Za področje

  Faže - resnično ravna izdelava ometov

  Članek je koristil že 10201+ uporabnikom
  Pri pozidavi sten velikokrat prihaja do nepravilnosti, ki so na prvi pogled prikrite očem. Stene pogosto niso popolnoma navpične ter visijo navzven ali navznoter. Tudi površina stene je pogosto ukrivljena ter polna udrtin. Preden se lotimo izdelave ometa je takšno steno potrebno izravnati, pri čemer pomagajo faže. A izraz ni splošno znan, zato smo preverili kaj so faže, kako se pravilno izdelajo in komu zaupati izdelavo faž?
  Strokovni članek 10201
  faze
  Imamo kar 617 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Kaj so faže?

  Pri klasični zidani gradnji prihaja do odstopanj od načrtov. Razdalje se lahko razlikujejo tudi po nekaj centimetrov, kar se odraža v neravnih stenah, tleh in stropovih. Čeprav te napake niso vidne na prvi pogled, so lahko zelo izrazite, ko se površine obložijo s ploščicami in v prostor pride pohištvo. Temu se lahko izognemo s pravilno izvedbo faž. Faže so poseben gradbeni postopek, kjer z nanašanjem grobega ometa poskrbimo za navpičnost in ravnost površine pred izdelavo finega ometa.

  fáže faž s mn.

  lesena ali kovinska vodila, tudi klini, za lažjo izravnavo stene ali stropa z grobim ometom: pritrditi faže na steno; izravnati faže z vodno tehtnico; ometavati faže z ometom; poribavati, zaribavati, gladiti faže - odstranjevati odvečni sveži omet z zidarsko gladilko

  2. Priprava faž

  Izdelava faž ni zahtevna vendar zahteva nekaj potrpežljivosti in natančnosti. Za začetek potrebujete vodno tehtnico, lesena oziroma aluminijasta vodila ali kline ter zaščitne vogalne profile. Vodila namestite na steno v razmaku, ki je malo manjši od gladilne letve za zaribavanje ometa (okoli 150 cm). Vsak profil uravnajte z vodno tehtnico. Kote in vogale zaščitite s kovinskimi kotnimi profili ali ojačitvenimi mrežicami.

  3. Ometavanje in zaribavanje faž

  Sledi priprava malte, ki mora imeti ustrezno lepkost in gostoto za dober oprijem na stenske in stropne površine, kar je najlažje doseči z doslednim upoštevanjem navodil proizvajalca malte. Malta se nanese v enakomernih horizontalnih nanosih med pripravljenimi vodili. Še svežo malto postrgajte z gladilko, ki jo na obeh koncih naslonite na faže. Na ta način se postrga odvečna malta, stena pa je popolnoma ravna in pripravljena na izdelavo finega ometa. Kadar stena visi preveč postrani, da bi jo zravnali zgolj z enim nanosom ometa, je potebno več nanosov. Pred izdelavo končnih ometov počakajte nekaj dni, da se grobi omet dobro posuši. Z nekaj izkušnjami se lahko izdelave faž lotite sami, zagotovo pa se lahko vedno obrnete na naše preverjene izvajalce.

  Sedaj bo stena ravna kot se spodobi!

  Vaš Mojmojster

  Strokovni članek 10201
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 617 izvajalcev za področje Ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane