Za področje

    Izris fasade in barvne kombinacije fasad

    Članek je koristil že 6815+ uporabnikom
    Izbira barve, ki bo krasila fasado vašega objekta ni mačji kašelj. Barva fasade je delno omejena tudi s strani prostorskih planov. Dilema kaj bo, kako bo izgledalo in kako bo barva vplivala na zlitje objekta z okolico pa kljub temu ostaja uganka. Da bi razrešili ta izziv se vse pogosteje uveljavljajo barvne študije fasad.
    Trendi, dizajn 6815
    fasada naslovna
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Kaj je izris fasade?

    Izris fasade je načrt, ki natančno in z vsemi detajli prikaže vse fasade objekta. Izris fasade se običajno izdela v črtni risbi, lahko pa se priloži tudi 3D izris fasade, ki fasado realistično prikaže z vsemi materiali, barvami in teksturami. Izris fasade je poleg tlorisov in prerezov osnovni načrt za dokumentacijo za gradbeno dovoljenje.

    2. Katere informacije vsebuje izris fasade?

    Izris fasade poleg splošnih kotiranih dimenzij vsebuje tudi informacije o materialnosti fasade, o barvi fasadnega ometa, če je fasada ometana, o fasadni konstrukciji (npr. če gre za lesene lamele), o fasadnih odprtinah (vrisana morajo biti vsa okna in vrata) ter o drugih detajlih, pomembnih za videz objekta.

    3. Ali res potrebujem izris fasade?

    Vsekakor in razlogov za to je več. Najprej potrebujete izris fasade zato, da si lahko lažje predstavljate, kako bo hiša videti. Fasada je izjemno pomembna, je kot nekakšna obleka vaše hiše, ki objektu da specifično identiteto in ga loči od sosednjih hiš. Drugi razlog, zakaj nujno potrebujete izris fasade, je pravno-tehnični. Brez izrisa fasade ne morete zaprositi za gradbeno dovoljenje. Če je objekt, katerega fasado želite prenoviti, zaščiten, brez izrisa nove fasade ne morete pridobiti ustreznih dovoljenj za obnovo fasade s strani spomeniškega varstva.

    Pred izdelavo zaključnega sloja fasade je priporočljivo opraviti barvno študijo fasade.
    Pred izdelavo zaključnega sloja fasade je priporočljivo opraviti barvno študijo fasade.

    4. 3D izris fasade

    3D izris fasade je izris, ki nam najbolj natančno in realistično prikaže, kako bo izgledala fasada naše bodoče hiše. Na 3D izrisu so vidni materiali, barve in vsi detajli, ki bodo prisotni na fasadi. Obstajajo pa tudi 3D fasade - to je nekaj drugega kot 3D izris. Pod pojem tridimenzionalnih fasad vsekakor spadajo fasade, ki niso klasične. Te fasade so reliefno oblikovane, prekrite z dodatnimi materiali. Nekateri pod pojem tridimenzionalnih fasad uvrščajo tudi fasade, ki jih krasijo slike, ki vzbujajo tridimenzionalen prostor.

    5. Barvne kombinacije fasad: barvna študija

    5.1 Kaj je barvna študija?

    Barvna študija je osnova, po kateri se izdela zaključni sloj fasade. Izris in barvna študija nam pokažeta, kako bo objekt videti, ko bo njegov zunanji videz dokončan. Omogoča nam lažjo in hitrejšo izbiro barv. Barvne študije je mogoče naročiti pri podjetjih, ki se ukvarjajo z izdelavo dekorativnih slojev fasad. Za izdelavo barvne študije je treba posredovati fotografijo ali 3D model objekta. Izdelovalcu barvne študije je treba zaupati tudi želje glede izbire barv ter ga opozoriti na morebitne omejitve barvnih kombinacij in materialov. Dobro je navesti tudi lokacijo objekta.

    5.2 Barvne kombinacije fasad: izris fasade preko spleta

    Številni proizvajalci fasadnih dekorativnih slojev poleg individualnega svetovanja izbire barv fasade ponujajo tudi brezplačne aplikacije. Aplikacije nam omogočajo, da si fasado načrtujemo sami. Če se odločimo, da bomo ta projekt zaupali strokovnjakom, pa ga je mogoče opraviti tudi preko spleta.

    Fasado načrtujte premišljeno.
    Bela fasada v kombinaciji z lesenimi lamelami je izjemno elegantna izbira za vaš dom.

    6. Priljubljene barvne kombinacije fasad

    6.1 Klasična bela

    Bela fasada je vedno elegantna in čista ter se zato tudi pogosto uporablja. Belo je mogoče kombinirati z različnimi barvami okenskih okvirjev, vhodnih vrat ali drugih arhitekturnih detajlov. Z belo fasado preprosto povedano ne morete zgrešiti. Izjemno elegantna je bela fasada v kombinaciji z lesenimi okvirji, ki jo nekoliko omehčajo in otoplijo.

    6.2 Kontrastne barvne kombinacije fasad

    Uporaba kontrastnih barv lahko doda živahnost in vizualni poudarek fasadi. Na primer črna ali temno siva fasada v kombinaciji z belimi okenskimi okvirji ali obratno. Tudi kombinacija svetlih in temnih odtenkov iste barve lahko ustvari zanimiv kontrast.

    6.3 Naravni odtenki

    Uporaba naravnih odtenkov, kot so rjava, olivno zelena, siva ali rdečkasto rjava objektu doda toplino in organski videz fasadi. Gre za odtenke, s katerimi praktično ne morete zgrešiti, saj so primerni za vsako okolje in vsak objekt. Te barve se pogosto uporabljajo pri lesenih ali kamnitih fasadah, da se poudari naravna tekstura materiala.

    6.4 Pastelni odtenki

    Nežni pastelni odtenki, kot so svetlo modra, svetlo roza, mint zelena ali marelična, so priljubljeni za ustvarjanje mehkega in subtilnega videza fasade. Te barve so lahko še posebej privlačne za hiše v pomladnih in poletnih območjih in so dobra alternativa živim barvam za fasado, ki običajno preveč izstopajo iz okolice, da bi bile zaželene in primerne.

    6.5 Monokromatska kombinacija

    Uporaba različnih odtenkov iste barve za fasado, na primer različne stopnje sive ali modre barve, ustvarja monokromatski videz. To je lahko elegantna in sodobna izbira, pri kateri so še posebej pomembni arhitekturni detajli, ki morajo biti podobno subtilni in dodelani, kot so barvne nianse fasade.

    7. Žive barvne kombinacije fasade

    V Sloveniji so še vedno priljubljene zelo intenzivne in žive, skoraj že strupene barve fasade. Takšnim barvam se  izognite, saj kazijo ne le vašo hišo, pač pa celotno sosesko. Raje se odločite za enega izmed zgoraj navedenih barvnih odtenkov. Prav tako se izognite temnim barvam.

     

     

    Trendi, dizajn 6815
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    9
    0

    DŽEMAL ĆOROVIĆ S.P. GRADBENIŠTVO, MOZAIK


    10
    12

    Salih Golubović s.p.


    10
    16

    Supremotech, Wadie Kidess, s.p.


    8.6
    0

    LUMI B, podjetje za gradbene storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane