Za področje

  Fasadni oder - cenik, montaža in izposoja gradbenega odra

  Članek je koristil že 19908+ uporabnikom
  Gradbeni odri se uporabljajo za novogradnje in prenove, kadarkoli poteka delo na višini višji od dveh metrov. Ker fasadni oder navadno potrebujemo le med gradnjo, se nakup gradbenega odra ne izplača. K sreči je delovne odre možno tudi najeti za delček njihove vrednosti.
  19908
  delovni oder

  1. Montaža gradbenih odrov in varnost

  Postavitev gradbenega odra je zahtevno in nevarno opravilo, zato ga vedno prepustite za to usposobljenim strokovnjakom, opozarjajo v podjetju Emmo. Uporaba gradbenih odrov je obvezna za vsa gradbena dela nad dvema metroma višine. Pred montažo se določi odgovorna oseba za nadzor nad postavljanjem in demontažo odra, gradbišče pa se ustrezno zaščiti z opozorilnimi tablami, zaščitnimi mrežami in odsevnimi trakovi, ki preprečijo dostop nepooblaščenim osebam. Ker obstaja veliko različnih sistemov za gradbene odre, se vedno montirajo strogo po navodilih proizvajalca. Poškodovane dele odrov se takoj zamenja. Postavitev montažnega odra poteka izjemno hitro: fasadni oder za enodružinsko hišo je lahko postavljen že v nekaj urah.

  2. Gradbeni odri - vrste

  2.1 Fasadni, gradbeni in delovni odri

  To so najbolj klasični delovni odri iz okroglih kovinskih nosilcev, spetih s spojkami, ki se uporabljajo za vsa dela nad dvema metroma višine. Uporabljajo se tudi za konzole, zožene okvirje, zaščitne mreže za krovce, notranje prehode in druge naloge.

  fasadni-oder.jpg
  Klasični fasadni oder omogoča učinkovito delo na fasadi enodružinske hiše.

  2.2 Modularni, prostorski in industrijski odri

  Modularni odri se za razliko od klasičnih odrov spajajo z rozetami in klini, kar omogoča še hitrejšo montažo. T.i. “Allround” odri se uporabljajo za fasade, prostore, kot zaščitni odri, podporna konstrukcija ali viseči odri. Priročni so predvsem za sanacije in restavriranje objektov.

  2.3 Zaščitni, varovalni in lovilni odri

  Pri delu na višini dodatna varnost nikoli ni odveč. Varovalni odri ščitijo delavce, material in delovno orodje, pred padcem z višine. S tem so zaščiteni tudi mimoidoči pod samim odrom. Ti odri se uporabljajo predvsem pri delu na ulici ali drugih frekventnih lokacijah, kot tuneli za pešce, zaščitni nadstreški in lovilni odri.

  2.4 ALU premični oder

  Premični odri so učinkovit način za pokritje velike površine na višini do 15m, z relativno majhno konstrukcijo, saj se oder premika kjer trenutno potekajo dela. Uporablja se predvsem v notranjosti objektov, kadar so tla dovolj ravna in stabilna.

  2.5 Montažna stopnišča

  Za lažji dostop na gradbeni oder, se poleg internih lestev uporabljajo tudi montažna stopnišča, ki olajšajo vzpon ter dostavo gradbenega materiala in opreme. Gradbene stopnice so lahko del gradbenega odra ali pa stojijo kot samostojen stopniščni stolp.

  2.6 Delovni podesti

  Pri delu na stropovih se uporabljajo delovne ploščadi. Te so še posebej pogoste pri prenovi starih stropov v cerkvah, palačah, gradovih in drugih prestižnejših zgodovinskih objektih.

  delovni-podest.jpg
  Delovni podesti olajšajo delo na visokih stropovih.

  2.7 Zaščitne mreže, folije in cerade

  Kadar moramo okolico gradbišča zaščititi pred prahom, umazanijo ali padajočim materialom, se uporabljajo posebne zaščitne mreže, folije in cerade. Te so na delovne odre namestijo s posebnimi elementi, ki preprečujejo trganje in omogočajo delo v vseh vremenskih razmerah.

  2.8 Odri za razne prireditve

  Za koncerte na prostem se pogosto potrebuje montažne odre, ki so postavljeni in odstranjeni izjemno hitro. Montažni odri se uporabljajo za glasbene koncerte, tribune za gledalce, športne dogodke in druge prireditve.

  2.9 Električna dvigala GEDA

  Za tovorjenje težkega gradbenega materiala na višino se uporabljajo škripci ali specialna električna dvigala, ki se razlikujejo glede na hitrost in nosilnost.

  3. Izposoja gradbenega odra - cena izposoje

  Cena za izposojo delovnega odra je močno odvisna od vrste odra, višine odra, oddaljenosti gradbišča in časa najema, so pojasnili v podjetju Emmo. V Sloveniji boste za dobavo, montažo in demontažo odra odšteli okoli 4 - 5 €/m2 odra. Najem odra pa stane od 0,1 €/m2 na dan do 1,5 €/m2 na mesec oz. daljše obdobje.

  19908
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni odri?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane