Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Sanacija balkona - rešitev, če imamo stisko z višino

    Članek je koristil že 5264+ uporabnikom
    Pri vsaki sanaciji stavbe je nujna tudi sanacija balkona. Vendar je ta pogosto problematičen del, saj ni veliko prostora oziroma zadostne višine, da bi nanesli vse potrebne sloje. Zato moramo biti še toliko bolj iznajdljivi. Vsekakor ni rešitev, da bi izpustili toplotno izolacijo okoli balkona, saj bi v tem primeru ustvarili izrazit toplotni most, ki bi v nekaj letih povzročil madeže in plesen na steni pri balkonu.
    5264
    1

    1. Analiza obstoječega stanja

    Investitor se je odločil, da bo saniral celotno stavbo, s tem tudi dva balkona. Prvi je del zunanjega stopnišča in omogoča vstop v bivalni prostor v prvem nadstropju. Drugi deluje kot klasičen balkon v drugem nadstropju.

    fibran1.jpg
    Obstoječe stanje po odstranitvi vseh elementov.

    Pred pričetkom sanacije je bilo potrebno vse obstoječe sloje do nosilne konstrukcije odstraniti in fasado pripraviti do stopnje pred zaključnim ometom. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na vse ostale izbočene dele, kot recimo kolenčni zid (slika spodaj), ki tukaj deluje kot del balkonske ograje. Zato ker se dotika nosilne konstrukcije v steni, lahko prav tako predstavlja toplotni most in ga moramo za ta namen obleči v toplotno izolacijo.

    fibran 3.jpg
    Tudi zidec moramo obleči s toplotno izolacijo, da preprečimo toplotni most.
    fibran 4.jpg
    Zidec deluje kot balkonska ograja in je v stiku z nosilno konstrukcijo.

    2. Pravilo 15 cm

    Je pravilo gradbene stroke in se nanaša na odmik balkonskih vrat od zaključne ploskve na balkonu, kot prikazuje skica spodaj. Seveda je ta pogoj pri sanacijah pogosto težko izpolniti, ker se pojavi stiska z višino. Vseeno pa se moramo truditi, da zaključne ploskve ne dvignemo oz. poravnamo z balkonskimi vrati. V tem primeru lahko pričakujemo zatekanje vode v notranji prostor in neprestano navlaževanje. Zato pustimo vsaj 5 cm višinske razlike (res minimalno)!

    fibran 5.png
    Pravilo 15 cm.

    3. Potek sanacije balkona

    Kljub temu, da sta balkona delno zaščitena z nadstreškom, moramo pri sanaciji balkonov uporabiti materiale, ki niso občutljivi na vlago ali vodo ter zdržijo vse tlačne obremenitve.

    Preden se lotimo sanacije balkona, poskrbimo da:

    1) narišemo detajl sestave balkona,

    2) preverimo, če se nam izidejo višine,

    3) preračunamo vse potrebne količine materiala (če delamo v lastni režiji, se obrnemo na FIBRAN tehnično ekipo: nasvet@energijskiscit.si)

    Elementi na balkonu, korak po koraku

    1) Počistimo in odstranimo vse obstoječe elemente do nosilne konstrukcije.

    2) Ker balkon ni imel pravilno izvedenega naklona, smo na betonu, s pomočjo cementne malte, ustvarili minimalen naklon. Tako poskrbimo, da voda ne bo zatekala nazaj v steno.

    3) Namestimo sloj toplotne izolacije-FIBRANxps ETICS z "napolitanka" površino. Izbira tega materiala je zelo pomembna, saj se ne navzema vode in vlage. Pomembna je tudi njegova obdelana površina. To pa zaradi dodatne obdelave zgornje površine.

    4) Tako naklon kot polaganje trdih toplotno-izolacijskih plošč izvajamo hkrati in kontroliramo s pomočjo vodne tehtnice.

    fibran 6.jpg

    fibran 8.jpg

    5) Zgornji sloj toplotne izolacije FIBRANxps ETICS obdelamo kot fasado – nanos 2x mrežica in lepilo, da naredimo dobro podlago za nameščanje hidroizolacije.

    6) Za hidroizolacijo smo tokrat uporabili sistem DITRA, ki se ga z lepilom položi na pripravljeno podlago. Lepilo predpiše proizvajalec omenjenega sistema. POZOR - priporočamo, da se tovrsten sistem hidroizolacije uporablja samo pri manjših, delno pokritih balkonih. Pri večjih terasah tak sistem ne pride v poštev.

    fibran 9.jpg

    fibran 10.jpg

    7) Uporabiti moramo tudi ustrezne kotne elemente in hidroizolacijo zaključiti na ustrezni višini stene.

    8) Na hidroizolacijo položimo zaključne elemente – ploščice in poskrbimo tudi za ustrezne odkapne robove.

    fibran 11.jpg

    fibran 12.jpg

    4. Zapomnimo si

    Če se lotimo kompletne sanacije stavbe moramo to tudi kvalitetno in dobro premisliti ter izvesti. Le takšna sanacija je garancija za trajnost, varčnost in boljši občutek v prostoru.

    Najboljša garancija za trajno sanacijo je torej:

    1) trajni in dobro zamišljeni detajli,

    2) kvalitetni materiali,

    3) pazljiva izvedba

    Pred kakršnokoli sanacijo se vedno posvetujte s strokovnjakom! Zato ne odlašajte in izkoristite našo brezplačno strokovno pomoč. Pišite nam in pomagali vam bomo načrtovati sanacijo balkona ali novogradnjo ravne strehe.

    vir: FIBRAN, d.o.o.

    5264
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija balkona, terase?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane