articles_articles

  Pametni dom, pametne inštalacije

  Članek je koristil že 805+ uporabnikom
  Hiter tehnološki napredek, vedno večja digitalizacija in vedno večji pretoki podatkov: Zamisel o povezanem "pametnem" domu je bolj aktualna in privlačna kot kdajkoli prej. Kaj pravzaprav pomeni "pametni dom"? Kakšne so koristi in tveganja? Kako bo videti pameten dom prihodnosti? Na ta megatrend smo pogledali z različnih vidikov.
  Strokovni članek 805
  84626493_m.jpg
  Imamo kar 241 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  "Pameten dom" pomeni uporabo tehničnih sistemov, avtomatiziranih procesov in povezanih, daljinsko vodenih naprav v stanovanjih in hišah.

  1. Vsakodnevno življenje je postalo pametno.

  G. Novak spet zamuja. Nima časa za zajtrk.Kljub temu, točno na minuto, aparat za kavo priskrbi prvo toplo pijačo z vnaprej izbrano količino mleka in pene. G. Novak se hitro pripravi na stresen dan v pisarni. Senzor gibanja se aktivira in obvesti garažna vrata, ki se odprejo. V naglici je pozabil izklopiti likalnik in luči. Ni problema, to uredi med potjo, prek pametnega telefona. Nekaj ur pred odhodom iz pisarne aktivira pralni stroj, tako da je pranje končano ravno, ko konča z delom. So se otroci varno vrnili iz šole? Pogled na posnetke notranje kamere v predsobi ga pomiri. Tik pred prihodom domov gospod Novak prek pametnega telefona aktivira scenarij robotski sesalnik in scenarij "po delu". Medtem ko sesalnik opravlja svoje delo, se dnevna soba kopa v prijetni svetlobi. Ogrevanje zagotavlja prijetno, vnaprej določeno temperaturo, medtem ko nežna jazz glasba poskrbi za sproščeno vzdušje. Rolete se zaprejo kmalu po tem, ko zaide sonce. To je tudi signal, da se aktivira zunanja kamera, ki nadzira teraso in vrt.

  2. Kaj je pameten dom?

  "Pameten dom" pomeni uporabo tehničnih sistemov, avtomatiziranih procesov in povezanih, daljinsko vodenih naprav v stanovanjih in hišah. Glavni cilj funkcij je izboljšati kakovost življenja in udobja v domu. Drugi cilji so večja varnost in učinkovitejša poraba energije zaradi povezanih naprav, ki jih je mogoče daljinsko krmiliti. Gospodinjske aparate, kot so pralni stroj, luči ali aparat za kavo, lahko časovno nadzorujete. Naprave, kot so senzorji gibanja, kamere, polkna ali termostati, sprožijo programi, ki jih programirajo uporabniki. Srce pametnega doma je osrednja nadzorna enota, s katero so povezane različne pametne komponente, ki jih je mogoče upravljati iz osebnega računalnika, pametnega telefona ali tablice. Za komunikacijo ali nadzor naprav se uporabljajo običajni brezžični standardi, kot so Wi-Fi in Bluetooth. Centralna krmilna enota se imenuje tudi vozlišče ali prehod.

  3. Tehnološko timsko delo


  Že desetletja nam široka paleta različnih gospodinjskih aparatov pomaga narediti vsakdanje življenje prijetnejše, pospeši procese in s tem prihrani čas in delo. Kakšne dodatne prednosti torej prinaša pametni dom? Brez pametnega doma mora spodbuda za vsako dejanje stroja priti s strani človeka, ki ročno zažene procese in pravočasno aktivira vsako napravo posebej. Pametni dom nas razbremeni tega dela, saj komponentam omogoča medsebojno komunikacijo. Naprave same zaženejo, nadzorujejo in nadzirajo določene procese v domu, odvisno od scenarija in glede na to, kako so programirane. Interoperabilnost je čarobna beseda. Če so naprave interoperabilne, lahko komunicirajo med seboj. Šele nato se alarmni sistem sam aktivira, ko so rolete zaprte. Šele potem se ogrevanje izključi, ko se odpre okno. Če med elementi ni interoperabilnosti, dom preprosto ni pameten. Ključni vidiki so poleg večjega udobja tudi boljša energetska učinkovitost in večja varnost. Če pametni domači termostat komunicira s kontaktom okna prek WiFi-ja, zazna odprto okno in tako uravnava temperaturo. Tak termostat izklopi ogrevanje, takoj ko prejme informacijo, da ni več nikogar doma od senzorjev drugih naprav. Pametne LED lučke samodejno oddajajo različne tone barv, odvisno od časa in sobe. Če se zunanja kamera na terasi aktivira zaradi premikov na nepremičnini, sproži tudi opozorilo za notranjo kamero, saj lahko obstaja nevarnost vloma. V domovih s starejšimi prebivalci lahko preproga, občutljiva na dotik, obvesti svojce, ali je nekdo zjutraj vstal iz postelje kot običajno.

  4. Kako se dom spremeni v pametni dom?

  Zahtevane komponente je mogoče namestiti in konfigurirati brez kakršnega koli tehničnega znanja. Pri načrtovanju je treba upoštevati naslednje vidike:

  Potrebna sta internetna povezava in WiFi

  Pametni telefon ali tablični računalnik je najbolj primeren za nadzor in nadzor naprav

  Brezžično omrežje je sodobno, priročno in elegantno, vendar je kabelski prenos varnejši

  Bi morale biti naprave mogoče programirati iz centralne krmilne enote in biti interoperabilne ali pa je dovolj samostojna rešitev?

  Ali so vse naprave povezane z istim brezžičnim standardom (npr. WiFi)?

  Začetni kompleti so idealni za začetnike, vendar običajno pokrivajo samo eno področje: bodisi energetsko učinkovitost, varnost ali udobje

  Centralna krmilna enota mora biti postavljena tako, da so vse naprave, ki jih je treba obravnavati, v njenem radiju

  5. Varnost in zaščita podatkov


  Številne tehnologije sicer prinašajo koristi, vendar pa vključujejo tudi tveganja, ki se jih morajo uporabniki zavedati in jih čim bolj zmanjšati. V primeru pametnega doma povezovanje naprav in njihova komunikacija prek brezžičnih povezav, kot je WiFi, prinaša določena tveganja. Prvič, osebne podatke je morda mogoče zlorabiti (posnetki s fotoaparata, fotografije itd.). Drugič, obstaja tveganje, da kibernetski kriminalci manipulirajo s posameznimi komponentami pametnega doma. V okviru najnovejšega poročila Cyber ​​Security Insights ameriškega podjetja za programsko opremo Symantec je bilo anketiranih več kot 20.000 uporabnikov pametnih domov po vsem svetu. Rezultati kažejo, kako ljudje spletnim kriminalcem včasih olajšajo dostop do podatkov in naprav: 

  - 10 odstotkov anketiranih domačega WiFi-ja ne zaščiti z geslom

  - Vsak deseti uporabnik ne spremeni prednastavljenega privzetega gesla,

  - 35 odstotkov uporabnikov po vsem svetu ima vsaj eno nezaščiteno napravo, zaradi katere je gospodinjstvo nagnjeno k napadom spletnih zločincev

  - 45 odstotkov anketiranih ne ve, kako zaščititi svoj WiFi ali usmerjevalnik

  - 60 odstotkov jih pravi, da vdelane programske opreme ne morejo posodobiti

  6. 10 nasvetov za večjo varnost

  Že nekaj korakov lahko bistveno poveča varnost v pametnem domu.

  -V nezaščitenih brezžičnih omrežjih ne dostopajte do osebnih podatkov ali računov družbenih medijev

  -Čimprej namestite vse razpoložljive posodobitve varnostne programske opreme

  - Za WiFi uporabite močno šifrirno metodo WPA2

  - Onemogočite dodatne funkcije, na primer kamero ali mikrofon, na napravah, če jih absolutno ne potrebujete

  - Uporabite močna gesla, ki bi v idealnem primeru vsebovala deset velikih in malih črk, simbolov in številk

  - Ne odpirajte prilog v e-poštnih sporočilih neznanih pošiljateljev, ne da bi jih preverili

  Izključite povezane naprave, ko jih ne potrebujete

  - Spremenite privzete podatke za prijavo in gesla, shranjena v tovarniških nastavitvah naprav

  - Če je mogoče, preklopite z WiFi na kabelske povezave

  - Uporabite centralno krmilno enoto s šifriranim prenosom podatkov in lokalnim shranjevanjem podatkov

  7. Pametna prihodnost


  Trg pametnih domov po vsem svetu se bo do leta 2022 potrojil. Letna stopnja rasti v prihodnjih petih letih bo tako v povprečju znašala 26,4 odstotka. Za primerjavo: tradicionalne panoge, kot je strojništvo, imajo povprečno najvišjo stopnjo rasti šest odstotkov na leto. Hiter tempo tehnološkega napredka pomeni, da bodo v nekaj letih uporabljeni številni inovativni elementi pametnega doma. IKEA dela na pametni mizi, ki s kamero zazna hrano in predlaga recepte na podlagi sestavin. To zmanjšuje količino odpadkov in omogoča boljšo porabo obstoječe hrane. Pametna ogledala bodo v prihodnosti analizirala našo kožo in na tej podlagi priporočila izdelke za nego. Popularna vizija tradicionalnega robota v pop kulturi kot pomoč na domu bo v prihodnjih letih postala resničnost. Robot pomiva, streže hrano in pijačo, prebivalcem pa nudi tudi koristne informacije. Postopek pečenja ali kuhanja lahko spremljamo v živo v pametni pečici prihodnosti, zahvaljujoč vgrajeni kameri. Stranišče leta 2030 bo uporabnikom zagotavljalo informacije o njihovem zdravstvenem stanju in lahko celo izvajalo teste nosečnosti. Naslednji velik evolucijski napredek, ki bo ustrezal potrebam ljudi po ekološki trajnosti in boljši kakovosti življenja, je koncept pametnega mesta: prebivalci se bodo v pisarno vozili v avtonomnih električnih avtomobilih ali na povezanih e-kolesih. Poštne pakete in druge pošiljke bodo dostavljali droni. Ljudje bodo potovali z visoko hitrostjo, ne da bi onesnaževali okolje, v hyperloop-u, nekakšnem orjaškem sistemu vakuumskih cevi, v katerem se potniki ali blago prevažajo v brezzračni cevi s pomočjo tehnologije magnetne levitacije. Po besedah ​​tehnološkega vizionarja in izvršnega direktorja Tesle Elona Muska bo 570 km dolga pot od San Francisca do Los Angelesa trajala le 35 minut. To pomeni več časa za staromodne stvari: prijeten pogovor s potnikom, opoldanski opoldanski dremež na poti do naslednjega sestanka ali dobra knjiga iz pravega papirja.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Elektroinštalacije Petek d.o.o.

  Kaj razumemo pod pojmom pametne inštalacije in kakšne so prednosti uporabe?

  Pametne inštalacije v hiši zajemajo integracijo različnih sistemov v hiši. Pametne inštalacije za hišo so lahko vezane na senčenje (senčila), alarmni sistem (avdio+video) ogrevanje, hlajenje in nenazadnje tudi razsvetljavo. Ena izmed prvih in najpomembnejših prednosti, ki bi jih izpostavili, je predvsem udobje, ki ga nudijo tovrstne instalacije, saj pametna hišna instalacija samodejno poskrbi za mnoga opravila, katera lahko krmarimo oz. Spremljamo preko različnih elektronskih naprav – tablice, telefoni,...itd, možnosti so praktično dandanes neskončne. Tako recimo pametna inštalacija samodejno regulira temperaturo prostora objekta ali recimo prilagodi svetila in s tem poskrbi za prihranek energije.

  Po vsej verjetnosti je cena pametnih inštalacij večja od recimo klasičnih inštalacij?

  Absolutno, glede na vse prej omenjene prednosti in udobje, ki ga prinaša pametna inštalacija, je seveda cena temu primerna in je seveda višja, kot pri klasičnih inštalacijah. Za namestitev pametnih inštalacij v hiši za popolni nadzor nad senčili, svetili, ogrevalnimi in hladilnimi napravi ter alarmnim sistemom  je vedno potrebno pripraviti ponudbo za vsako posamezno hišo ali stanovanje posebej. Vsaka posamezna ponudba je torej individualna in prilagojena glede na želje in zahteve investitorja oz. naročnika.
  g. Alojz Petek, Elektroinštalacije Petek d.o.o.

  Strokovni članek 805
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 241 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Ideje za urejen dom

  Revija s svežimi idejami in nasveti naših avtorjev za urejanje doma.

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE PAMETNE HIŠE
  10
  2

  ELPRIMA GROUP d.o.o.

  Jamnikarjeva ulica 10, 1000 Ljubljana
  10
  2

  AUTELECTA, vzdrževanje vozil in elektoinštalacije, Matej Marolt s.p.

  Videm 68, 1312 Videm-Dobropolje
  9.3
  0

  Elektro in računalniške storitve, Aleš Poštrak s.p.

  Radovanova ulica 12, 2000 Maribor
  9.5
  0

  Rajbi d.o.o.

  Prešernova cesta 17A, 9252 Radenci
  10
  3

  SIMDA ALEN DAKIČ S.P.

  PODLANIŠČE 1 , 5282 Cerkno
  10
  2

  BOEL, proizvodnja, trgovina in storitve d.o.o.

  Štihova ulica 13, 1000 Ljubljana
  Imamo kar 241 izvajalcev za področje Pametne hiše:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE PAMETNE HIŠE?

  pametne inštalacije
  projektiranje inteligentne hiše
  KNX inteligentna hiša
  servis pametne inštalacije
  pametno gretje hiše
  pametna razsvetljava hiše
  nadzorne kamere
  podjetje za pametne hiše
 • Pametne hiše Ajdovščina
 • Pametne hiše Bled
 • Pametne hiše Bovec
 • Pametne hiše Celje
 • Pametne hiše Črna na Koroškem
 • Pametne hiše Črnomelj
 • Pametne hiše Domžale
 • Pametne hiše Gornja Radgona
 • Pametne hiše Gornji Grad
 • Pametne hiše Hrastnik
 • Pametne hiše Ilirska Bistrica
 • Pametne hiše Izola
 • Pametne hiše Jesenice
 • Pametne hiše Kamnik
 • Pametne hiše Kidričevo
 • Pametne hiše Kobarid
 • Pametne hiše Kočevje
 • Pametne hiše Koper
 • Pametne hiše Kranj
 • Pametne hiše Kranjska Gora
 • Pametne hiše Krško
 • Pametne hiše Laško
 • Pametne hiše Lendava
 • Pametne hiše Litija
 • Pametne hiše Ljubljana
 • Pametne hiše Ljutomer
 • Pametne hiše Maribor
 • Pametne hiše Metlika
 • Pametne hiše Mojstrana
 • Pametne hiše Mozirje
 • Pametne hiše Murska Sobota
 • Pametne hiše Nova Gorica
 • Pametne hiše Novo mesto
 • Pametne hiše Ormož
 • Pametne hiše Piran - Pirano
 • Pametne hiše Pivka
 • Pametne hiše Portorož
 • Pametne hiše Postojna
 • Pametne hiše Ptuj
 • Pametne hiše Radeče
 • Pametne hiše Radenci
 • Pametne hiše Radovljica
 • Pametne hiše Ravne Na Koroškem
 • Pametne hiše Ribnica
 • Pametne hiše Rogaška Slatina
 • Pametne hiše Sevnica
 • Pametne hiše Sežana
 • Pametne hiše Škofja Loka
 • Pametne hiše Slovenj Gradec
 • Pametne hiše Slovenska Bistrica
 • Pametne hiše Slovenske Konjice
 • Pametne hiše Šoštanj
 • Pametne hiše Štore
 • Pametne hiše Tolmin
 • Pametne hiše Trbovlje
 • Pametne hiše Tržič
 • Pametne hiše Trzin
 • Pametne hiše Velenje
 • Pametne hiše Vipava
 • Pametne hiše Vojnik
 • Pametne hiše Vransko
 • Pametne hiše Vrhnika
 • Pametne hiše Žalec
 • Pametne hiše Zreče
 • Pametne hiše Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane