Za področje

    Kotli na pelete in sekance ter kotli na drva - kaj izbrati?

    Članek je koristil že 3006+ uporabnikom
    Kotli na biogoriva so enostavna, ekološka in ugodna rešitev ogrevanja vašega doma. Glede na biogorivo obstajajo kotli na polena, kotli na sekance in kotli na pelete. Raziskali smo njihove prednosti in slabosti.
    3006
    peleti

    1. Kotli na pelete

    Kotli na pelete so priljubljena rešitev, primerna tako za talno kot radiatorsko gretje, saj porazdelitev toplotnih obremenitev kotla dovoljuje direktni priklop nizkotemperaturnega (talno gretje) in visokotemperaturnega (radiatorsko gretje) ogrevalnega kroga na kotel. Peleti so pripravljeni iz ustrezno sušenih lesnih ostankov, ki jih je možno natančno dozirati v zgorevalno komoro, zato kotle na pelete odlikuje izjemno visok izkoristek, najmanjše dimenzije, samodejno doziranje peletov ter samodejno čiščenje toplotnega izmenjevalnika in zgorevalne rešetke.

    Najboljši kotli na pelete izkoriščajo tudi toploto iz kondenziranja vodne pare v izgorevalnih plinih, kar omogoča izkoristke celo do 100 %.

    2. Zakaj ogrevanje s kotli na pelete?

    2.1 Razlika med kotli na pelete in pečmi na pelete

    Kotli na pelete so ekološka alternativa plinu in olju. Med pečmi in kotli na pelete obstaja pomembna razlika: peči se načeloma nahajajo v bivalnih prostorih in prevzemajo funkcijo kamina. Kotli na pelete pa so običajno umeščeni v servisne prostore in se lahko uporabljajo za centralno ogrevanje.

    2.2 Pridobivanje peletov

    Zanimiv je podatek, da za pridobivanje peletov ni treba posekati nobenega drevesa. Gre za energent, ki ga v več kot 90 % sestavljajo odpadni lesni produkti, kot so žagovina, odpadni les in lesna moka. Gre torej za okolju in skupnosti prijazen material, ki spodbuja tako lokalno kot krožno ekonomijo. Kotli na pelete predstavljajo CO2 nevtralen način ogrevanja, ki je povrhu vsega še stroškovno ugoden.

    2.3 Prehod iz olja na kotel na pelete

    Če želite svojo peč na kurilno olje zamenjati za kotel na pelete, vam ni treba izvesti obsežnejših prezidav. Odstraniti je treba cisterno za olje in urediti skladiščni prostor, ki mora biti dovolj velik, da lahko skladišči celoletno zalogo peletov. Ker so peleti neobčutljivi na vlago, so za skladiščenje primerni tudi kletni prostori.

    kotel-polena.jpg
    Kotel na polena v kontrolirani kurilni komori omogoča maksimalni izkoristek biogoriva. Vir: ogenj.net

    3. Kako so zgrajeni kotli na pelete?

    Tipičen kotel na pelete je sestavljen iz obstojnega ohišja, zgorevalne komore, ki je toplotno odporna in namenjena izgorevanju goriva (peletov), polža, ki komoro polni z gorivom in zapore, ki gorivo prenaša v gorilnik, obenem pa sistem varuje pred t. i. "povratnim požarom". Poleg naštetih sestavnih delov sta tukaj še sistem za odstranjevanje pepela in samočistilni izmenjevalnik toplote, h kotlom na pelete pa sodi tudi skladiščni prostor za hrambo peletov. Vanj se peleti preko silosa dovajajo samodejno in brez neželenega prahu.

    4. Kotli na drva

    Kotli na drva ponujajo stroškovno ugodno in varčno ogrevanje doma, saj so drva lokalno dostopna povsod po Sloveniji in cenovno zelo ugodna. To je toliko bolj res, če ste lastniki svojega gozda in lahko na tak način pridobivate drva. Čeprav kotli na drva v začetni fazi v primerjavi s kotli na pelete zahtevajo višjo investicijo, se vam bo le-ta povrnila v zgolj nekaj letih. Pri ogrevanju boste zaradi ugodne cene energenta namreč prihranili precej denarja in si (če ste lastnik gozda) zagotovili vsaj delno energetsko neodvisnost. Kvalitetna peč oz. kotli na drva so obstojni in vam bodo služili desetletja. Njihovo upravljanje je enostavno, zahtevajo pa redno vzdrževanje in dovolj velik servisni prostor za spravilo drva, ki jih moramo imeti na zalogi vsaj za eno ogrevalno sezono.

    Ogrevanje na kotel na drva v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje in plin prispeva k zmanjšanju količine CO2. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji je ogrevanje s kotli na drva danes zelo učinkovito, enostavno in udobno. 

    5. Kombinirani kotli na drva in pelete

    Kotel na drva in pelete je ena izmed najbolj priljubljenih kurilnih naprav, pojasnjujejo v Agni d.o.o. Vsebuje kombinacijo uplinjevalnega kotla z dodanim peletnim modulom, hkrati s popolnoma avtomatskim prehodom ogrevanja na pelete ob dogoretju polen v uplinjevalnem kotlu. Zaradi ločenih izgorevalnih komor je mogoče izbirati med kurjenjem polen in peletov glede na želje stranke oz. njene trenutne potrebe. Peleti se v izgorevalno komoro podajajo preko fleksibilnega polža, sistema sesanja iz skladišča pelet ali iz različnih velikosti tedenskih zalogovnikov. Če zveni zapleteno, ne skrbite. Večina sodobnih kotlov omogoča enostavno in intuitivno upravljanje preko zaslona ali pametno upravljanje preko telefona oz. računalnika.

    Če imate kotel na polena in bi ga želeli razširiti z možnostjo kurjenja peletov, lahko to enostavno storite s priključkom za peletni gorilnik.
    kotel-sekanci-peleti.jpg
    Kotel na sekance ali pelete lahko samodejno preklaplja med izkoriščanjem različnih energentov. Vir: ogenj.net

    6. Kotli na sekance ali pelete

    Kotli na sekance ponujajo vmesno možnost med kotli na polena in kotli na pelete. Odlikuje jih čisto izgorevanje tudi pri različnih kakovostih goriva, krmiljenje z lambda sondo, samodejno odstranjevanje pepela iz zgorevalne komore in izmenjevalnika toplote v posodo za pepel, izredno tiho delovanje ter nizke vrednosti emisij. Kotel na sekance se upravlja preko zaslona na dotik, mogoče pa je tudi upravljanje na daljavo. Peči na sekance so primerne tako za male kot velike javne objekte, od šol do hotelov, zato jih strokovnjaki iz Agni d.o.o. radi priporočajo. S kotli na biogoriva boste zagotovo zadovoljni, saj so zanesljivi in učinkoviti po delovanju, tako kot je zanesljiva razpoložljivost lokalne biomase.

     

     

    3006
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Peči na drva, peči na pelete?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane