Za področje

    Postopek in dokumentacija za rušenje objekta

    Članek je koristil že 8680+ uporabnikom
    Velikokrat se zgodi, da na gradbeni parceli že stoji starejši objekt. V takšnem primeru se morate vprašati ali se bolj izplača rušitev ali obnova? Rušenje ali delno rušenje nikakor ni enostavno opravilo. Dokumentacija za rušenje objekta in pridobitev gradbenega dovoljenja sta šele prva koraka.
    8680
    rocno rusenje

    1. Kdaj se rušitev izplača?

    Če ste kupili zemljišče na katerem že stoji stari objekt, je ključno, da ste že pred investicijo preverili stanje starega objekta, njegovo primernost za sodobno bivanje ter stroške prenove primerjali s stroški rušitve in novogradnje. Rušenje starih objektov je tako cenovno upravičeno, kadar cena prenove presega ceno postavitve novega objekta, so pojasnili v Modens d.o.o. Veliko ljudi pa se odloča za tudi za delno rušitev ter postavljanje prizidkov. Za poseganje v konstrukcijo objekta, kamor spada tudi rušitev, obvezno potrebujete gradbeno dovoljenje z ločenim elaboratom rušitve. Kadar načrtujete novogranjo, se lahko elaborat rušitev nahaja znotraj projektne dokumentacije za novogradnjo.

    2. Storitve in postopek rušenja

    Rušenje je zelo širok pojem, ki obsega številne storitve. Lahko gre za manjše rušitve oz. rušitve znotraj objektov. Takšen primer je na primer rušitev predelnih sten ali preboj nosilnih sten. Po obsegu večje je delno rušenje objektov, kot je rušenje prizidkov, rušenje etaže, rušenje konstrukcije, odkrivanje strehe, rušitev terase in drugih delov objekta. Večje rušitve pa zajemajo rušenje hiše, rušenje večjih objektov, rušenje dimnikov in druge zahtevne posege. Glavna stvar pri rušenju objektov je zagotovitev varnosti, saj gre za izredno nevarno opravilo.

    Rušitev vedno prepustite strokovnjakom z ustreznimi izkušnjami in opremo. Rušitev lahko poteka ročno, za manjše rušitve ali s pomočjo težke gradbene mehanizacije. Za ustrezno rušitev je potreben izračun statike, ki ga pripravi inženir. Najprej se objekt izprazni in se izklopi vse inštalacije (vodo in elektriko). Rušenje nato poteka od zgornjih nadstropij proti spodnjim: odkritje strehe, odstranitev ostrešja, rušenje predelnih sten, rušenje medetažnih plošč, rušenje nosilnih sten in nazadnje še temeljev. Po rušenju pa je potrebno deponirati odpadni material.

    rusenje-hise.jpg
    Rušenje objektov vedno poteka od zgoraj navzdol.

    3. Odvoz materiala

    Pri rušenju nastajajo velike količine odpadnega gradbenega materiala, so pojasnili v Modens d.o.o..

    Na gradbišču mora biti predviden varen prostor za začasno deponijo. Na voljo imate dve možnosti. Prva možnost je odvoz gradbenega materiala na ustrezno deponijo, kjer se predela in iz njega ustvari novo surovino, ki je lahko do določene mere spet uporabna.  Druga možnost pa je, predelava na sami lokaciji v kolikor le to dopušča prostor na parceli in seveda ponovna uporaba za poravnavo in utrditev terena na parceli v kolikor gradbeni material ni okolju nevaren. S tem lahko dvignete določene predele zemljišča in omogočite lažje odtekanje vode skozi drenažno plast. Material, ki ga predelate lahko uporabite na obstoječi parceli in je koristen tudi za zasipe temeljev in nosilne nasipe spodnjih ustrojev.

    Lahko pa se z izvajalcem dogovorite, da material po potrebi pripelje nazaj, ko je le ta bil predelan na deponiji.

    8680
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane