Za področje

    Vgradnja strešnega okna

    Članek je koristil že 2421+ uporabnikom
    Streha ščiti hišo pred vremenskimi vplive, vendar ni potrebno da je neizkoriščen prostor. Vgradnja strešnega okna osvetli podstrešje z dnevno svetlobo, kar omogoči da ga koristite, kot dodaten del doma.
    2421
    vgradnja stresnega okna

    1. Montaža strehe

    Ni doma brez strehe nad glavo. Vsako hišo krona streha, ki preprečuje vdor dežja, snega, vetra in sonca, v notranjost. Za polno izvedbo strehe je potrebno sodelovanje kar treh mojstrov: tesarja, krovca in kleparja, so pojasnili v podjetju DSTG. Najprej je potrebno postaviti ostrešje in izolirati streho. Tesar zna poleg strehe izdelati tudi brunarico, lesene nadstreške, lesene ute in lesene ograje.

    Nato pride na vrsto krovec. Ta poskrbi za hidroizolacijo in pokrivanje strehe s strešno kritino. Izbirate lahko med jekleno ali pločevinasto kritino, opečnimi strešniki, betonskimi strešniki, tegolo, žlotami idr. Krovec izvaja tudi popravila strehe. Zadnji je na vrsti klepar, ki zapre robove strehe, napelje strelovod, montira žlebove in snegolove in izvede še druga dela iz bakrenih ali aluminijastih pločevin.

    2. Vgradnja strešnih oken

    Sedaj je hiša zavarovana. Če ste si jo dobro zamislili, ste predvideli tudi bivalno podstrešje z dovoljšnim številom strešnih oken. Za dobro osvetljeno velja podstrešje, katerega vsaj 20% površine predstavljajo okna. A tudi drugače še ni vse izgubljeno. Strešna okna je možno vgraditi tudi naknadno. Obrnite se na izkušenega mojstra, saj je le pravilno vgrajeno strešno okno resnično toplotno izolativno in vodotesno.

    Strešnih oken je veliko vrst. Od različnih velikosti, dvojnih- , trojnih in celo štirikratnih zasteklitev, do različnih tipov odpiranj: zgoraj, na sredi ali spodaj. Okvir oken je lahko lesen, pvc, alu ali iz kombinacije pvc-ja in aluminija. Alternativa strešnim oknom je tudi izdelava frčade, ki je lahko pravokotna, trapezna ali polkrožna.

    stresno-okno.jpg
    Toplotna in hidroizolacija, z notranje in zunanje strani, je ključna za pravilno vgradnjo strešnega okna.

    Pred montažo je potrebno izbrati mesto vgradnje okna. Ta je odvisna od poteka letev, saj strešne konstrukcije ne smemo presekati, so opozorili v DSTG. Odprtina mora biti 4-6 cm večja od okna, da je vanjo mogoče vstaviti predpripravljen izolacijski okvir. Tega je potrebno dobro toplotno in hidroizolacijsko zatesniti. Nad okno se vgradi še drenažni žlebiček, ki prepreči zamakanje. Nato se okno zatesni z notranje strani ter se izvedejo še zaključna suhomontažna in pleskarska dela.

    3. Montaža strešnega okna - cena za izvedbo

    Cena za vgradnjo strešnega okna je odvisna od velikosti strešnega okna, vrste okna (pvc, alu, leseno, alu-pvc) in seveda od izvajalca. Strešno okno dobite že od 200 EUR naprej in vse do 1000 EUR in več. Montaža strešnega okna pa znaša še med 150 - 200 EUR.

    2421
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strešna okna?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane