Za področje

    Kako pridobiti vodno soglasje?

    Članek je koristil že 1376+ uporabnikom
    Vsak objekt naj bo majhen ali velik ima izredno težo. Zato moramo še pred pričetkom gradnje dobro preučiti tla pod objektom. Bodo zmogla prenesti novo težo? Obstaja nevarnost poplav ali dviga podtalnice? Vse to in še več vsebuje geomehansko poročilo, ki ga potrebujete tudi za vodno soglasje.
    1376
    vodno soglasje

    1. Geotehnični inženiring

    Z razumevanjem mehanike zemljin, geotehnični inženiring pripomore k pravilni umestitvi objektov v prostor, so pojasnili strokovnjaki iz podjetja Geomet. Za te potrebe se opravljajo različne geološke raziskave, povezane s temelji hiš, varovanjem gradbenih jam, plazenjem terena in drugimi težavami. Glavno besedo ima inženir, ki vodi projekt in odloča o obsegu in izvedbi geomehanskih raziskav. Za kvalitetno izvedbo raziskav mora biti zagotovljeno stalno sodelovanje med vodjo projekta in vsemi odgovornimi projektanti v vseh fazah geotehničnega projektiranja.

    Raziskave zajemajo sondažne preiskave s strukturnimi in geomehanskimi vrtinami, sondažnime razkope, sondažna okna in galerije ter utežno sondiranje. Cilj raziskav je določiti vpliv gradnje na temeljna tla in bližnjo okolico gradnje. Na koncu geotehnik izda Poročilo o raziskavah tal, ki vsebuje mnenje o erozivnosti in plazovitosti, mnenje o možnosti ponikanja vod ter predlaga različne ukrepe.

    vzorci-tal.jpg
    Vzorci tal pridobljeni z vrtanjem, vsebujejo informacije o globinski sestavi zemlje in njenih lastnostih.

    2. Vodno soglasje

    Še posebej pomembno je dobro poznavanje bližnjih površinskih in podtalnih voda. Če gradite na območju, kjer bi lahko vplivali na stanje voda, morate pred gradnjo pridobiti ustrezno vodovarstveno soglasje. Problematična območja so: vodna ali priobalna zemljišča, vodovarstvena območja, poplavna območja, erozijsko ogrožena, plazovita ali plazljiva območja, izvajanje vodne pravice ali javne službe, ogrožanje podzemnih vod ter kmetijski, gozdarski ali rudarski posegi in druga podobna dela.

    Stanje podtalnih vod in vpliv nanje se oceni v hidrogeološki raziskavi. Hidrogeološko poročilo potrebujete za vodno dovoljenje za oskrbo z lastno pitno vodo, za namakanje kmetijskih površin, vodna zajetja, za geotermalno ogrevanje ipd. Da boste vodno soglasje prejeli čim prej Geomet svetuje, da se obrnete na izkušene izvajalce, saj so drugače vloge pogosto nepopolne, s čimer se postopki odobritve lahko močno zavlečejo.

    1376
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geomehansko poročilo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane