Za področje

    Kuhinje z otokom: kako zasnovati kuhinjski otok

    Članek je koristil že 7367+ uporabnikom
    Kuhinje z otokom postajajo v modernejših časih odličen nadomestek tradicionalnih obstenskih kuhinj. Omenjeni kuhinjski element postaja središče dogajanja v kuhinji, ob pravilni zasnovi večjega bivalnega dela pa se lahko kuhinjski otok podaljša tudi v jedilno mizo. Kuhinjski otok je poleg družabne note predvsem zelo funkcionalen element vsake sodobne kuhinje.
    Trendi, dizajn 7367
    kuhinjski otok
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Zakaj izbrati kuhinje z otokom?

    Kuhinjski otok je globlji od običajne delovne površine v kuhinji. Njegove dimenzije so namreč precej večje od predpisanih standardnih 60 cm globine. Globina kuhinjskega je dobro izkoristiti pri pripravi domačih testenin, piškotov, potice in druge hrane, ki za pripravo potrebuje več prostora. V kolikor kuhinjski otok umestimo v večji bivalni prostor, nam omogoča pogled na vse strani. Tako se tudi med kuhanjem in pripravo hrane počutimo vključeni v dogajanje, saj se lahko z ljudmi pogovarjamo; oni lahko prisedejo ob kuhinjski pult, mi pa pripravljamo hrano. Kuhinjski otok se pogosto prelevi v jedilno mizo z višjimi, barskimi stolčki ali pa se v predelu jedilne mize spusti na višino mize. 

    2. Kuhinjski otok in dimenzije 

    Kuhinjski otok ima precej večje dimenzije od predpisanih standardnih dimenzij, ki veljajo za stenske dele kuhinjskih pultov. Prav to je tudi njegova poglavitna prednost, saj ponuja obilo prostora za kuhanje. Minimalna globina kuhinjskega otoka je 90 centimetrov. V kolikor se odločimo, da bo na kuhinjskem otoku kuhališče, pa naj kuhinjski otok ne bo krajši od 150 centimetrov. Dolžina kuhinjskega otoka 120 centimetrov zadošča, v kolikor bo na njem zgolj delovna površina brez pomivalnega korita in kuhalne povšrine. Če želimo, da je kuhinjski otok namenjen tudi barskim stolčkom na drugi strani, mora biti njegova globina minimalno 100-120 cm, dolžina pa minimalno 150 cm. 

    Kuhinje z otokom
    Odločitev, ali bo v naši kuhinji kuhinjski otok ali ne, je potrebno sprejeti že v času načrtovanja kuhinje. 

    3. Zasnova kuhinje z otokom

    Kot vsaka kuhinja imajo tudi kuhinje z otokom svoje specifične zahteve, na katere je treba biti pozoren pri načrtovanju. Kuhinjski otok je namreč zelo specifičen element v kuhinji, ki stoji sam zase. Nikdar ni naslonjen na steno. Obstaja sicer varianta kuhinje z otokom, kjer se kuhinjski otok z eno krajšo stranico dotika stene, vendar pa tako kuhinjo v tem primeru imenujemo kuhinja s polotokom. Dobra lastnost kuhinjskega otoka je, da je dostopen iz vseh strani.

    3.1 Kuhinjski otok s kuhališčem

    V kolikor se odločimo, da bomo na otoku imeli kuhališče ali pomivalno korito, moramo na to opozoriti že v času grobih gradbenih del. Vsekakor pa moramo imeti informacijo o lokaciji kuhališča in kuhinjskega korita znano preden izdelujemo estrihe. To je pomembno z vidika napeljav, vode in elektrike ter točne pozicije nape in odvoda zraka iz prostora.

    3.2 Omare kuhinje z otokom

    Kakšne vrste kuhinjskih omaric želimo, da ima naš kuhinjski otok, je odvisno predvsem od naših potreb, vseeno pa velja opozoriti na neka splošna pravila. Pomembno je poudariti, da moramo dimenzije otoka prilagoditi željam glede števila in tipa omaric oziroma obratno - če dimenzij kuhinje z otokom in otoka zaradi tlorisa prostora ne moremo prilagajati, moramo prilagoditi število in dimenzije omaric. Načeloma velja pravilo, da so noži, vilice, kuhalne žlice, zajemalke, skratka da je ves pribor za kuhanje umeščen neposredno pod kuhalno površino in je tako hitro dostopen. Predal s priborom je nižji, saj je pribor zelo ploščat in se zlaga eden v drugega. Pod omarico s priborom navadno umestimo omaro s kuhalnimi lonci, pododami, ponve, sklede in ostale potrebščine, s katerimi kuhamo. Tudi te je med kuhanjem zelo priročno imeti čim bolj pri roki. Druga možnost je, da pod kuhalno povšrino umestimo pečico, kar je spet smiselno z vidika uporabe kuhinje. Naslednje pravilo je, da pod pomivalno korito umestimo omarico s košem, ostale omarice pa lahko razvrstimo poljubno. 

     

    Trendi, dizajn 7367
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    10
    6

    RD TECH, montaže, trgovina, elektroinštalacije in druge storitve, d.o.o.


    10
    9

    WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


    10
    7

    Ambassador & Co. d.o.o.


    10
    6

    Var d.o.o., Domžale


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane