Za področje

    Sanacija kapilarne vlage

    Članek je koristil že 7278+ uporabnikom
    Eden od najbolj perečih problemov, s katerimi se često srečujemo v svojem bivalnem okolju, je vlaga. Splošno znano je, da voda zlahka vdre v stavbo skozi manjše in večje razpoke v strehi in zidovih. Malo manj pa je morda znano, da lahko voda potuje tudi po kapilarah, ki so tako majhne, ​​da jih naše oči ne morejo zaznat
    Strokovni članek 7278
    Dvig kapilarne vlage
    Imamo kar 448 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

    1. Problemi kapilarne vlage 

    Dvig kapilarne vlage.jpg
    Dvig kapilarne vlage.

    Vlažne stene so pogosto povezane z dvigom kapilarne vlage, ki iz tal zaradi nepopolno izvedene ali dotrajane hidroizolacije vstopi v stavbo. To je tako, kot bi namočili krpo v vedro vode in opazovali, kako se voda vpija v krpo in vzpenja vse više. Kapilare so tako majhne, da so očem nevidne. Vlaga se lahko po zidovih dvigne tudi do 6 metrov visoko. Zaradi vlage v stenah se le-te težje segrevajo, zato so lahko stroški ogrevanja in hlajenja prostorov tudi do 65% višji kot pri suhih stenah. V kubični meter betonskega zidu se lahko denimo vpije tudi do 450 litrov vode! Predvsem pa prekomerna vlaga negativno vpliva na naše zdravje, zlasti za tistih, ki trpijo zaradi težav z dihali, saj spodbuja rast različnih bakterij, plesni in pršic. Nastanek plesni na steni je očem skoraj neviden, ker je velik del vžrt v steno in ga opazimo šele, ko se prebije skozi omet in barvo. Zato je za naše zdravje in dobro počutje nujno, da stene ostanejo suhe.

    2. Postopek elektroosmoze, proces, ki poteka tudi v naravi.

    Na trgu je kar nekaj različnih sistemov za sanacijo vlažnih zidov, vendar pa je veliko učinkovitih le toliko, da se problem vlage prikrije.Ti sistemi ne ponujajo trajne rešitve, mnogi pa celo uporabljajo različne zdravju škodljive kemikalije, ki, na dolgi rok, le poslabšajo situacijo. Ena od učinkovitih rešitev, ki se zgleduje po naravnih procesih je postopek elektroosmoze. V podjetju Ursa podjetje za elektoniko d.o.o. so nam razložili, da gre za postopek, ki poteka brez uporabe kemikalij, obrne kapilarni tok vode in posledično povzroči, da se vlaga začne premikati po stenah nazaj v tla, medtem pa se skupaj z vlago iz sten odstranijo pomikajo tudi toksini in soli, ki nam povzročajo dodatno škodo, kot je luščenje barve, odpad ometa, oksidacijo kovin in izhajanje solitra.

    Posledice kapilarne vlage.jpg
    Posledica kapilarne vlage.

    3. Sistem ECOpulse

    V podjetju Ursa podjetje za elektroniko d.o.o.so nam predstavili, da sistem ECOpulse, ki so ga razvili sami uporablja revolucionarno tehnologijo pulzno resonančne elektroosmoze, ki temelji na uveljavljenih znanstvenih teorijah in praksah.

    ECOpulse sistem - sanacija kapilarne vlage.jpg
    ECOpulse sistem je prejel mnogo nagrad.

    V podjetju Ursa podjetje za elektroniko d.o.o. so nam razložii, da naprava ugotovi resonančno frekvenco razvlaženega zidu in z njo obrne kapilarni tok vlage. Zahvaljujoč temu procesu kapilarna vlaga  spremeni smer in se začne premikati nazaj v tla. Ta naprava močno pripomore k boljši energetski učinkovitosti, zmanjšanje količine vlage v steni namreč močno poveča toplotno izolativnost stavbe. Sistem ponuja ekonomično in trajno rešitev za odstranjevanje kapilarne vlage, popolnoma brez kemikalij in strupenih materialov, ki zastrupljajo naše okolje. Sistem ECOpulse je mogoče uporabiti povsod, kjer prihaja do problema vzpenjanja vlage od tal in je le to posledica pomankljive hidroizolacije. Ko doseže sistem polno moč, deluje v premeru 32tih metrov, oziroma v okolici 16tih metrov od točke namestitve. To pomeni, da en sistem navadno zadostuje za več prostorov hkrati in je v končni fazi primeren za povprečno hišo. V kolikor gre za večji objekt, se uporabi kombinacijo večih sistemov. Ker sistem porabi le nekaj vatov na 100m2, se lahko uporablja tudi v stavbah brez dostopa do električnega omrežja, saj ga lahko napaja majhna sončna celica ali baterija. Omeniti velja, da se sistem lahko uporablja tudi tam, kjer gradbeni posegi v stavbo niso mogoči ali dovoljeni (spomeniško zaščitene stavbe, gradovi, cerkve itd.).

    3.1 Opis sistema

    Eden od načinov razvlaževanja sten je revolucionarna tehnologija elektroosmoze. Sistem ponuja trajno in ekonomično rešitev za prekomerno vlažnost sten. Sistem uporablja tehnologijo pulzne resonančne elektroosmoze in jo uporablja za vplivanje na kapilarno vlago, ki se dviga po stenah stavbe. Obrne tok vode, ki se začne premikati nazaj v tla.

    Delovanje ECOpulse sistema.jpg
    Delovanje ECOpulse sistema.

    Pulzna elektroosmoza doseže, da delci, ki potujejo v statičnem električnem polju, spremenijo orientacijo zaradi impulzne sile. Zahvaljujoč temu se majhne in velike molekule v vodi lažje delijo in posledično hitreje potujejo od pozitivnega naboja do negativnega.

    3.2 Brezžični sistem

    Z brezžičnim sistemom naprava pošilja elektromagnetne impulze, ki spreminjajo polarnost vode v steni in jo silijo nazaj v tla. Brezžični (oziroma polžični) sistem je uporaben v večini primerov, še posebej, kadar gradbeni posegi niso možni ali dovoljeni oziroma, kjer je dostop do stene nemogoč ali pa enostavno ni želeno, da se posega v stene. Namestitev brezžičnega sistema je zelo enostavna in hitra, ko pa je enkrat postavljen na določeno mesto, se ga ne prestavlja več. Po končani namestitvi ne potrebuje več nobenega nadaljnjega vzdrževanja, njegova življenjska doba pa je več kot 30 let.

    ECOpulse sistem - elektroosmoza -kapilarna vlaga.jpg

    3.3 Žični sistem 

    Z žičnim sistemom naprava pošilja električne impulze različnih frekvenc skozi steno v tla po posebni žici, ki predstavlja bariero skozi katero voda ne bo več prehajala, hkrati pa izvaja kontra pritisk, ki prisili vodo, da se začne pomikati nazaj proti tlom. Ko sistem izsuši stene, ostanejo suhe, dokler sistem deluje. Pri žični različici je pozitivna elektroda (anoda (+)) speljana podometno vzdolž stene na notranji strani stavbe. Običajno poteka na višini 10-30 cm od tal. Nameščena v eni ali več višinah (odvisno od problematike primera) Negativna elektroda (katoda (-)) pa je navadno nameščena zunaj stavbe v tleh, vsaj meter oziroma meter in pol stran od stavbe.

    Strokovni članek 7278
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija vlage?

    Imamo kar 448 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 448 izvajalcev za področje Sanacija vlage
    9
    0

    GRAS d.o.o.


    9.1
    0

    ŽIBERT ROBERT s.p.


    9.6
    11

    FERALL, inštaliranje električnih naprav in napeljav, Alen Ferš s.p.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane