Za področje

    Moderne kopalnice: kakšna je moderna kopalnica 21. st.?

    Članek je koristil že 13884+ uporabnikom
    Kopalnica zagotovo velja za enega najintimnejših prostorov v vašem domu. Tudi moderne kopalnice v zadnjih letih doživljajo preporod. Svetloba, barve in materiali postajajo pomembni elementi, ki jih mora premišljeno združevati vsaka moderna kopalnica.
    Trendi, dizajn 13884
    kopalnica
    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice:

    1. Izgled moderne kopalnice

    V zadnjih letih postaja svetloba v kopalnicah nuja. Moderne kopalnice postajajo pomemben prostor v stanovanjih in hišah in nikakor niso več zgolj samo servisni del, ki ne potrebuje naravne svetlobe. Velika okna v kopalnicah niso več simbol prestiža. Moderne kopalnice imajo zato pogosto takšan okna, kakršna so tudi drugod na objektu, tudi če so ta od tal do stropa. Med kopalnico in drugimi prostori se torej ne dela več hierarhičnih razlik. Moderna kopalnica je zato za razliko od starejših svetel in prijeten prostori, kjer se dejansko radi zadržujemo in v kadi beremo knjigo ali gledamo televizijo. Pri novih objektih in prenovah se moderne kopalnice oblikuje tako, da postanejo prostorne in funkcionalne brez nepotrebne navlake.

    Moderne kopalnice
    Svetloba je zelo pomemben del moderne kopalnice, saj jo naredi udobnejšo in vizualno večjo.

    2. Materiali in barve moderne kopalnice

    2.1 Materiali moderne kopalnice

    Moderna kopalnica keramične ploščice rada nadomešča z nekoliko bolj drznimi, sodobnimi materiali, kot so npr. kamen, les, terraco, epoksi in mikrocement. Les postaja vse bolj odpornejši in mu v veliki večini voda ne pride do živega - vse je odvisno od impregnacije lesa. Enotnost materialov kot so epoksi, mikrocement in terraco, iz katerih pogostjo sestoji moderna kopalnica, pa so v veliko pomoč novodobnim gospodinjam, ki nimajo pretirano časa namenjenega čiščenju fug, ki se pojavljajo pri keramičnih ploščicah. Vsi ti materiali so namreč liti, pomeni da tla popolnoma prekrijejo v enem kosu. Teraco sicer obstaja še v verziji ploščic, ki pa so precej večjih dimenzij od povprečnih keramičnih (50x50 cm ali več). Za moderne kopalnice so značilni naravni materiali, v kolikor pa jih finančni proračun ne dopušča, so za ta namen odlične granitogresne ploščice, ki imitirajo naravni kamen.
    V kolikor vas kljub temu mika moderna kopalnica s keramičnimi ploščicami, priporočamo sodobnejše, ki so na voljo v mnogo različnih oblikah. Kvadratne in standardne dimenzije namreč nadomeščajo bolj drzne, večkotne in nepravilne oblike. 

    2.2 Moderna kopalnica in barve

    Barve moderne kopalnice so vse bolj umirjene, nevtralne in zemeljske. Stroga laboratorijska belina iz začetka 2000-ih se umika. Za moderne kopalnice so poleg nevpadljive barvne sheme značilni občasni barvni poudarki na ključnih mestih: npr. črne armature ali okvir tuš kabine... Pravilo za barvno shemo moderne kopalnice je preprosto: moderna kopalnica naj ima poenoteno in nevpadljivo barvno shemo, ki pa jo lahko nato premišljeno in s pravo mero poudarjamo na ključnih točkah. Geometrija je izrazita pri postavitvi elementov in oblog. Nikakor pa niso več in geometrični vzorci na keramiki.

    2.3 Inštalacije moderne kopalnice

    Kot za vse ostalo tudi za kopalnico velja, da je moderna kopalnica tista, ki ji uspe čim več inštalacij, nujnih za normalno funkcioniranje prostora, očem skriti. Najočitnejši primer so seveda radiatorji, ki se postopoma ukinjajo, saj jih nadomešča talno gretje. Talno gretje je za moderne kopalnice super tudi zato, ker voda v tušu in okoli kadi hitreje izhlapi. Če si radiator vseeno želite zaradi hitrejšega sušenja brisač, svetujemo, da izberete kamnitega, saj so ti trenutno pravi trend vsake moderne kopalnice. 

    Moderna kopalnica
    Če prostor to sugerira, je dobra rešitev moderna kopalnica kot podaljšek spalnice.

    3. Moderna kopalnica kot podaljšek spalnice

    Vse popularnejša postaja neposredna povezava moderne kopalnice in spalnice. Moderna kopalnica in spalnica lahko tvorita enoten prostor ali pa se ločujeta zgolj s stekleno steno. Zagotovo pa je težko takšno povezovanje doseči v starejših trosobnih stanovanjih, ki imajo zgolj eno kopalnico za celo družino. Pri tej sodobni tlorisni zasnovi se moramo zavedati, da je taka kopalnica namenjena izključno uporabnikom spalnice, saj ni zaželeno, da vanjo hodijo vsi drugi člani družine - nahaja se vendar v najbolj intimnem in zasebnem kotičku. Prenova kopalnice, ki je inkorporirana v spalnico, mora temeljiti na skrbno premišljeni postavitvi elementov, in sicer tako, da se mokri elementi (tuš/kad/umivalnik...) umaknejo čimbolj stran od postelje. Prav tako je zaželeno, da sta kad in tuš nekoliko skrita očem, medtem ko za umivalnik to ni pomembno.

    3.1 Kam umestiti stranišče?

    Naj omenimo še, da stranišče nikakor ni del takšne moderne kopalnice. Postavi se ločeno, v svojo sobico za WC, saj moderna kopalnica v podaljšku spalnice, ki bi vsebovala tudi stranišče, ne bi bila niti higienična, niti elegantna, prav tako pa ne bi nudila prav nobene zasebnosti. Dodatni problem bi nastal ob potegih vode, saj bi vsako tako dejanje zbudilo tistega, ki bi spal le nekaj m od stranišča. Da vonjav sploh ne omenjamo...

    Trendi, dizajn 13884
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kopalnice, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kopalnice?

    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice
    9.5
    1

    Ranles d.o.o


    9.1
    0

    MOŽ ZA PAR MINUT, Janez Gavez s.p.


    10
    0

    MERKUR trgovina, d.o.o.


    10
    5

    MIZARSKI SERVIS PETER ŠTOR S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane