Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Električno talno ogrevanje: grelna folija ali grelna preproga?

    Članek je koristil že 6247+ uporabnikom
    Ogrevanje na elektriko ima številne prednosti pred tradicionalnimi centralnimi sistemi ogrevanja: nizko začetno investicijo, ekonomičnost, enostavno in poceni montažo, hitro odzivnost ter dolgo življenjsko dobo. Še večje prednosti pa ima talno gretje. Preverili smo kaj omogoča najboljše iz obeh svetov: električno talno gretje.
    6247
    grelna folija

    1. Prednosti talnega gretja

    Za razliko od klasičnega radiatorskega gretja lahko talno gretje lahko močno doprinese k boljšemu in prijetnejšemu bivalnemu udobju vašega doma, so pojasnili v elektro Tinki. Talno ogrevanje poskrbi, da so tla vedno prijetno enakomerno topla, zaradi velike površina pa lahko ogrevamo z nižjimi temperaturami, kar se pozitivno pozna tudi na mesečnem računu za ogrevanje. Električno talno ogrevanje je nizkotemperaturno ogrevanje, zato je zrak malenkost hladnejši, a ima večjo relativno vlažnost, zato je zrak manj suh in bolj zdravju prijazen. Sistem zmanjšuje kroženje zraka in posledično dvigovanje prahu, kar je še posebej ugodno za ljudi z astmo in alergijami.

    Električno talno gretje ima v primerjavi s klasičnim vodnim talnim gretjem tudi to prednost, da ne potrebuje estriha, je lažje, tanjše in ne potrebuje kurilnice ter vseh dodatnih naprav.

    2. Grelna preproga

    Električno gretje je možno izvesti na dva načina. Grelna preproga je najpogostejši način vgradnje. Preproga se položi na lepilo ali v samorazlivno maso nad izolacijo, neposredno pod končni pohodni tlak. Primerni tlaki so laminat, parket, tepih, pvc in drugi, v kolikor je grelna preproga zavarovana s samorazlivno maso. Na takšen način se električno talno gretje lahko uporablja kot primarno ogrevanje ali kot dodatni vir ogrevanja. Najpogosteje se uporablja kot dodatni vir ogrevanja. Glavna prednost grelne preproge je enostavna montaža in hitro ogrevanje prostora, saj so grelni kabli tik pod površino. Zaradi majhne teže in debeline je grelna preproga še posebej primerna za prenove in adaptacije, kjer višina obstoječih tlakov ne omogoča klasičnega talnega gretja.

    Grelna folija
    Polaganje grelnega kabla je hitro in enostavno brez večjih gradbenih posegov.

    3. Grelna folija

    Drugi način električnega talnega gretja je gretje z grelno folijo, ki se se uporablja v prostorih, v katerih je položen laminat, parket oz. suhomontažni leseni elementi, lahko pa se polaga tudi v strope ali stene. Folija je primerna tudi za tepihe, tapisone ali pvc obloge vendar moramo v tem primeru uporabiti posebne lesene vezane plošče, opozarjajo v elektro Tinki. Ogrevalna folija je sestavljena iz dveh poliestrskih folij, med katerima je prevleka iz bakrenih vodnikov med njimi pa grelni trakovi iz grafita. Moč ogrevanja talnih folij je med 40 W/m² - 80 W/m².

    Pričakovana življenjska doba grelne folije je okoli 40 let.

    4. Kdaj se uporabljata grelna folija in grelna preproga?

    4.1 Grelna folija za ogrevanje talnih oblog

    Grelna folija in grelna preproga se pogosto uporabljata tudi za ogrevanje talnih oblog, kot so keramične ploščice, laminat ali redkeje parket. Če želite z grelno folijo ogrevati parket, se predhodno posvetujte s proizvajalcem glede kompatibilnosti. To omogoča udobno hojo po tleh tudi v hladnih mesecih.

    4.2 Grelna preproga: ko višina tlakov ne omogoča drugače

    Če je višina obstoječih tlakov premajhna, da bi vanjo lahko inštalirali klasično talno gretje s cevmi z vodo, je dobra alternativa namestitev grelne folije oziroma grelne preproge. Ta problem je pogost pri starejših stanovanjih oziroma hiših. Za namestitev se zahteva le minimalna višina tlaka, zato je grelno folijo mogoče namestiti tako rekoč v vsak prostor.

    4.3 Grelna folija / preproga je enostavna za namestitev

    Grelna folija je zelo enostavna za namestitev, kar pomeni, da lahko lastniki nepremičnin ali izvajalci del hitro in enostavno izboljšajo ogrevalne sisteme v obstoječih prostorih. Zaradi tega je zelo priljubljena izbira za prenove ogrevalnega sistema stanovanja.

    5. Ali sta grelna folija in grelna preproga energetsko učinkoviti?

    Žal grelna folija ni najboljša izbira za ogrevanje, kar se tiče energetske učinkovitosti. Razlog je preprost. Grelna folija deluje po sistemu električnega ogrevanja, ki je najdražji energent za ogrevanje. Ravno zaradi tega je grelna folija dobra izbira za manjše prostore, npr. kopalnice, kjer nimamo druge možnosti ogrevanja oziroma si želimo talno ogrevanje, pa to zaradi neustreznih inštalacij, nezadostne višine tal ali nekega drugega razloga ni izvedljivo. V teh primerih je grelna folija odlična izbira, saj omogoča talno ogrevanje prostora, zaradi majhnega prostora pa so nekoliko višji stroški ogrevanja z elektriko zanemarljivi.

     

    6247
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Električno talno gretje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane