Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zakaj zavarovanje odgovornosti in gradbeno zavarovanje koristi tako izvajalcem kot naročnikom?

    Članek je koristil že 3799+ uporabnikom
    Pri prenovi obstoječega objekta, dozidavi ali novogradnji, lahko hitro pride do škode, ki brez ustreznih zavarovanj po žepu udari tako izvajalca kot naročnika. Zavarovalnico Triglav smo vprašali za odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z zavarovanjem objekta v gradnji.
    Strokovni članek 3799
    116766293 m
    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    1. Vaš izvajalec mora biti zavarovan

    Za izvajalce, ki želijo opravljati gradbeniške dejavnosti, je sklenitev zavarovanja odgovornosti zakonsko obvezna, pri čemer je 50.000 EUR najnižja možna letna zavarovalna vsota. A škode iz odgovornosti lahko presegajo z zakonom določeno minimalno zavarovalno vsoto, zato je smiselno, da izvajalec izbere zavarovalno vsoto, ki ustreza njegovim tveganjem.

    Zavarovanje odgovornosti izvajalcev del v gradbeništvu krije poškodbe oseb ali materialne škode, nastale zaradi strokovne napake izvajalca, malomarnosti ali opustitve katerega od varnostnih ukrepov.

    Kljub temu, da obstajajo tudi izjeme, za katere zavarovanje odgovornosti ni obvezno (npr. za nekatere izvajalce zaključnih del) pa je to tudi za njih vsekakor priporočljivo, saj lahko tudi pri izvajanju njihovega dela pride do škode.

    Kot stranka najlažje preverite, ali je izvajalec gradbenih del zavarovan tako, da od njega zahtevate dokazilo o sklenjenem zavarovanju, torej mora izvajalec predložiti polico.

    116766293_m.jpg

    2.Zakaj je zavarovanje odgovornosti obvezno?

    Ključna prednost, ki velja za vsa zavarovanja odgovornosti, je, da v primeru škode, za katero je odgovoren izvajalec gradbenih del, oškodovanec dobi povrnjeno škodo s strani zavarovalnice. Odveč je torej skrb, ali je izvajalec finančno sposoben pokriti nastalo škodo, še zlasti kadar je ta večja, saj to breme prevzame zavarovalnica.

    Zaščita oškodovancev, ki so v primeru škode poplačani, je tudi glavni namen zakonsko obveznih zavarovanj. Druga pomembna prednost zavarovanja odgovornosti pa je seveda tudi zaščita izvajalca. Ta lahko v primeru povzročene škode tako še naprej opravlja dejavnost in ne gre zaradi tega v stečaj.

    3. Zavarovanje v času gradnje 

    Poleg zavarovanja odgovornosti izvajalcev v gradbeništvu pa naj izvajalec sklene tudi gradbeno zavarovanje. To zavarovanje je sicer v prvi vrsti namenjeno izvajalcem gradbenih del, lahko pa ga sklene tudi investitor oziroma naročnik del.

    Preberite več o tem, kako lahko svoj objekt sami zavarujete v času gradnje.

    Priporočljivo je torej, da od svojega izvajalca del poleg obveznega zavarovanja odgovornosti vedno zahtevate, da ima sklenjeno tudi gradbeno zavarovanje. Pri tem upoštevajte dejstvo, da bo kritje iz zavarovanja, ki ga ima sklenjeno izvajalec del na vaši hiši, veljalo le do trenutka prevzema objekta.

    86900512_m.jpg

    4. Ali lahko zavarujem stroje, orodje, pohištvo v še nedokončani stavbi, stanovanju?

    Gradbeno zavarovanje krije najpogostejše škode, ki nastanejo na gradbišču v času gradnje.

    Tako so krite:

    - temeljne in nekatere druge nevarnosti (požar, strela, eksplozija, vihar, padavine, teža snega in ledu, padec zračnega plovila, manifestacije in demonstracije, izliv vode, mraz in snežni plaz),

    - gradbene nezgode,

    - škode zaradi udarca vozila oziroma delovnega stroja,

    - škode zaradi objestnih dejanj tretjih oseb in

    - škode zaradi vlomske tatvine in ropa.

    Zavarujete lahko tudi gradbeni material na prostem, če je z zavarovalno pogodbo to posebej dogovorjeno. Zavarovalnica bo pri tem določila pogoje za varovanje tega materiala (npr. vsaj 2 metra visoka ograja okrog gradbišča, alarm, 24-urno varovanje ...). Pogoji so odvisni od vrste sklenjenega zavarovanja, od tega, kje se oprema nahaja (v zaprtem objektu, odprtem objektu, celo na prostem) ipd. 

    5. Ali lahko svoj novi dom zavarujem še preden se vselim vanj?

    Kot rečeno gradbeno zavarovanje velja le v času gradnje oziroma do prevzema objekta. Za varnost svojega novega doma pa lahko od tega trenutka naprej poskrbite z zavarovanjem doma, in to tudi v primeru, če se vanj še ne boste vselili, izvajalec pa je z deli že zaključil. Naseljenost namreč ni pogoj za zavarovanje.

    Da je zavarovanje dobro urediti tudi za končan, a ne vseljen objekt, je še posebej priporočljivo zaradi vlomov, saj so zelo pogoste vlomske tatvine, kjer nepridipravi kradejo opremo.  Z zavarovanjem doma lahko zavarujete objekt, pa tudi in opremo v njem, pomembno je le, da je zaprt in zaklenjen. 

    6. Če imam že sklenjeno zavarovanje, moram po prenovi, dozidavi, rekonstrukciji zavarovati svoj objekt na novo vrednost?

    Zavarovanje doma lahko sklenete na novo vrednost ali pa na dejansko vrednost, pri čemer imate možnost, da denimo objekt zavarujete na dejansko vrednost, opremo pa na novo vrednost ali obratno. Pogoj za sklenitev oziroma vključitev objekta v zavarovanje doma je, da je le-ta ustrezno vzdrževan.

    Pogoj za zavarovanje na novo vrednost pa je, da mora znašati dejanska vrednost objekta vsaj še 60 % nove vrednosti. V kolikor je torej objekt zavarovan na dejansko vrednost, je smiselno preveriti ali je objekt po prenovi/dozidavi/itd. možno zavarovati na novo vrednost.

    Če želite, lahko tudi po prenovi ohranite zavarovanje na dejansko vrednost. V tem primeru je smiselno oz. potrebno preveriti ustreznost višine zavarovalne vsote, saj se vrednost objekta po prenovi/dozidavi ali drugih popravilih poviša. Pozorni pa bodite tudi na to, da je ustrezno zavarovana tudi vaša oprema. Če ste po prenovi objekta kupili novejše pohištvo in drugo opremo, je smiselno, da zavarovanje stanovanjske opreme sklenete na novo vrednost. V primeru škode boste pri zavarovanju na novo vrednost namreč dobili povrnjeno nabavno vrednost predmetov.

    Vse informacije, ki jih potrebujete, da sklenete zavarovanje, ki bo vam in vašemu domu nudilo največ varnosti, najdete v brezplačnem priročniku Zavarovalnice Triglav, Priročnik o zavarovanju doma.

     

    Strokovni članek 3799
    Avtor: Zavarovalnica Triglav, d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradnja hiše na ključ?

    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ
    10
    10

    FINAL GRADNJE d.o.o.


    9
    0

    PIGRAD gradbeništvo in trgovina d.o.o.


    10
    3

    Gradbena Hiša Mlakar, Miha Mlakar s.p.


    10
    1

    GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane