Za področje

  Legalizacija objekta - cena in legalizacija črne gradnje

  Članek je koristil že 33155+ uporabnikom
  Se sprašujete, kdaj morate legalizirati hišo? Veste, če je prizidek hiše legalen? Ste podedovali hišo pa potrebujete legalizacijo objekta? Spremembe v gradbeni zakonodaji, ki jih bo izvedla nova vlada, lahko vsebujejo tudi rok, do kdaj bo potrebno legalizirati vašo hišo. Povedali smo nekaj besed o tem.
  Strokovni članek 33155
  legalizacija objekta
  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  1. Zakon o graditvi objektov - definicija nedovoljene gradnje

  Aprila 2014 je nekdanji minister Samo Omerzel naznanil, da se v osnutku zakona ZGO predvideva tri leta časa za legalizacijo. Obljubil je tudi sprejemljive stroške legalizacije. Kaj obljublja nova vlada, težko zagotovo trdimo, lahko pa zajamemo glavne informacije o legalizaciji objekta in črni oziroma nedovoljeni gradnji.

  2. Črna gradnja

  Nedovoljena gradnja je objekt, ki je zgrajen ali še v postopku gradnje, za katerega gradbeno dovoljenje ni bilo izdano. Nelegalno gradnjo lahko zgradi fizična ali pravna oseba. Nedovoljena gradnja lahko zavzema celotno stavbo ali samo njen del, kot je nadstrešek, prizidek ali zimski vrt. Zakon o graditvi objektov, na kratko ZGO, določa tri tipe nedovoljenih gradenj: (1) nelegalna gradnja, (2) neskladna gradnja, (3) nevarna gradnja.

  2.1 Nelegalna gradnja

  Nelegalna gradnja pomeni, da izvedba objekta, torej gradnja, teče oziroma je tekla brez veljavnega gradbenega dovoljenja. Nelegalna gradnja je tudi objekt, ki se v predpisanem roku ni odstranil.

  2.2 Neskladna gradnja

  Neskladna gradnja pomeni, da dela, ki se izvajajo ali so se izvedla, niso v skladu s pogoji prostorskega načrta, OPPN, ki ga je izdala občina. za neskladno gradnjo je sicer bilo izdano gradbeno dovoljenje, vendar se pri gradnji niso upoštevali pogoji, izdani za dovoljenje.

  2.3 Nevarna gradnja

  Nevarna gradnja pomeni, da gradnja, ki se izvaja ali že zgrajeni objekt ogroža premoženje, zdravje in življenje ljudi, promet, sosednje objekte oziroma njegovo okolico. Objekt je nevarna gradnja zaradi zasnove ali dotrajanosti.

  3. Legalizacija objekta in prednosti

  Legalizacija objekta je postopek za pridobitev ustreznega gradbenega dovoljenja, ki se ne razlikuje veliko od postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja za novogradnjo ali PGD. Po legalizaciji objekta boste dobili možnost vpisa v zemljiški kataster. Vaša legalna gradnja bo dobila hišno številko. Velika prednost je tudi vpis v zemljiško knjigo, kjer boste lahko izkazali vašo lastnino. Legaliziran objekt boste veliko lažje prodali, menjali ali ga uporabili za kritje hipotekarnega kredita.
   
  Vedeti pa morate, da objekta ne morate zmeraj legalizirati. Vašo hišo ali drug objekt lahko legalizirate samo, kadar se ugotovi, da je le – ta zgrajena v skladu z določili prostorskih aktov in da so izpolnjeni pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja.
   
  Legalizacijo objekta morate naročiti: (b) prizidek ali nadzidava, (a) vpis v lastniško knjigo ob dedovanju, (c) pri nakupu ali prodaji nepremičnine, (d) ob ugotovitvi inšpektorja, da objekt nima dovoljenja, (e) pri vlogi za sredstva iz Eko sklada RS

  4. Kazen za črno gradnjo

  Če ste lastnik črne gradnje, potem tvegate sankcije gradbenega inšpektorja. Najpogosteje se zgodi, da vašo nelegalno gradnjo prijavi občinski organ ali sosed. Praksa je, da občina in inšpektorat fizično ali pravno osebo, ki je lastnik nelegalne gradnje pozove k legalizaciji in eno leto spremlja postopek.
   
  V primeru, da se izreče inšpekcijski ukrep zaradi nedovoljene gradnje, so prepovedana vsa dovoljena ali predpisana dejanja za legalne objekte:
   
  -izvedba komunalnih priključkov na objekte gospodarske javne infrastrukture,
  -vpisi in spremembe vpisov v zemljiški knjigi,
  -njegova uporaba ali opravljanje gospodarskih ali drugih dejavnosti v njem,
  -promet z njimi ali z zemljiščem, na katerem je in
  -sklepanje drugih pravnih poslov, kot sklenitev kreditnih, zavarovalnih, najemnih, zakupnih, delovršnih in drugih pravnih poslov med živimi.

  5. Legalizacija objekta - cena

  Cena legalizacije objekta je podoba ceni PGD za novogradnjo, s tem, da je izpuščen idejni del, saj hiša že stoji, vključeni pa so vsi izkazi, elaborati in načrti ter seveda izmere. Cena za manjše objekte se začne pri 2800 EUR, za večje pa od 5000 EUR naprej.
   
  Viri:
  -Aktualni Zakon o graditvi objektov: http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C817904B915F40E2C1257A610021477D&db=urad_prec_bes&mandat=VI
   
   
  Strokovni članek 33155
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
  8.9
  1

  ML arhitektura, Maja Laurence - arhitektka


  8.9
  1

  Fidea Primož Fidler s.p.


  10
  1

  IPG Igor Pivec s.p.


  10
  4

  PROJEKTIVNI BIRO ARHITEKTI LOVŠE, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane