Za področje

    Približevalni senzorji in stikala

    Članek je koristil že 4488+ uporabnikom
    Približevalna stikala oz. senzorji zaznavajo prisotnost objektov s pomočjo elektromagnetnih polj, spremembe dielektričnosti, svetlobe ali zvoka. Obstaja več različnih tipov približevalnih stikal, pri čemer je vsak senzor prilagojen glede na namen in na okolje, v katerem bo deloval. Za razliko od drugih senzorjev, približevalni senzorji za delovanje ne potrebujejo dotika s ciljem. Na primer v polnilnici steklenic s pijačami, se steklenice premikajo po tekočem traku, pretrgajo svetlobni žarek senzorja, ki steklenico zazna. Na ta način lahko brez dotika s pomočjo senzorja štejemo steklenice medtem, ko se premikajo po tekočem traku.
    Strokovni članek 4488
    Induktivni senzor delovanje
    Imamo kar 1400 izvajalcev za področje Razsvetljava:

    1. Kaj je namen približevalnih senzorjev?

    Senzor bližine se uporablja za zaznavanje fizične prisotnosti ali odsotnosti ciljnega predmeta znotraj njegovega nominalnega obsega. Nominalni obseg je nazivno območje oziroma največja razdalja, na kateri lahko senzor bližine zanesljivo zazna prisotnost ciljnega materiala. Nekateri proizvajalci to imenujejo tudi delovna razdalja. Ker ne potrebujejo dotika in ponavadi nimajo gibljivih delov, v podjetju Ursa podjetje za elektroniko d.o.o.zatrjujejo, da bi morali imeti senzorji bližine dolgo življenjsko dobo, ne da bi imeli težave z zanesljivostjo. Zaradi tega so zelo priljubljeni za vse vrste avtomatizacije. Senzorje bližine najdemo vsepovsod v našem življenjskem in delovnem okolju. Denimo v tovarni avtomobilov kjer bodo zaznavali ali se je obdelovanec premaknil v položaj za naslednji zvar. V pametnem telefonu se po zaslugi senzorja bližine samodejno izklopi zaslon, ko telefon približate ušesu. Senzor bližine na odbijaču vašega vozila vas bo opozoril, če se boste preveč približali steni ali drugemu vozilu in preprečil morebiten trk. Pod asfaltom v prometnem križišču senzor bližine nadzira semafor, ko zaznava avtomobile.

    2. Najbolj pogoste vrste tehnologij približevalnih senzorjev

    2.1 Induktivni senzorji bližine

    Induktivni senzorji za zaznavanje objektov potrebujejo feromagnetne materiale, kot so železo, jeklo, ogljikovo jeklo, zlitine jekla ali nerjaveče jeklo. Kako delujejo? Induktivni senzor bližine generira elektromagnetno polje pred aktivno površino. Aktivna površina senzorja je ravnina, kjer zaznavanje poteka. Če kovinski predmet vstopi v delovni obseg senzorja ga le ta zazna. Oscilator v vezju spremeni frekvenco, sproži se Schmitt-ov prožilnik ,ki signal uredi, ojačevalnik pa ga ojača. Lahko delujejo v DC območju: običajno med 10 in 30Vdc in AC območju do 240Vac.

    Induktivni-senzor-delovanje.jpg
    Delovanje induktivnega senzorja.

     

    induktivno stikalo - sestava.jpg
    Sestava induktivnega stikala.

    2.2. Magnetna stikala

    Magnetna oz. REED stikala, so stikala, ki so občutljiva na magnetno polje. Ko se z magnetom približamo stikalu, se le ta vklopi, ko pa se oddaljimo se izklopi. Razdalja vklopa in izklopa je odvisna od moči magneta, ter velikosti REED stikala. 

    magnetno stikalo - reed stikalo - odprto.jpg
    Magnetno stikalo.

    2.3 Kapacitivni senzorji bližine

    V podjetju Ursa podjetje za elektroniko d.o.o  pravijo, da  se industrijski senzorji - kot je kapacitivni senzor bližine -  uporabljajo za merjenje položaja, premika ali bližine predmeta in se pogosto uporabljajo v številnih programih za nadzor proizvodnih obratov. Kot že ime pove, kapacitivni senzorji bližine delujejo tako, da opazijo spremembo kapacitivnosti senzorja. Ob prisotnosti objekta se spremeni vrednost kapacitivnosti, kar se registrira kot prisotnost predmeta. Kapacitivni senzorji bližine so uporabni pri zaznavanju širokega nabora predmetov. Medtem, ko se induktivni senzorji bližine uporabljajo za brezkontaktno zaznavanje kovinskih predmetov, se kapacitivni senzorji bližine uporabljajo za brezkontaktno zaznavanje kovinskih in nekovinskih predmetov, kot so tekočina, plastika, papir in drugo.

    2.4 Fotoelektrični senzorji bližine

    Eden najpogostejših tipov bližinskih senzorjev je fotoelektrični senzor. Fotoelektrični senzor je sestavljen predvsem iz oddajnika za oddajanje svetlobe in sprejemnika za sprejemanje svetlobe.Ti senzorji zaznajo predmete neposredno pred seboj tako, da zaznajo lastno svetlobo, ki se odbije nazaj s površine predmeta. ... Ko predmet razbije ta svetlobni žarek, se zazna kot prisotnost.

    2.5 Ultrazvočni senzorji bližine

    Ultrazvočni senzorji delujejo tako, da uporabljajo zvočne frekvence, višje od zvočne meje človeškega sluha (približno 20 kHz), in delujejo običajno v območju od 25 do 50 kHz. Ultrazvočni senzorji delujejo tako, da oddajajo zvočne valove, sprejmejo odboj od merjenca, ter izračunajo razdaljo glede na potreben čas. To je podobno, kot radar, ki meri čas v katerem se radijski val vrne po zadetku predmeta.

    Strokovni članek 4488
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Razsvetljava?

    Imamo kar 1400 izvajalcev za področje Razsvetljava:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1400 izvajalcev za področje Razsvetljava
    10
    7

    Vzdrževanje objektov in urejanje okolice Rok Bogovič s.p.


    10
    1

    VILA SOČA, NEPREMIČNINE IN INVESTICIJE D.O.O.


    9.2
    0

    ELBO - MA, elektro-solar-knauf, d.o.o.


    9.8
    4

    GRR d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane