Za področje

    PVC okna

    Članek je koristil že 3275+ uporabnikom
    PVC okna so energijsko najbolj varčna okna in imajo tudi daljšo življenjsko dobo kot lesena okna, visoko zvočno izolativnost in moderen dizajn. Najboljše pa je, da so PVC okna najcenejša v primerjavi z lesenimi ali aluminijastimi okni. Plastični materiali ohranjajo barvo, saj so zelo odporni na UV svetlobo, se ne starajo, ne rumenijo in ne bledijo. V nadaljevanju smo razčlenili vse prednosti in slabosti PVC oken ter zapisali tudi nekaj o pravilni montaži PVC oken.
    3275
    83973586 m

    1. Prednosti PVC oken

    PVC okna so zaradi ugodne cene in številnih prednosti najbolj priljubljena izbira kupcev oken. Glede na to, da okna in drugo stavbno pohištvo bistveno doprinesejo k toplotnim izgubam stavbe (tudi do 30%) je ena najpomembnejših prednosti pvc oken odlična toplotna izolativnost, povedo v podjetju PVC Markus, ki se ukvarjajo s prodajo in montažo stavbnega pohištva iz PVC, ALU ter ALU-PVC profilov. Izolativnost je odvisna od debeline in toplotne prevodnosti okvirja (Uf), toplotne prevodnosti stekla (Ug) in celokupne toplotne prevodnosti (Uw). Manjši kot je slednji, boljša je energijska učinkovitost okna. Z odločitvijo za kakovostna PVC okna lahko torej  za tretjino znižamo stroške ogrevanja! Izbor oken naj upošteva tudi zvočno izolativnost, še posebej, če živite ob hrupni cesti. Bodite pozorni na oznako Rw, ki naj bo čim višja. Eni največjih prednosti pvc oken pa sta gotovo enostavnost vzdrževanja in dolga življenjska doba. Pričakovana življenjska doba pvc oken je namreč 40 let, vzdržuje pa se jih zgolj z občasnim čiščenjem z mokro krpo ter vsakoletnim mazanjem okovja. PVC okna v nasprotju z lesenimi ni potrebno barvati in impregnirati, niso občutljiva na kisline, ne rjavijo, uv žarki jih ne poškodujejo, zdržijo pa tudi ekstremne vremenske razmere. Trg ponuja široko paleto oblikovnih in barvnih različic pvc oken zato ni težko najti tako, ki dopolni in nadgradi izgled hiše. PVC okna so danes najbolj priljubljena izbira kupcev oken.

    83973586_m.jpg

    2. Slabosti PVC oken

    Visoke temperature lahko vplivajo na zvijanje PVC-ja. Pri oknih iz PVC-ja slabše kakovosti, ki so dolgotrajno izpostavljena močnemu soncu lahko (v redkih primerih) pride do nepopolnega zapiranja,dokler se zopet ne ohladi, pri tem pa so občutljivejša večja okna, opozarjajo v podjetju Markus. Pri oknih boljše kakovosti do tega zagotovo ne bo prihajalo. Druga slabost pvc oken je, da lahko njihova barva s časom porumeni ali zbledi. Barve oken v nasprotju z lesenimi ali aluminijastimi ni možno osvežiti z barvanjem. Tretja slabost pvc oken pa je, da se plastika v naravi razgrajuje zelo počasi. Izdelava oken v zadnjih letih sicer poteka z recikliranjem iz odpadne plastike. Drži pa, da je življenjska doba pvc oken daljša od lesenih in na ta način zmanjšuje količino odpadkov. Na voljo je široka paleto oblikovnih in barvnih različic PVC oken.

    31429476_m.jpg

    3. Kakovostna montaža PVC oken

    Kakovostna montaža PVC oken mora potekati po predpisanih strokovnih in tehničnih postopkih in zagotavljati energijsko varčnost ter omogočati brezhibno uporabo oken na dolgi rok. V podjetju Markus povedo, da, je pri izolativnosti PVC okna (toplotno in zvočno) bistven pravilno zatesnjen stik okna z zidom, pri čemer ne sme priti do poškodb okvirja okna ali vidnih odprtin. Pri montaži okenskega krila tudi ne sme priti do mehanskih poškodb okna ter zatikanja in povešanja. Odpiranje okna mora potekati brezhibno, okenske kljuke pa morajo biti fiksno nameščene. Montaža oken lahko poteka v klasičnem, eko ali ral standardu. Klasična montaža je najpogostejša. Okvirje oken je potrebno z vijaki pritrditi v zid, odprtino med okenskim okvirjem in zidom pa je potrebno zapolniti z poliuretansko peno. Pri eko montaži je potrebno odprtino med zidom in oknom zapolniti z ekološkim materialom, peno na vodni osnovi, ki je elastična in je sposobna prilagajanja spremembam temperature in vlage. Tovrstni postopek je najboljši za obnovo starejših objektov. Ral montaža se uporablja pretežno pri novo zgrajenih objektih in tistih, ki so zgrajeni v nizkoenergetskem in pasivnem standardu. Za tesnitev se na notranji strani uporablja paroprepustno maso, na zunanji pa elastično mehkocelično peno, kar omogoča prehod pari iz iz notranjosti navzven ne pa tudi obratno. Kakovostna montaža PVC oken mora omogočati tudi brezhibno uporabo oken na dolgi rok.

    112841604_m.jpg

    3275
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje PVC okna?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane