Za področje

    Hidroizolacija temeljne plošče na toplotni izolaciji

    Članek je koristil že 6872+ uporabnikom
    Ne skrbite, čisto pravilno smo zapisali naslov, namreč hidroizolacijo temeljne plošče lahko izvedemo tudi tako, da jo položimo na toplotno izolacijo in si tako tudi prihranimo marsikatero skrb. Poleg tega, da jo položimo na toplotno izolacijo, jo zaščitimo tudi iz zgornje strani. Bolj natančno govorimo o izvedbi hidroizolacije, ki je položena med dvema ploščama ekstrudiranega polistirena (XPS). Takšno rešitev imenujemo SEISMIC temeljna blazina in se že nekaj časa pojavlja na slovenskem tržišču. Danes bomo govorili o motivaciji, takega načina izvedbe temeljne plošče.
    6872
    naslovna slika

    Tektonska delovanja in hidroizolacija

    S poznavanjem lokalnega tektonskega delovanja lažje razumemo prvi razlog polaganja hidroizolacije na toplotno izolacijo. Dejstvo je, da se statiki zelo dobro zavedajo, da je na slovenskem področju potrebno načrtovati dodatne ojačitve na stavbi, kot so potresne vezi, da v primeru potresa ne bi prišlo do porušitve. Če hidroizolacijo položimo na podložni beton, je s tem lahko izpostavljena dodatnim strižnim napetostim, ki se ustvarijo zaradi ne-enovitega delovanja temeljnih tleh in stavbe, kar vodi v poškodbe hidroizolacije.

    Drugi razlog, ki nakazuje neustreznost hidroizolacije na podložnem betonu je tudi sama struktura podložnega betona, ki je običajno zelo groba. Pod polno obremenitvijo stavbe, se hidroizolacija lokalno stanjša in te točke predstavljajo lokalne oslabitve.

    Obe težavi rešimo s polaganjem hidroizolacije varno med dva sloja toplotne izolacije iz XPS. Ta rešitev je še posebej uporabna v primeru klasične gradnje, medtem ko se pri montažni hiši lahko poslužujemo tudi rešitve, da hidroizolacijo varimo na armirano betonsko ploščo. Več o tem kdaj drugič.


    Vsaki oslabitvi hidroizolacije in celotnega sistema se želimo izogniti

    Zaradi izogiba vsaki potencialni težavi, gradbena industrija stremi k razvijanju primernih in preverjenih rešitev. Enako velja tudi za SEISMIC temeljno blazino, le-ta uvaja kar nekaj sprememb od ustaljene prakse. Res pa je, da se je o teh spremembah potrebno pogovoriti in jih tudi razumeti, zaradi pravilne uporabe in implementacije. Poglejmo najprej vsak element posebej in potem celoten sklop ter izvedbo križanja z vertikalo. To je tudi edino zagotovilo za trajnosten in energijsko učinkovit zaščitni ovoj stavbe.

    Obrazložitev slojev pod temeljno ploščo

    Rešitev SEISMIC temeljne blazine pod temeljno ploščo izvedemo v treh slojih in sicer, prvi sloj predstavlja trdno ploščo iz ekstrudiranega polistirena z dodatno pobrušenimi utori, v katere penetrira beton. Produkt se imenuje FIBRANxps SEISMIC 400-L (500-L, 700-L). S tem dejansko ustvarimo boljšo sprejemljivost AB plošče in prvega sloja toplotne izolacije, ker imamo večjo trenjsko površino med obema. Sledi sloj, ki je hkrati primarna hidroizolacija in vezni člen med obema toplotno izolacijskima ploščama. Produkt se imenuje FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk in je dejansko obojestransko samolepilna bitumenska membrana. Njena posebnost je v njeni debelini, katera znaša samo 1,8 mm, kar je za tipične varjene bitumenske membrane zalo majhna. Takšna hidroizolacija je bila namensko in izključno izbrana za to sistemsko rešitev. S tem smo se v taki »sendvič« sestavi izognili debelim preklopom. Poleg debeline je zanimiv tudi princip lepljenja in ne varjenja, ker je nujno potreben ravno zaradi direktnega stika bitumenske membrane z XPS ploščo. Prepovedano je namreč varjenje s plamenom direktno na XPS ploščo. Zadnji element predstavlja druga XPS plošča, z gladko površino, brez kakršnih koli utorov, produkt se imenuje FIBRANxps 400-L (500-L, 700-L). Pri tem številke v obeh primerih XPS plošče, predstavljajo tlačno trdnost le-te. Vsi elementi so medsebojno in s stavbo enovito povezani, kar nam zagotovi sinhrono delovanje s stavbo, tudi v primeru dodatnih obteženih obremenitev, kot je potres.

    Celostno delovanje konstrukcijskega sklopa pod temeljno ploščo

    Spodnja slika ponazarja zgoraj opisano sestavo, pri tem lahko vidimo, da je prvi sloj XPS-a in hidroizolacije nekoliko podaljšan izven gaberita stavbe, kar služi za izvajanje preklopa hidroizolacije in izolacije zemljine ob robovih stavbe. S tem preprečimo, da bi prihajalo do zmrzovanja zemljine in neenakomernega posedanja stavbe.

    Konstrukcijski sklop pod temeljno ploščo
    Seismic temeljna blazina - konstrukcijski sklop pod temeljno ploščo

     

    Preklop hidroizolacije iz horizontale v vertikalo se običajno izvede s prvim slojem enostranske samolepilne bitumenske membrane, ki služi kot zaščitna plast XPS-a in drugim slojem varjene bitumenske membrane. Vertikalno hidroizolacijo moramo zaključiti vsaj 60 cm nad terenom, ali celo na lokacijah z veliko količinami padavin in sneženja. Tak preklop prav tako omogoči, da horizontalna in vertikalna hidroizolacija delujeta medsebojno enotno in s stavbo. Spodaj na obema slikama je shematsko prikazano, kako naj bi se izvedel preklop. Kako se ga izvaja v praksi, pa si lahko ogledate tukaj.

    SEISMIC TB 3D preklop v vertikalo.jpg
    Seismic temeljna blazina - preklop hidroizolacije v vertikalo

     

    Razbito zlato pravilo hidroizolacije na podložnem betonu

    Praksa, varjenje hidroizolacije na podložni beton predstavlja varianto, ki smo jo verjetno posvojili iz Nemčije ko smo prehajali na ploskovno temeljenje na armirano betonski plošči. Vendar smo zgoraj zaključili, da v Sloveniji potrebujemo nekoliko prilagojeno rešitev. Seveda vsaka nova rešitev zahteva svoj čas in razumevanje, ampak z konkretnimi in utemeljenimi razlogi je na nas, da gremo s časom naprej.

    SEISMIC TB 3D preklop v vertikalo in dvignjeno.jpg
    Seismic temeljna blazina - preklop v vertikalo in dvignjeno

     

    6872
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane