3.000 Eur dalje za stanovanja in povprečno okoli 5.500 Eur za hiše.

    Kakšne so prednosti lokalnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplote?

    Centralno prezračevanje z rekuperacijo se obvezno vgradi v novogradnjah, pa tudi pri sanacijah starih hiš. Lokalno pa priporočamo samo pri sanacijah, ko ni mogoče vgraditi centralnega prezračevanja. To je tudi edina prednost lokalnih rekuperatorjev, vse ostalo pa gre njim v škodo.

    V čem se razlikujejo centralni prezračevalni sistemi od lokalnih? Katera vrsta je bolj primerna za stanovanjske hiše?

    Največja težava lokalnih rekuperatorjev je v tem, da so predvsem tisti s keramičnim vložkom, ki morajo biti vgrajeni vedno po dva v paru, precej hrupni in niso primerni za spalnice in imajo zelo slab izkoristek vračanja energije. Še vedno moramo vgraditi odvodni ventilator v WC in kopalnico. Slabost je tudi, da hišo preluknjamo na več koncih. Možnost vdora hrupa iz okolice je večja. Če vgradimo samo en rekuperator s keramičnim vložkom, se to po evropski direktivi šteje kot navaden ventilator, ki 70 sekund dela nadtlak, 70 sekund pa podtlak v prostoru. Obstajajo lokalni rekuperatorji kot recimo Brink Air 70, ki imajo vgrajen pravi rekuperator z istočasnim dovodom in odvodom zraka. Imajo boljši izkoristek, so tišji in se lahko vgradi le enega. Nesporno je bolj primeren centralni sistem rekuperacije, kjer zrak vedno potuje iz tako imenovanih čistih prostorov proti umazanim. Če je sistem narejen strokovno, delovanje sistema ne slišimo in ne občutimo v smislu pihanja itd. Občutimo samo popolno udobje. Ne potrebujemo tudi odvodnih ventilatorjev v WC-ju in kopalnici, pri čemer prihranimo pri investiciji. Slabost centralnega prezračevanja je lahko samo slabo projektiranje in nestrokovna vgradnja z mnogimi napakami, zato priporočamo, da izvedbo prepustimo preverjenim strokovnjakom. Pri vseh centralnih rekuperatorjih morate biti pazljivi na tehnične podatke, ki morajo biti v skladu z evropskim standardom EN-13141-7, za lokalne rekuperatorje pa v skladu z EN-13141-8. Zelo merodajen je tudi PHi certifikat (Passive House Institute). Vsi ostali podatki na prospektih so nepreverjeni, mnogokrat povsem nerealni in povsem zavajajoči, kar se tiče na primer izkoristkov vračanja energije in hrupnosti naprav. Prav tako moramo biti pozorni na razvodni sistem zraka iz plastičnih materialov. Najcenejše cevi so zagotovo narejene iz reciklirane plastike in so slabe kvalitete kar se tiče neškodljivosti za dihanje uporabnika, mehanske trdnosti, trajnosti, antistatičnosti in antibakterijskega delovanja. Vedno zahtevamo, da so podatki o lastnostih potrjene z ustreznimi številkami in certifikati. Vsi dobavitelji recimo trdijo, da so cevi antistatične, pri tem pa mnogi ne navajajo vrednosti. Najlažje je to razumeti, kot če nam nekdo ponuja kruh, pri tem pa ne vemo ali gre za svež polnozrnat hlebec ali za star plesniv kos kruha. Razvodni sistem UBBINK Air Excellent System je recimo testiran in opremljen s certifikati v najvišjem razredu kvalitete (TUV) in je namensko narejen iz izvorne plastike.
    g. Stane Tomc, Remty-R d.o.o.

    Strokovni članek 18036
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje
    10
    7

    DIATE proizvodnja, storitve in trgovina d.o.o.


    8.9
    1

    INŠTALACIJE RAMO KIŠMETOVIĆ s.p.


    8.9
    3

    ZRAKER, prezračevalni sistemi, d.o.o.


    9.8
    6

    TOMI ELEKTROINŠTALACIJE, TOMAŽ ARH S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane